Sos musztardowy
Sos musztardowy
Przepis na sos musztardowy na ciepło i na zimno
Sos musztardowy na ciepło lub na zimno należy do najbardziej uniwersalnych sosów domowej roboty, a jajka w sosie musztardowym na ciepło z poniższego przepisu to już niemal klasyka. Sos musztardowy na ciepło pasuje też do gotowanego i pieczonego mięsa i warzyw. Sos musztardowy na zimno jest idealny do sałatek, wędlin, jajek, ryb, pieczonego i grillowanego mięsa i warzyw. Świetnie sprawdza się także jako dip do frytek i sos do burgerów. Cztery poniższe przepisy na sosy z dodatkiem musztardy możesz wykorzystać jako dodatek do bardzo wielu posiłków.
Przepisy na sos musztardowy na ciepło i na zimno są bardzo proste, ale dla zabieganych i zapracowanych przygotowałam też wariant ekspresowy. Przepis na sos majonezowo musztardowy z miodem oraz sos musztardowo miodowy znajdziesz na samym końcu artykułu.
Tutaj znajdziesz przepisy na sosy do jajek na zimno i domowy majonez z gotowanych jajek.
Prosty przepis na sos musztardowy na zimno i na ciepło.Przepis na sos musztardowy na zimno
- 3 żółtka
- 1 czubata łyżka miękkiego masła
- 2 łyżki ostrej lub bardzo ostrej musztardy np. Dijon lub Colman's
- 2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
- 5-6 łyżek śmietanki kremówki (30% lub 36%),
- sól i pieprz do smaku.
Musztarda Colman's także w proszku jest dostępna m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata.
1. Jajka sparz wrzątkiem. Oddziel białek od żółtek. Z białek możesz przygotować np. bezy migdałowe.
2. Żółtka zmiksuj z musztardą i miękkim masłem na jednolity krem. Dodaj ocet lub sok z cytryny i śmietankę i zmiksuj lub wymieszaj łyżką do połączenia składników. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Sos zgęstniej po odstawieniu go na około godzinę do lodówki.
Przepis sos musztardowy na ciepło
- 2 łyżki masła
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki musztardy Dijon lub miodowej
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub bulionu drobiowego,
- szczypta cukru,
- sól i pieprz do smaku
1. W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę pszenną i na niewielkim ogniu podsmażaj przez około 2 minuty.
2. Wlej bulion, dodaj musztardę, szczyptę cukru i mieszaj, aby nie było grudek. Sos będzie początkowo dość rzadki, ale po kilku minutach podgrzewania zgęstnieje.
I na koniec coś dla zabieganych i zapracowanych, którym zawsze brakuje czasu. To przepis na szybki sos musztardowy z majonezem - idealny do wędlin, mięsa na zimno, jajek i sałatek oraz rewelacyjny sos miodowo musztardowy.
Sos musztardowo majonezowy
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki musztardy Dijon lub miodowej,
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- 4-5 łyżek śmietanki kremówki 30% lub 36%
- opcjonalnie 1 łyżka płynnego miodu,
Sos musztardowo miodowy
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub więcej do smaku,
- dwie duże szczypty czosnku w proszku,
- ćwierć łyżeczki mielonej ostrej papryki,
- soli i pieprz do smaku
Te dwa przepisy na sosy z musztardą wymagają jedynie dokładnego wymieszania wszystkich składników. To świetne sosy do jajek i sałatek, pieczonego lub gotowanego mięsa i warzyw oraz do wędlin i burgerów.
Skąd się wzięła musztarda
Gorczyca, z której produkuje się musztardę była uprawiana już ponad 2000 lat p.n.e., ale to podobno Rzymianie przygotowali pierwszą musztardę mieszając zmielone ziarna gorczycy z melasą z winogron. Umiejętność produkcji musztardy przejęli od Rzymian mieszkańcy Galii (obecnie Francja), a najlepsza pochodziła z miasta Dijon. Do dziś Dijon jest uznawane za światową stolicę musztardy. W Bengalu i wielu rejonach Indii odpowiednikiem tradycyjnej musztardy jest kasundi, pikantny, gęsty sos, w skład którego oprócz przypraw wchodzą też pomidory albo zielone mango.
Sos musztardowy.
Uwielbiam sos musztardowy nie tylko do jajek. Ale bym zjadła to wszystko z Twojego zdjęcia...
OdpowiedzUsuńAle apetyczne zdjęcia:-) Kiedyś w dzieciństwie jadłam sos musztardowy na ciepło z jajami:-) Na pewno skorzystam z propozycji. Ten na zimno już wypróbuję na święta:-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSos musztardowy długo był w moim menu na szarym końcu bo pamiętałam ze szkolnych stołówek ten kwaśny sos z jajkiem uciekającym po całym talerzu. Zniechęciłam się ale juz wróciłam.
OdpowiedzUsuń