Przepis na ciasto dla dorosłych tzw. bolo de vinho.
Ciasto czekoladowe z czerwonym winem ma intensywny smak z delikatną owocową nutą. Duża ilość kakao sprawia, że ciasto z czerwonym winem jest bardzo miękkie i czekoladowe, a cynamon, chociaż nie jest niewyczuwalny, dodatkowo wzmacnia smak czekolady. Przepis na ciasto czekoladowe na winie tzw. bolo de vinho wywodzi się z Portugalii. Najbardziej odpowiednie będą więc półsłodkie, półwytrawne lub wytrawne czerwone wina portugalskie np. Portada lub Ponte, ale zdarza mi się używać też białego wina. Kupisz je bez problemu w większości marketów.
Ciasto na czerwonym winie najlepiej smakuje następnego dnia po
upieczeniu i doskonale znosi transport. Jest więc idealnym ciastem na
każdą imprezę.
Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe dla dorosłych z dużą ilością czerwonego wina.
Ten sprawdzony i prosty przepis na ciasto czekoladowe na winie nie sprawi Ci kłopotu, ale jest to raczej ciasto dla dorosłych. Wino od tysięcy lat udowadnia, że jest uniwersalnym składnikiem wielu dań. Nie czekaj więc i zrób najlepsze ciasto czekoladowe z dodatkiem czerwonego wina.
Ciasto czekoladowe z czerwonym winem
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciemnego kakao bez cukru
półtorej łyżeczki sody
oczyszczonej
szczypta soli
200 g miękkiego masła
1 szklanka cukru,
pół łyżeczki cynamonu
2 jajka
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego
300 ml wytrawnego lub półwytrawnego czerwonego wina,
cukier puder do posypania
ewentualnie bita śmietana do podania.
Przepis na ciasto czekoladowe z czerwonym winem
1. W misce wymieszaj razem mąkę, kakao, sodę i sól.
2. Masło utrzyj z cukrem na jasny puszysty krem. Zajmuje to około 4-5 minut na najwyższych obrotach miksera.
3. Zmniejsz obroty miksera o połowę. Dodaj 1 jajko i ucieraj, aż składniki się połączą. Dodaj następne jajko i znowu ucieraj do połączenia składników. Dodaj ekstrakt waniliowy i ucieraj około 2 minut.
4. Dodaj połowę mąki i połowę wina i wymieszaj do połączenia składników. Dodaj pozostałą mąkę i wino i ponownie wymieszaj.
5. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm (może to być firma do babki lub tortownica) posmaruj masłem i oprósz mąką.
6. Przełóż ciasto do formy, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 55-60 minut. Najlepiej sprawdź, za pomocą patyczka czy jest już upieczone.
7. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw w formie na około 10 minut. Po tym czasie możesz wyjąć je z formy i pozostawić do całkowitego wystudzenia na kratce. Zimne ciasto oprósz cukrem pudrem lub udekoruj polewą czekoladową.
Przygotowując ten przepis na ciasto czekoladowe z winem korzystałam m.in. z bloga Any Patuleia Ortins oraz z zamieszczonego w Internecie przepisu Anne Willan pochodzącego z jej książki Cooking with Wine. Do ciasta dodałam czerwone wino Portada.
Ciasto jest świetne. Znam, jadłam nie raz w Portugalii i sama też piekłam. Na śniadanie z kawą to idealny duet.
OdpowiedzUsuńNo skusiłaś mnie i będę robić. Wygląda obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńNo skusiłaś mnie i będę robić. Wygląda obłędnie :-)
OdpowiedzUsuń