Mistrzowie makaronu
Mistrzowie makaronu
Sztuka własnoręcznego wyrabiania makaronu, gnocchi i risotto.
Mistrzowie makaronu to bez wątpienia Włosi. Jeśli zapytasz Włocha o jego ulubione dania, najprawdopodobniej dostaniesz przepis na makaron. I to nie jeden przepis, a dziesiątki różnych receptur i sposobów podania. Makaron domowej roboty cieszy się we Włoszech niesłabnącym uznaniem, bo to właśnie słoneczna Italia jest miejscem narodzin tagliatelle, tagliolini, lasagne, tortellini i…. mogłabym jeszcze długo wymieniać nazwy włoskich makaronów.
Tym większe słowa podziwu należą się autorom książki "Mistrzowie makaronu”. Marc Vetri, znany szef kuchni, który swoje umiejętności doskonalił m.in. we włoskim Bergamo i David Joachim, autor, współautor i redaktor ponad czterdziestu książek kucharskich podjęli, w swojej najnowszej książce, trudne wyzwanie przybliżenia czytelnikom sztuki własnoręcznego wyrabiania makaronu, gnocchi i risotto.
Bez względu na to czy swoją przygodę z domowym makaronem zamierzasz dopiero zacząć, czy też samodzielnie robisz makaron od wielu, wielu lat, rozdziały o mące oraz przygotowywaniu świeżego i suszonego ciasta makaronowego będą dla Ciebie jednymi z najważniejszych. Nawet jeżeli potrafisz perfekcyjnie połączyć jajka i mąkę w gładkie, jednolite ciasto nie omijaj tych rozdziałów. Jestem pewna, że znajdziesz tam wiele przydatnych informacji.
Jeśli cenisz sobie różnorodność smaków, lubisz różne rodzaje makaronów, ravioli i makarony faszerowane, gnocchi i risotto to również kolejne działy będą dla Ciebie kopalnią wiedzy i inspiracji. Oczywiście nie mogło w książce zabraknąć przepisów na pieczone dania z makaronu, czy też sosy do makaronów i sposoby ich dobierania. Nie mniej interesujące i przydane są końcowe rozdziały zawierające przepisy na buliony i sosy m.in. słynny sos pomidorowy i sos beszamelowy. Całość uzupełniają krótkie felietony Marca Vetri o podróżach i odkryciach kulinarnych oraz piękne kolorowe fotografie zarówno gotowych dań, jak też sposobów formowania makaronu.
Na koniec, nie pozostaje mi nic innego, jak zgodzić się ze słowami znanego szefa kuchni Jamiego Oliwera, że ta książka to „biblia makaronu”. Pięknie wydana, w twardej oprawie będzie także doskonałym prezentem.
Ps.
Mistrzowie makaronu. Sztuka własnoręcznego wyrabiania makaronu, gnocchi i risotto to moja trzecia książka autorstwa Marca Vetri i Davida Joachima. Po lekturze fenomenalnych "Mastering pizza" i "Mastering bread" nie mogło jej zabraknąć w mojej biblioteczce. Cieszę się, że tym razem mam do dyspozycji polską wersję językową, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Znak.
Cudna książka. Zwłaszcza dla tych, którzy kochają kuchnię włoską.
OdpowiedzUsuńKsiążka wspaniała. Taka biblia niejednemu kucharzowi się przyda. Tylko raz w Toskanii robiłam makaron na warsztatach. Przydadzą się takie wskazówki:-)
OdpowiedzUsuń