Ogórki małosolne na sucho
Ogórki małosolne na sucho
Chrupiące ogórki małosolne bez wody.
Ogórki małosolne na sucho są nieco delikatniejsze w smaku, niż tradycyjne ogórki małosolne w słoikach, ale nie wymagają zalewy, ani pilnowania, aby cały czas były pod wodą. Przepis na ogórki małosolne bez wody od lat jest kulinarnym przebojem, bo chrupiące ogórki małosolne w woreczku na sucho to bardzo wygodne rozwiązanie. Przygotowanie ogórków małosolnych bez zalewy jest bardzo proste i szybkie. Wystarczy mocny foliowy woreczek do zamrażania żywności z zamknięciem strunowym, ogórki i przyprawy. Jeszcze szybciej przygotujesz ogórki małosolne w woreczku do pakowania próżniowego lub pojemniku próżniowym, więc jeśli masz pakowarkę, skorzystaj z tej możliwości. Ogórki małosolne na sucho będą gotowe po 12-24 godzinach.
Przepisy na ogórki
Ogórki małosolne na sucho
- 1 kg niedużych ogórków gruntowych mniej więcej tej samej wielkości,
- 1 czubata łyżeczka niejodowanej soli do przetworów,
- około 10 cm korzeń chrzanu pokrojony w paski,
- opcjonalnie liść chrzanu, liście wiśni, dębu lub porzeczki,
- 3-4 gałązki kopru wraz z baldachami,
- 6 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki,
- opcjonalnie 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
- 1-2 łyżeczki ziaren gorczycy.
Ogórki małosolne bez wody przepis
1. Ogórki umyj i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem.
2. Zetnij po około 2-3 mm końcówki z obu stron.
3. Czosnek i chrzan obierz i pokrój w cienkie plasterki.
4. Do przeznaczonego do kontaktu z żywnością woreczka z zapięciem strunowym włóż plasterki czosnku, koper, pokrojony chrzan, ogórki, gorczycę, sól i ewentualnie liście. Do przygotowania ogórków małosolnych bez wody wybierz mocne grube woreczki, ponieważ na skutek kontaktu z solą ogórki puszczą trochę soku.
5,. Potrząśnij kilka razy woreczkiem, aby przyprawy się wymieszały, a następnie usuń nadmiar powietrza.6. Wstaw woreczek z ogórkami do lodówki na 24 godziny, ponieważ jeśli zostawisz je na kuchennym blacie szybko zrobią się miękkie. Po otwarciu woreczka możesz przechowywać ogórki w lodówce do 3 dni.
Ogórki małosolne próżniowo
Przygotuj ogórki i przyprawy tak jak opisałam w punktach od 1 do 3. Podany poniżej czas dotyczy pojemników Food Saver i woreczków próżniowych wielokrotnego użytku tej samej firmy.
- W woreczkach do pakowania próżniowego
- W woreczku
przeznaczonym do pakowania próżniowego umieść ogórki i posyp je równomiernie solą. Na ogórkach ułóż pozostałe
składniki. Usuń powietrze i zamknij próżniowo. Włóż woreczek z ogórkami
na 12-20 godzin do lodówki. Po tym czasie powinny być gotowe.
- W pojemnikach do pakowania i marynowania próżniowego
- Jeśli masz pojemniki do pakowania próżniowego to umieść w nim wszystkie składniki. Potrząśnij kilka razu pojemnikiem, a następnie usuń powietrze. Wstaw pojemnik z ogórkami na 12-20 godzin do lodówki. Po tym czasie ogórki powinny być gotowe.
Jak zrobić ogórki małosolne na sucho
Przepis na ogórki małosolne zawsze się uda, jeśli będziesz pamiętała o dwóch podstawowych zasadach. Ogórki przed włożeniem do woreczka powinny być dokładnie umyte i wymoczone przez minimum 3 godziny w lodowatej wodzie, a następnie osuszone. Do ogórków małosolnych używaj tylko soli kamiennej do przetworów (niejodowanej). Ogórki małosolne w woreczkach to świetny sposób, na kiszenie ogórków bez zalewy, jeśli chcesz zabrać ze sobą na wakacyjny wyjazd. Są pyszne, chrupiące, wprost idealne do kanapek i chleba ze smalcem. Jednak mimo wszystko i tak najlepsze są ogórki małosolne przygotowane tradycyjnie.
Skąd się wzięły ogórki kiszone
Podobno przepis na ogórki kiszone zawdzięczamy robotnikom budującym Chiński Wielki Mur.. Równie popularna jest hipoteza, że jako pierwsi przygotowali je mieszkańcy Doliny Tygrysu w Mezopotamii, kisząc ogórki sprowadzone z Indii. Mieszkając w Al-Khobar kilka razy próbowałam ukisić ogórki importowane z Indii, ani razu mi się nie udało. Robiły się miękkie i "kapciowate" już następnego dnia.
Ogórki małosolne na sucho.
Te próżniowe to na bank wypróbuję. Świetny pomysł, zwłaszcza jak się jest na wakacjach :-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTo rosyjska metoda na szybkie ogórki. Twoje wyglądają pysznie. I pomysł z próżnią super.
OdpowiedzUsuńOgórki na sucho często robię, super alternatywa dla tradycyjnych. Widzę że to urządzenie super w tym pomaga.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, trzeba wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńDodaję pokruszone liście laurowe, ziele angielskie i z grubsza pokruszone ziarenka czarnego pieprzu.
OdpowiedzUsuń