TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Zupa serowa na piwie 

zupa z sera żółtego z grzankami.

Zupa serowa na piwie jest dokładnie tym, co chciałabyś zjeść na obiad, przynajmniej raz w tygodniu. Zapewniam, że smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Piwna zupa serowa z żółtego sera nie jest dietetyczna, ale zdecydowanie warto zrezygnować dla niej z liczenia kalorii. Wyrazisty w smaku, długodojrzewający ser to podstawa sukcesu. Do tego kilka plastrów wędzonego boczku, papryczka chili,  grzanki i uczta godna królów gotowa. Podobno przepis na zupę serową z piwem pochodzi z amerykańskiego stanu Wisconsin, ale dla mnie najważniejsze jest to, że zupa z sera żółtego smakuje jak milion dolarów ;)

zupa-serowa-na-piwie
Prosta zupa serowa z żółtego sera dojrzewającego. 

Najlepsza zupa serowa wymaga najlepszych składników. Będziesz do nie potrzebować

  • ostrego, wyrazistego w smaku kruchego sera żółtego dojrzewającego, 
  • łagodnego maślanego sera żółtego,
  • odrobinę pikanterii w postaci małej papryczki chili albo ostrej papryki w płatkach,
  • lekkiego jasnego piwa, bo w końcu to zupa serowa na piwie, a nazwa zobowiązuje, w wersji dla dzieci możesz pominąć,
  • wędzonego boczku, ale jeśli lubisz to możesz zastąpić go kiełbasą chorizo,
  • ewentualnie pieczywo do przygotowania grzanek,

zupa-serowa0na-piwie

Zupa serowa na piwie składniki

  • około 150-200 g wędzonego boczku,
  • 1 mała cebula, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła 
  • 2 średnie ziemniaki
  • około 300 ml piwa Pilsner lub innego jasnego lekkiego piwa
  • około 1 litra bulionu drobiowego, warzywnego lub wołowego, 
  • 100 g ostrego wyrazistego w smaku sera np. Bursztyn 
  • 100 g łagodnego sera, u nas tym razem ser Szafir.
  • około 100 ml śmietanki 30%, ale w wersji dietetycznej może być mleko,
  • pół łyżeczki suszonej papryki w płatkach lub do smaku,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 
  • opcjonalnie drobno posiekany szczypiorek lub natka pietruszki, ale moim zdaniem szczypiorek lepiej pasuje do zupy serowej,

Zupa serowa z piwem przepis

1. Przygotuj składniki. Ziemniaki i boczek pokrój w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekaj, a sery zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, tak jak na zdjęciu poniżej.

zupa-serowa-na-piwie
 
2. Na patelni podsmaż boczek, aż się zrumieni. Przełóż podsmażony boczek na talerz i odstaw na bok. 

3. W garnku, w którym będziesz gotować zupę serową, rozpuść masło. Dodaj cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli. Pod koniec dodaj drobno posiekany czosnek, smaż jeszcze około 1 minuty, uważając, aby nie przypalić czosnku, ponieważ nabierze goryczy.

4. Oprósz cebulę mąką, wymieszaj i mieszając podsmażaj 1 minutę.

5. Wlej piwo i bulion i mieszaj, aż składniki się połączą i nie będzie dużych grudek mąki. Dodaj pokrojone w małą kostkę ziemniaki i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.

6. Mieszając dodawaj po 2 łyżki starte sery i gotuj, aż się rozpuszczą, zajmie to około 5-7 minut. Zbledniej całość na gładki krem. W razie potrzeby dodaj więcej bulionu i ponownie zmiksuj.

7. Zahartuj śmietanę dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszaj. Mieszając cały czas zupę serową powoli dodaj zahartowaną śmietanę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

8. Do każdej porcji dodaj trochę podsmażonego boczku, posyp posiekanym szczypiorkiem i płatkami chili. Podawaj z grzankami.

Grzanki do piwnej zupy serowej

  • 3-4 kromki chleba pokrojonego w kostkę,
  • 2 łyżki oleju,

Podsmaż pokrojony w kostkę chleb na niewielkiej ilości tłuszczu, aż się zrumieni.

zupa-serowa-na-piwie
Zupa serowa na piwie.


Komentarze

  1. To konkretna i bardzo pożywna zupa. Chętnie bym spróbowała, bo piwo toleruję wyłącznie jako dodatek do potraw.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sery, które użyłaś bardzo lubię. I zupa bardzo zachęca swoim składem. Chętnie wypróbuję, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mega interesujący przepis na zupę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie widziałam jeszcze zupy na piwie, zapowiada się ciekawie :) w tygodniu zamawiam sobie do biura catering sportowy, ale w weekend na cheat day taka zupka byłaby super :D

    OdpowiedzUsuń
  5. A mi niestety zupa nie wyszła. Ser nie rozpuścił się tak jak tego oczekiwałem. Próbowałem też blendować, ale bezskutecznie. Można jakoś to naprawić? Szkoda trochę wyrzucać takie sery :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podgrzej zupę i spróbuj zblendować gorącą. Nie wiem jakiego sera użyłaś, ale większość powinna się rozpuścić bez problemu.

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych