Prosty przepis na chrupiące gofry
Prosty przepis na chrupiące gofry
Gofry jak z budki.
Prosty przepis na chrupiące gofry jak z budki jest idealnym rozwiązaniem dla
leniwych i zapracowanych. Z kilku składników wyczarujesz pyszny podwieczorek
dla całej rodziny. Domowy przepis na gofry jest wyjątkowo łatwy, wystarczy 15
minut, aby je przygotować. Jeśli chcesz zrobić najlepsze gofry, chrupiące na
zewnątrz i puszyste w środku, to dodaj do nich ubitą pianę z białek, ciasto na
gofry powinno być dobrze napowietrzone.
Gofry z tego przepisu możesz zamrozić nawet na 3-4 miesiące. Przed podaniem wystarczy je podgrzać w tosterze lub piekarniku. Trzeba tylko uważać, aby nie przypalić gofrów.
Przepis na gofry jak z budki.Domowe chrupiące gofry jak z budki
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru ,
- duża szczypta soli,
- 3 jajka, żółtka i białka oddzielnie,
- 80 ml oleju,
- 2 niezbyt pełne szklanki mleka, około 450 ml
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego,
Prosty przepis na chrupiące gofry
1. Rozgrzej gofrownicę.
2. Mąkę, mleko, olej, żółtka, oba rodzaje cukru i proszek do pieczenia zmiksuj blenderem.
3. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną piankę.
4. Delikatnie wmieszaj ubitą pianę do ciasta.
5. Wlej porcje ciasto na rozgrzaną gofrownicę i piecz przez około 2-3 minuty.
6. Podawaj od razu z owcami, syropem, miodem, bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem albo z innymi ulubionymi dodatkami.
Skąd się wzięły gofry
Podobnie jak w przypadku chleba, przodek gofra pojawił się w epoce neolitu jako rustykalny placek z miazgi zbożowej, pieczony na rozgrzanych kamieniach. Nie było co prawda bitej śmietany ani sosu czekoladowego, ale to nie przeszkodziło w ekspansji gofrów.
Starożytni Grecy piekli płaskie ciasta, zazwyczaj pikantne, zwane obleios lub
opłatkami, między dwoma gorącymi metalowymi płytami. Obleios stał się gofrem w
XIII wieku, kiedy pewien rzemieślnik wpadł na pomysł wykucia kilku płyt
kuchennych z charakterystycznym wzorem plastra miodu. Słowo gaufre, ze
starofrancuskiego określenia "wafel" i pojawia się w tym czasie po raz
pierwszy w druku. Średniowieczne gofry najczęściej służyły do celów
sakralnych, jako hostie, dlatego projekty pierwszych gofrownic często
przedstawiały symbole religijne. W XVI wieku gofry stały się chlebem biedoty,
przygotowywano je z wody i niskiej jakości mąki, bogatsi dodawali do nich
jajka i mleko.
W 1869 roku Cornelius Swarthout, Amerykanin pochodzenia holenderskiego opatentował pierwszą gofrownicę, a w 1911 roku firma General Electric wyprodukowała pierwszą gofrownicę elektryczną. Współczesne gofrownice wyposażone w płyty z nieprzywierającą powłoką często są urządzeniami wielofunkcyjnymi, które posiadają wymienne płyty
Współczesne gofrownice to często urządzenia wielofunkcyjne z różnymi typami wkładów, na zdjęciu model Breville DuraCeramic VST070.Odkąd pojawiły się doniesienia, że teflon lub PTFE są niebezpieczne dla zdrowia, pełne toksyn i substancji rakotwórczych producenci m.in. gofrownic zaczęli stosować inne rozwiązania. Jednym z nich jest wprowadzona przez brytyjską firmę Breville powłoka DuraCeramic, która szybciej i wydajniej niż inne powłoki przekazuje ciepło, a jednocześnie jest bardziej odporna na zarysowania i znacznie trwalsza. Wykonana z krzemu i tlenu powłoka DuraCeramic™ nie zawiera szkodliwych substancji i pierwiastków - aluminium, niklu, kadm,teflonu, PTFE ani PFOA. Jest więc łatwa do czyszczenia, ale też bezpieczna w użytkowaniu, nawet w temperaturze przekraczającej 450 stopni.
Najpopularniejsze rodzaje gofrów
Gofry uznawane są za specjalność belgijską, a receptury przekazywane są z
pokolenia na pokolenie. Każdy region kraju ma swój własny przepis, ale główne
składniki ciasta na gofry są takie same - mąka, mleko, jajka i szczypta soli.
Gofry popularne są niemal na całym świecie, poniżej tylko kilka najbardziej
popularnych rodzajów gofrów.
- Gofry brukselskie najczęściej piecze się z ciasta drożdżowego lub ciasta na zakwasie. Dzięki temu lżejsze i bardziej chrupiące niż inne rodzaje gofrów.
-
Gofry z Liege (także z Belgii) szczycą się ponad 600-letnią historią.
Przepis na nie stworzył szef kuchni księcia-biskupa Liège. Do tych gofrów
też używa się ciasta drożdżowego, ale nieco gęstszego niż na gofry
brukselskie. Ciasto na gofry z Liege często aromatyzowane jest wanilią lub
cynamonem.
-
Gofry belgijskie to uproszczona wersja gofrów brukselskich, bardzo popularna
w Stanach Zjednoczonych.
- Gofry amerykańskie należą do najprostszych do przygotowania w domu. Upieczesz je przepisu na chrupiące gofry, który podałam powyżej.
- Gofry z hrabstwa Berg są specjalnością niemieckiego regionu Bergisches Land. Zawsze mają kształt serca i podawane są z wiśniami, śmietaną i opcjonalnie ryżowym puddingiem.
- Gofry pandan pochodzą z Wietnamu i charakteryzują się dodatkiem aromatu pandanowego i mleka kokosowego.
-
Gofri popularne są we włoskim Piemoncie, te gofry nie zawierają jaj ani
mleka.
- Krumkake to bardzo cienkie norweskie gofry z ciasta w skład którego wchodzą mąka, cukier, jajka, masło i śmietana. Mają charakterystyczny zakrzywiony kształt. Zgodnie z tradycją piecze się ja na Boże Narodzenie. Bardziej przypominają wafle do lodów niż to co w Polsce znamy jako gofry.
Jakie apetyczne. Zjadłabym z ogromną chęcią. Wyglądają jak milion dolarów. Jestem ciekawa jak spisuje się ta gofrownica z powłoką DuraCeramic?
OdpowiedzUsuńA ja z budki nie bardzo lubię gofry...jak widzę te brudne gofrownice to mnie odrzuca. Twoje wyglądają bardzo smacznie. Zjadłabym.
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadłbym takiego gofra ;)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że jestem pod wrażeniem urządzenia.Gofry wyszły mega, zainteresuję się taką gofrownicą ❤️
OdpowiedzUsuń