Marynowana czerwona cebula
Marynowana czerwona cebula
do burgerów, pasztetów i sałatek.
Marynowana czerwona cebula do burgerów, pizzy, sałatek i surówek pasuje doskonale. Jest równie uniwersalnym dodatkiem, jak konfitura z czerwonej cebuli (przepis). Czerwona cebula marynowana w aromatycznej zalewie świetnie smakuje także z pieczonym mięsem i domowym pasztetem, daniami kuchni meksykańskiej i indyjskim curry. Za każdym razem, kiedy potrzebuję kolorowego i lekko pikantnego składnika, piklowana czerwona cebula jest niezastąpiona. Czerwona marynowana cebula z tego przepisu jest wyśmienita, a zrobisz ją w zaledwie 10 minut.
Cebula to jedno z naszych ulubionych warzyw. Biała, żółta lub czerwona jest składnikiem większości naszych posiłków.
Czerwona cebula w lekkiej zalewie jest uniwersalnym dodatkiem do wielu dań.Marynowana czerwona cebula
proporcje na 3 słoiki o pojemności około 350 ml
- 500 g czerwonej cebuli,
- 200 ml octu winnego z białego lub czerwonego wina, ale możesz też użyć octu jabłkowego
- pół szklanki brązowego cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 250 ml wody,
- 2 liście laurowe,
- 3-5 goździków,
- pół łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli,
- jeśli lubisz pikantne smaki dodaj 1 łyżeczkę chili w płatkach albo 1 świeżą, bardzo drobno pokrojoną papryczkę chili lub habanero
Przepis na czerwoną cebule marynowaną z korzennymi przyprawami
1. Obierz cebule i pokrój na cienkie półplasterki. Jeśli dodajesz świeże chili to oczyść je z nasion, drobno posiekaj i wymieszaj z cebulą.
2. Przełóż cebulę do słoików.
3. Zagotuj wodę z solą, cukrem i przyprawami. Dodaj miód i ocet i mieszaj, aż miód i cukier się rozpuszczą.
4. Gorącą marynatą zalej cebulę i pozostaw na kuchennym blacie, do czasu aż całkowicie wystygnie.
5. Zakręć słoiki i odstaw do lodówki. Tak przygotowana cebula może być przechowywana w lodówce około 2 tygodni.
Do czego dodawać marynowaną czerwoną cebulę
Cebulę w tej zalewie możesz dodawać m.in do:
- kanapek i zapiekanek,
- burgerów, wrapów, tacos, burito itp.
- pieczonego i grillowanego mięsa, drobiu, ryb i owoców morza,
- pasztetów mięsnych i wegetariańskich
- sałatek, surówek, pieczonych i grillowanych warzyw
- pizzy.
150 złotych za kilogram cebuli.
Jako jedno z najbardziej popularnych warzyw, cebula ma w Indiach znaczenie polityczne. Z powodu cebuli dochodziło już do upadków rządu, na porządku dziennym są porwania samochodów przewożących cebulę, a strajki spowodowane wzrostem cen cebuli też nie należą do rzadkości. W Indiach istnieją nawet państwowe rezerwy cebuli, na wypadek klęsk żywiołowych i spadku dostępności tego warzywa.
Ostatnimi czasy mieszkańcy Indii wyszli na ulicę m.in. w 2019 roku, kiedy cebula zdrożała o 200%. Gdy w 2020 roku rząd indyjski zakazał eksportu cebuli do sąsiednich krajów doprowadziło to do poważnych napięć politycznych m.in. ze Sri Lanką i Bangladeszem gdzie cena cebuli osiągnęła astronomiczny poziom 150 zł za kilogram.
Największy strajk w historii ludzkości, kiedy to w listopadzie 2020 roku na ulice wyszło ponad 60 milionów mieszkańców Indii także pośrednio dotyczył cebuli, którą rząd planował usunąć z tzw. listy produktów o strategicznym znaczeniu dla kraju.
W Indiach najczęściej używana jest czerwona cebula.
Nie wiedziałam, że cebula ma takie znaczenie w Indiach. A tak marynowana wygląda bardzo apetycznie. Na pewno skorzystam z przepisu:-)
OdpowiedzUsuńMniami, lubię dodawać do sałatek ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy i właśnie kończy się słoik mojej . Teraz zrobię według tego przepisu dla porównania.
OdpowiedzUsuń