TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Marynowana czerwona cebula

Marynowana czerwona cebula

do burgerów, pasztetów i sałatek.

Marynowana czerwona cebula do burgerów, pizzy, sałatek i surówek pasuje doskonale. Jest równie uniwersalnym dodatkiem, jak konfitura z czerwonej cebuli (przepis). Czerwona cebula marynowana w aromatycznej zalewie świetnie smakuje także z pieczonym mięsem i domowym pasztetem, daniami kuchni meksykańskiej i indyjskim curry. Za każdym razem, kiedy potrzebuję kolorowego i lekko pikantnego składnika, piklowana czerwona cebula jest niezastąpiona.  Czerwona marynowana cebula z tego przepisu jest wyśmienita, a zrobisz ją w zaledwie 10 minut. 

Cebula to jedno z naszych ulubionych warzyw. Biała, żółta lub czerwona jest składnikiem większości naszych posiłków. 

marynowana-czerwona-cebula
Czerwona cebula w lekkiej zalewie jest uniwersalnym dodatkiem do wielu dań.
 

Marynowana czerwona cebula

proporcje na 3 słoiki o pojemności około 350 ml

  • 500 g czerwonej cebuli, 
  • 200 ml octu winnego z białego lub czerwonego wina, ale możesz też użyć octu jabłkowego
  • pół szklanki brązowego cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 250 ml wody, 
  • 2 liście laurowe, 
  • 3-5 goździków, 
  • pół łyżeczki nasion kolendry
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli,
    • jeśli lubisz pikantne smaki dodaj 1 łyżeczkę chili w płatkach albo 1 świeżą, bardzo drobno pokrojoną papryczkę chili lub habanero

Przepis na czerwoną cebule marynowaną z korzennymi przyprawami 

1. Obierz cebule i pokrój na cienkie półplasterki. Jeśli dodajesz świeże chili to oczyść je z nasion, drobno posiekaj i wymieszaj z cebulą.

2. Przełóż cebulę do słoików.

3. Zagotuj wodę z solą, cukrem i przyprawami. Dodaj miód i ocet i mieszaj, aż miód i cukier się rozpuszczą.  

4. Gorącą marynatą zalej cebulę i pozostaw na kuchennym blacie, do czasu aż całkowicie wystygnie. 

5. Zakręć słoiki i odstaw do lodówki. Tak przygotowana cebula może być przechowywana w lodówce około 2 tygodni.

Do czego dodawać marynowaną czerwoną cebulę

Cebulę w tej zalewie możesz dodawać m.in do:

  • kanapek i zapiekanek,
  • burgerów, wrapów, tacos, burito itp.
  • pieczonego i grillowanego mięsa, drobiu, ryb i owoców morza,
  • pasztetów mięsnych i wegetariańskich
  • sałatek, surówek, pieczonych i grillowanych warzyw
  • pizzy. 

marynowana-czerwona-cebula

150 złotych za kilogram cebuli.

Jako jedno z najbardziej popularnych warzyw, cebula ma w Indiach znaczenie polityczne. Z powodu cebuli dochodziło już do upadków rządu, na porządku dziennym są porwania samochodów przewożących cebulę, a strajki spowodowane wzrostem cen cebuli też nie należą do rzadkości. W Indiach istnieją nawet państwowe rezerwy cebuli, na wypadek klęsk żywiołowych i spadku dostępności tego warzywa. 

Ostatnimi czasy  mieszkańcy Indii wyszli na ulicę m.in. w 2019 roku, kiedy cebula zdrożała o 200%. Gdy w 2020 roku rząd indyjski zakazał eksportu cebuli do sąsiednich krajów doprowadziło to do poważnych napięć politycznych m.in. ze Sri Lanką i Bangladeszem gdzie cena cebuli osiągnęła astronomiczny poziom 150 zł za kilogram.

Największy strajk w historii ludzkości, kiedy to w listopadzie 2020 roku na ulice wyszło ponad 60 milionów mieszkańców Indii także pośrednio dotyczył cebuli, którą rząd planował usunąć z tzw. listy produktów o strategicznym znaczeniu dla kraju.

W Indiach najczęściej używana jest czerwona cebula.

marynowana-czerwona-cebula
Marynowana czerwona cebula.


 

Komentarze

  1. Nie wiedziałam, że cebula ma takie znaczenie w Indiach. A tak marynowana wygląda bardzo apetycznie. Na pewno skorzystam z przepisu:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniami, lubię dodawać do sałatek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubimy i właśnie kończy się słoik mojej . Teraz zrobię według tego przepisu dla porównania.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych