Proste bułki śniadaniowe
Proste bułki śniadaniowe
Bułki szkolne nadziewane serem.
Proste bułki śniadaniowe z ulubionym farszem kiedyś określano jako bułki szkolne. Są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Nie musisz ich kroić i nakładać dodatków, jeśli zrobisz pyszną bułeczkę z nadzieniem na śniadanie do szkoły lub do pracy. Te bułki są łatwe do przygotowania i zawsze się udają. Najczęściej wypełniam je tym samym farszem co mołdawska placinta z serem albo farszem jajecznym, ale każdy inny także świetnie pasuje. Łatwe pszenne bułeczki śniadaniowe są też super przekąską na imprezę.
Łatwy przepis na pszenne bułki śniadaniowe z nadzieniem.Przepis na bułki śniadaniowe nadziewane serem i natką pietruszki podpatrzyłam na blogu tureckisklep.pl/blog (znajdziesz je tam pod nazwą pogaca). Tym razem zdjęcia nie są mojego autorstwa.
Smaczne i szybkie bułki z nadzieniem - składniki
proporcje na 6-8 bułeczek, wszystkie składniki na bułki śniadaniowe powinny być w temperaturze pokojowej
- 2 czubate szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mleka
- pół szklanki jogurtu naturalnego, ale nie greckiego
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 2 łyżki oleju
- 2 płaskie łyżki miękkiego masła
- 1 małe jajko
- 1 łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli, ale możesz dodać odrobinę więcej
- dodatkowo 1 żółtko do posmarowania wierzchu bułeczek i ulubione ziarna albo starty na grubych oczkach żółty ser np. Bursztyn do posypania bułeczek
Nadzienie do pszennych bułeczek
składniki wystarczy ze sobą wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem
- 1 wariant: pęczek natki pietruszki drobno posiekany i około 150-200 g sera solankowego, wymieszane na jednolitą masę
- 2 wariant: 4 duże jajka ugotowane na twardo i drobno posiekane, wymieszaj z drobno posiekaną natką pietruszki lub szczypiorku (1 pęczek)
- 3 wariant: 150-180 g pieczarek, 1 duża cebula, tłuszcz do podsmażenia. Podsmaż cebulę na niewielkiej ilości tłuszczu, dodaj posiekane drobno pieczarki i smaż, aż odparuje woda. Dopraw do smaku solą pieprzem i ostrą papryką. Pozostaw do ostygnięcia.
Proste bułki śniadaniowe przepis
1. Wszystkie składniki ciasta umieść w misce i wyrabiaj ręcznie lub mikserem do chwili, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Dobrze wyrobione ciasto nie powinno kleić się do rąk. Jeśli się klei, dodaj 1 łyżkę roztopionego masła i wyrabiaj, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
2. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 60 minut do wyrośnięcia.
3. Teraz możesz przygotować wybrany wariant nadzienia.
4. Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę i wyrabiaj przez 2 -3 minuty.
5. Podziel ciasto na 6-8 równych części. Każdą rozpłaszcz w dloniach i na środek nałóż porcję farszu. Sklej ciasto i uformuj nieduże bułeczki.
6. Ułóż bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
7. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni, grzałka góra – dół. Bułki posmaruj na wierzchu rozbełtanym żółtkiem i posyp ulubionymi ziarnami albo startym żółtym serem. Piecz około 20-25 minut lub do mocnego zrumienieni.
Proste bułki śniadaniowe
o matulu, ależ one obłędnie wyglądają. Ślinka leci od razu.
OdpowiedzUsuńSmakowite. Zjadłabym taką z przyjemnością.
OdpowiedzUsuńBułki bardzo zaskoczyły moje dzieci. Często nie chcą jeść śniadania i ja staram się wdrażać najróżniejsze pomysły by je do niego zachęcić. Nie zawsze się to udaje. Wiem, że ważne jest by ich zaciekawić. Tak też było w przypadku tych bułek. Podałam coś, czego wcześniej nie znali i niepewnie spróbowali. Tak im zasmakowały, że od kilku dni przygotowuję je codziennie :-)
OdpowiedzUsuńNamówiłaś mnie:) w niedzielę planujemy jednodniowy wyjazd to w sobotę zrobię i chyba wykorzystam wariant nr.2 i nr.3 buleczki wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBułeczki wyglądają na wyjątkowo smaczne i proste fo przygotowania. Zapisuje przepis.
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie! Będę robić, moja rodzina będzie zachwycona!
OdpowiedzUsuńBułeczki wyglądają fantastycznie, ślinka cieknie!!! Proszę o więcej takich przepisów! Wszystkie trzy warianty nadzienia są bardzo smaczne. Napisz proszę, czy można w takich bułeczkach można wykorzystać nadzienie z kaszy? Kiedyś jadłam bułeczki drożdżowe z kaszą gryczaną i zastanawiałam się czy kasza bulgur może być też wykorzystana w takim przepisie, bo to moja ulubiona.
OdpowiedzUsuń