Kimchi z ogórków
Kimchi z ogórków
Prosty przepis na małosolne ogórki po koreańsku.
Kimchi z ogórków jest najłatwiejszym koreańskim kimchi, jakie możesz zrobić w domu. W oryginale ogórkowe kimchi nazywa się oi kimchi i jak każda azjatycka sałatka z ogórka z imbirem ma wiele wariantów. Przepis na kimchi z ogórków czyli małosolne ogórki po koreańsku jest bardzo prosty, ale robiąc zakupy pamiętaj, że ogórki do kimchi powinny być jak najświeższe. W sezonie ogórkowym, przygotowuję kimchi z ogórków gruntowych, ale zimą też można je zrobić z dostępnych w sklepach ogórków szklarniowych.
Koreańskie kimchi z ogórka pasuje do każdego pieczonego lub grillowanego mięsa, a po przygotowaniu możesz je przechowywać w lodówce nawet do 7 dni. Na wszelki wypadek na końcu przepisu znajdziesz zamienniki poszczególnych składników.
Kimchi z ogórków
- 4-6 ogórków gruntowych, to około 0,5 kg,
- 1 łyżka gruboziarnistej soli morskiej,
- 1 mała marchewka,
- 2-3 cebule dymki, biała i zielona część lub pęczek grubego szczypiorku
- pasta do kimchi - wymieszaj wszystkie składniki
- 2 łyżki koreańskiej papryki gochugaru
- 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka startego na tarce świeżego imbiru,
- ćwierć czerwonego jabłka startego na tarce,
- 1 łyżka miodu lub cukru
- 1 łyżka sosu rybnego,
- opcjonalnie prażone nasiona sezamu.
Przepis na ogórkowe kimchi
1. Przekrój ogórki wzdłuż na 4 części, a następnie pokrój na kawałki o długości około 2 - 3 cm, tak jak pokazałam na zdjęciu poniżej. Marchewkę pokrój na "zapałki" o takiej długości, jak kawałki ogórka. Na taką samą długość pokrój szczypiorek. Jabłko zetrzyj na tarce.
2. Przełóż ogórki na sitko, posyp równomiernie solą, wymieszaj i odstaw na 20-30 minut, aby pozbyć się nadmiaru wody.
3. Wymieszaj razem składniki na pastę do kimchi - starte jabłko, imbir,
czosnek, miód lub cukier, sos rybny i paprykę gochugaru.
3. Umieść ogórki w misce. Dodaj pastę kimchi i delikatnie wymieszaj. Dodaj marchewkę i szczypiorek i ponownie wymieszaj. Pozostaw kimchi ogórkowe na kilka godzin lub na całą noc w temperaturze pokojowej, a następnie przykryj i wstaw do lodówki.
4. Ogórkowe kimchi jest gotowe do zjedzenia już po 4-5 godzinach, ale najlepiej smakuje schłodzone następnego dnia. Możesz je przechowywać w lodówce do tygodnia.
Czym zastąpić paprykę gochugaru i inne składniki kimchi
- Papryka gochugaru nazywana koreańskim chili tradycyjnie wytwarzana jest z suszonych na słońcu koreańskich czerwonych papryczek zwanych taeyang-cho. Ma intensywny ciemnoczerwony kolor i złożony smak z pikantnym, słodkim i lekko dymnym akcentem. Gochugaru jest niezbędnym składnikiem w koreańskiej kuchni. W Polsce można ją kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata. W ostateczności możesz ją zastąpić niżej podanymi substytutami, ale pamiętaj, że smak będzie nieco inny.
-
Mielone papryczki chipotle - powstają przez zmielenie wędzonych
suszonych papryczek jalapeno i mają podobny do gochugaru wędzony
posmak
-
Pieprz kajeński w płatkach - konsystencją przypomina paprykę gochugaru i
jest używany w wielu koreańskich potrawach, dzięki czemu uzyskasz
podobny smak.
-
Azjatyckie gruszki lub jabłka w przepisach na kimchi pojawia się dość
często, ale kupienie ich w Polsce nie jest łatwe. Moim zdaniem doskonale
zastępują je Jabłka Grójeckie takich odmian jak Jonaprince lub Red Delicius,
bez problemu kupisz je w większości marketów. Na stronie
www.jablkagrojeckie.pl
znajdziesz więcej informacji o poszczególnych odmianach. Jabłek Grójeckich
nie musisz nawet obierać, wystarczy że dokładnie je umyjesz. Ponadto w
skórce i bezpośrednio pod nią znajduje się najwięcej witamin i
przeciwutleniaczy.
- Szczypiorek - w Korei do tego kimchi używa się najczęściej szczypiorku czosnkowego, ale z powodzeniem możesz go zastąpić szczypiorkiem z cebuli dymki.
- Sos rybny - kupisz w większych marketach, możesz go też zastąpić jasnym sosem sojowym.
Przepisy na ogórki
Jeśli spodobał ci się przepis na kimchi z ogórków, to mam nadzieję, że zostawisz komentarz. Podziel się tym przepisem w mediach społecznościowych i nie zapomnij oznaczyć nas tagiem #czteryfajery.
Wszystko mam i dziś nastawiam. Pyvhotka☺️
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Zgarniam całą miskę...
OdpowiedzUsuńPędzę po ogórki bo reszta jest i robię
OdpowiedzUsuńWidzialam te ogorki w ostatnia niedziele w ruskim sklepie ,ale szkoda mi bylo wydac 7 dolarow za niecale pol kilo.Postanowilam poszukac w internecie przepisu i sama ja zrobic.Najfajniejsze jest to ,ze przepis sam mnie znalazl.Czyz zycie nie jest cudowne?
OdpowiedzUsuńRobiłam ogórki po koreańsku ale nie w taki sposób. Muszę wykorzystać ten patent.
OdpowiedzUsuńChyba najlepsza forma wykorzystania ogórków :)
OdpowiedzUsuńSuper koreańska inspiracja ;)
OdpowiedzUsuńMuszę zagłębić się w przepis i chyba zrobię. Chodzę mi cały czas po głowie...
OdpowiedzUsuńJak można je przechować w słoiku na zimę?
OdpowiedzUsuńNie, sałatki z tego przepisu nie da się przechować przez zimę.
Usuń