Lemoniada z octem jabłkowym i miodem
Lemoniada z octem jabłkowym i miodem
Perska lemoniada sekanjabin.
Lemoniada z octem jabłkowym i miodem to słodko-kwaskowy, orzeźwiający napój na
lato. Gasi pragnienie, oczyszcza organizm, wspiera odchudzanie i stawia na
nogi, lepiej niż poranna kawa. Przepis na lemoniadę z octem jabłkowym i miodem
jest banalnie prosty. W dawnych czasach, do perskiej lemoniady używano miodu,
octu owocowego i świeżej mięty, obecnie coraz częściej miód zastępowany jest
cukrem. W oryginale domowa lemoniada z octem jabłkowym i miodem nosi nazwę
sharbat-e sekanjabin i jest bardzo popularna na Bliskim Wschodzie, gdzie latem
temperatura często przekracza 50 stopni.
Syrop z którego przygotujesz lemoniadę miodowo - octową możesz przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. W tym czasie mocno zgęstnieje. Dlatego, jeśli zrobisz większą porcję syropu do lemoniady, nie wlewaj go do butelki. Znacznie wygodniej wyjmować go ze słoika.
Uprzedzając wszelkie pytania o szklaneczki - zamawiałam je w
tureckisklep.pl
Inne przepisy na lemoniady
Perska lemoniada sekanjabin to oczyszczający napój z octem jabłkowym i modem, który świetnie gasi pragnienie nawet w największe upały.Lemoniada z octem jabłkowym i miodem przepis
Syrop do lemoniady
- 200 ml wody,
- 1 szklanka miodu lub cukru,
- 4-5 łyżek octu jabłkowego lub octu z owoców granatu, ale możesz dodać więcej do smaku.
- 5-8 gałązek świeżej mięty,
W Iranie syrop z powyższego przepisu podawany jest także jak dip do sałaty
rzymskiej. Liście sałaty macza się w syropie, tak jak my maczamy frytki w
ketchupie. Smakują wyśmienicie.
Do przygotowania lemoniady
- cały syrop z przepisu powyżej,
- kilkanaście kostek lodu,
- około 1,5 litra wody lub do smaku,
- 1 nieduży melon kantalupa albo 1 duży ogórek (obrane i starte na tarce o grubych oczkach),
- 1 Jabłko Grójeckie pokrojone w dość grube kliny,
- opcjonalnie plasterki cytryny lub limonki i gałązki mięty do dekoracji,
- opcjonalnie 5-6 kropli wody różanej.
Orzeźwiający napój z octem jabłkowym i miodem jak zrobić
1. W garnku z grubym dnem umieść miód albo cukier i wodę. Mieszając, gotuj
na średnim ogniu, aż miód (cukier) całkowicie się rozpuści. Zmniejszyć
płomień do małego i gotuj około 5-10 minut.
2. Dodaj ocet owocowy i gotuj przez kolejne 20-30 minut, aż syrop
zgęstnieje. Wyłącz płomień.
3. Dodaj umyte gałązki mięty i pozostaw syrop w temperaturze pokojowej do całkowitego wystudzenia, a jeszcze lepiej na całą noc.
4. Z zimnego syropu usuń gałązki mięty.
5. Przygotuj lemoniadę - do dzbanka wlej cały syrop, dodaj wodę i wymieszaj. Dodaj kostki lodu i starte na tarce ogórki lub melona i wymieszaj wszystkie składniki.
Sharbat-e sekanjabin perska lemoniada miodowo-octowa
Sharbat-e sekanjabin to słodko-kwaskowy napój znany na Bliskim Wschodzie, szczególnie w Iranie od czasów starożytnych. Wymieniany jest m.in. XI-wiecznym Kanonie Medycyny autorstwa perskiego lekarza i uczonego Awicenny, uznawanego za ojca nowoczesnej medycyny. Nazwa sekanjabin stanowi połączenie dwóch słów serkeh (ocet) i angabin czyli miód. Sekanjabin i przyrządzany na jego bazie napój o nazwie sharbat-e sekanjabin jest popularny również w Turcji, Pakistanie (gdzie nazywa się sikanjabeen), Azji Południowej, na Kaukazie i na Bałkanach. Od tego typu napojów tzw. sharbat pochodzi współczesna nazwa sorbetów owocowych.
Perska lemoniada sakanjabin ma również szereg korzystnych dla zdrowia
właściwości. Działa przeciwbakteryjnie, obniża poziom cholesterolu i
wspomaga odchudzanie.
Spróbuję z ciekawości. Bardzo ciekawy przepis. Tylko na pewno zmniejszę ilość syropu.
OdpowiedzUsuńWłaśnie przemycam gdzie się da ocet jabłkowy. Chętnie wypróbuję. Bardzo smacznie się zapowiada:-)
OdpowiedzUsuńWidzę, że produkty nie są wyszukane, więc chętnie się skuszę.
OdpowiedzUsuńCudowny napój. Buszuję tu trochę, wpadł mi w oko :-)
OdpowiedzUsuń