Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu
Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu
Najlepsza sałatka jarzynowa z jajkiem ogórkiem i zielonym groszkiem.
Sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu od lat jest niekwestionowaną królową każdej imprezy. Każdy ją zna, niemal wszyscy lubią, ale i tak przepisy na sałatkę jarzynową znacznie się od siebie różnią. Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem składa się głownie z ugotowanych jarzyn, jajek i ogórka kiszonego. Nasza najlepsza sałatka jarzynowa zawiera znacznie więcej jajek, można by powiedzieć, że to sałatka jajeczno jarzynowa z gotowanych warzyw z majonezem i groszkiem konserwowym. Warzywa na sałatkę jarzynową nie powinny być rozgotowane, dlatego zawsze wyjmuję je wcześniej, zaraz po tym jak stracą surowość.
Najlepsza sałatka jajeczna z majonezem, marchewką, jabłkiem i zielonym groszkiem.Sałatka jarzynowa z warzywami z rosołu
- 8 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 mała pietruszka podgotowana w rosole,
- 2 średnie marchewki podgotowane w rosole,
- 1 duże Jabłko Grójeckie,
- 1 puszka (400 g) groszku konserwowego,
- 3-4 ogórki konserwowe,
- duży pęczek szczypiorku lub cebuli dymki (tylko zielona część),
- sól i pieprz do smaku,
- domowy majonez z gotowanych jajek (przepis) lub inny ulubiony majonez.
Sałatka warzywna z majonezem i jajkami smakuje znacznie lepiej, jeśli warzywa podgotujesz w rosole tylko do chwili, aż stracą surowość. W zależności od wielkości warzyw zajmuje to około 30-60 minut. Zbyt długo gotowane jarzyny: marchewka i pietruszka tracą swój smak i konsystencję. My przygotowujemy sałatkę jarzynową bez ziemniaków, ale jeśli chcesz to możesz dodać 2 małe ugotowane w łupinkach, na następnie obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki sałatkowe. W wersji mniej kalorycznej wymieszaj majonez z gęstym jogurtem naturalnym typu greckiego w stosunku jeden do jednego.
Najlepsza sałatka jarzynowa przepis
1. Umyj warzywa (marchewkę i pietruszkę) i ugotuj w rosole lub w wodzie, do chwili aż stracą surowość. Jeżeli jesteś w stanie bez problemu wbić widelec w jarzyny, to znaczy, że są już ugotowane.
2. Jajka ugotuj na twardo, tutaj możesz sprawdzić ile czasu gotować jajka na miękko i na twardo. Groszek konserwowy odcedź z zalewy.
3. Pokrój jajka, marchewkę, pietruszkę w małą kostkę. Ja zazwyczaj siekam jarzyny bardzo drobno, ale możesz je pokroić w nieco większą kostkę.
4. Wymieszaj pokrojone składniki z majonezem i odsączonym groszkiem konserwowy,
5. Jabłko obierz ze skórki, drobno posiekaj i dodaj do sałatki. Na koniec dodaj drobno pokrojony szczypiorek lub zieloną część cebuli dymki. Wymieszaj sałatkę, i ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem lub dodaj więcej majonezu.
Skąd się wzięła sałatka jarzynowa z warzywami z rosołu.
Sałatka jarzynowa znana jest także jako sałatka warzywna albo sałatka majonezowa. Podobno jej pierwowzorem jest pochodząca z Francji sałatka macedonia, składająca się z pokrojonych w równą kostkę warzyw lub owoców albo rosyjska sałatka Olivier z dodatkiem ozorów i kaparów. Obie sałatki warzywne dotarły na polskie stołu w XIX wieku, ale rozpowszechniły się także w innych krajach europejskich, gdzie dostosowano je do lokalnych warunków i... zasobności portfela.
Jak wykorzystać warzywa z rosołu
Starsi czytelnicy bloga zapewne doskonale pamiętają polską sałatkę jarzynową z niemal każdej polskiej restauracji i baru. Może i nie zawsze ta popularna sałatka warzywna z jajkami i majonezem była pierwszej świeżości, ale i tak chętnie ją zamawiano. Podobno to właśnie polscy kucharze z czasów socjalizmu wpadli na pomysł, aby wykorzystać do sałatki jarzynowej warzywa gotowane w rosole i dodać ziemniaki jako wypełniacz. I to nie z powodu modnego aktualnie trendu "zero waste" czyli "gotuję, nie marnuję", ale ze względu na oszczędność.
Sałatka jarzynowa jest dobra na każdą okazję:-) Na święta u nas nie było, to teraz chętnie się zje:-) Dzięki za pomysł:-)
OdpowiedzUsuńSałatka jarzynowa the best. U mnie zupełnie inna receptura i domowy majonez konieczny.
OdpowiedzUsuńDawno takiej nie jadłem ;)
OdpowiedzUsuń