Zupa serowa na piwie
Zupa serowa na piwie
zupa z sera żółtego z grzankami.
Zupa serowa na piwie jest dokładnie tym, co chciałabyś zjeść na obiad, przynajmniej raz w tygodniu. Zapewniam, że smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Piwna zupa serowa z żółtego sera nie jest dietetyczna, ale zdecydowanie warto zrezygnować dla niej z liczenia kalorii. Wyrazisty w smaku, długodojrzewający ser to podstawa sukcesu. Do tego kilka plastrów wędzonego boczku, papryczka chili, grzanki i uczta godna królów gotowa. Podobno przepis na zupę serową z piwem pochodzi z amerykańskiego stanu Wisconsin, ale dla mnie najważniejsze jest to, że zupa z sera żółtego smakuje jak milion dolarów ;)
Najlepsza zupa serowa wymaga najlepszych składników. Będziesz do nie potrzebować
- ostrego, wyrazistego w smaku kruchego sera żółtego dojrzewającego,
- łagodnego maślanego sera żółtego,
- odrobinę pikanterii w postaci małej papryczki chili albo ostrej papryki w płatkach,
- lekkiego jasnego piwa, bo w końcu to zupa serowa na piwie, a nazwa zobowiązuje, w wersji dla dzieci możesz pominąć,
- wędzonego boczku, ale jeśli lubisz to możesz zastąpić go kiełbasą chorizo,
- ewentualnie pieczywo do przygotowania grzanek,
Zupa serowa na piwie składniki
- około 150-200 g wędzonego boczku,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 2 średnie ziemniaki
- około 300 ml piwa Pilsner lub innego jasnego lekkiego piwa
- około 1 litra bulionu drobiowego, warzywnego lub wołowego,
- 100 g ostrego wyrazistego w smaku sera np. Bursztyn
- 100 g łagodnego sera, u nas tym razem ser Szafir.
- około 100 ml śmietanki 30%, ale w wersji dietetycznej może być mleko,
- pół łyżeczki suszonej papryki w płatkach lub do smaku,
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- opcjonalnie drobno posiekany szczypiorek lub natka pietruszki, ale moim zdaniem szczypiorek lepiej pasuje do zupy serowej,
Zupa serowa z piwem przepis
1. Przygotuj składniki. Ziemniaki i boczek pokrój w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekaj, a sery zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, tak jak na zdjęciu poniżej.
3. W garnku, w którym będziesz gotować zupę serową, rozpuść masło. Dodaj cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli. Pod koniec dodaj drobno posiekany czosnek, smaż jeszcze około 1 minuty, uważając, aby nie przypalić czosnku, ponieważ nabierze goryczy.
4. Oprósz cebulę mąką, wymieszaj i mieszając podsmażaj 1 minutę.
5. Wlej piwo i bulion i mieszaj, aż składniki się połączą i nie będzie dużych grudek mąki. Dodaj pokrojone w małą kostkę ziemniaki i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
6. Mieszając dodawaj po 2 łyżki starte sery i gotuj, aż się rozpuszczą, zajmie to około 5-7 minut. Zbledniej całość na gładki krem. W razie potrzeby dodaj więcej bulionu i ponownie zmiksuj.
7. Zahartuj śmietanę dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszaj. Mieszając cały czas zupę serową powoli dodaj zahartowaną śmietanę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
8. Do każdej porcji dodaj trochę podsmażonego boczku, posyp posiekanym szczypiorkiem i płatkami chili. Podawaj z grzankami.
Grzanki do piwnej zupy serowej
- 3-4 kromki chleba pokrojonego w kostkę,
- 2 łyżki oleju,
Podsmaż pokrojony w kostkę chleb na niewielkiej ilości tłuszczu, aż się zrumieni.
Zupa serowa na piwie.
To konkretna i bardzo pożywna zupa. Chętnie bym spróbowała, bo piwo toleruję wyłącznie jako dodatek do potraw.
OdpowiedzUsuńSery, które użyłaś bardzo lubię. I zupa bardzo zachęca swoim składem. Chętnie wypróbuję, mniam :-)
OdpowiedzUsuńMega interesujący przepis na zupę ;)
OdpowiedzUsuńnie widziałam jeszcze zupy na piwie, zapowiada się ciekawie :) w tygodniu zamawiam sobie do biura catering sportowy, ale w weekend na cheat day taka zupka byłaby super :D
OdpowiedzUsuńA mi niestety zupa nie wyszła. Ser nie rozpuścił się tak jak tego oczekiwałem. Próbowałem też blendować, ale bezskutecznie. Można jakoś to naprawić? Szkoda trochę wyrzucać takie sery :)
OdpowiedzUsuńPodgrzej zupę i spróbuj zblendować gorącą. Nie wiem jakiego sera użyłaś, ale większość powinna się rozpuścić bez problemu.
Usuń