Pieczona łopatka wieprzowa
Pieczona łopatka wieprzowa
Przepis na soczystą łopatkę wieprzową.
Pieczona łopatka wieprzowa do chleba i na obiad to jedno z naszych ulubionych dań. Zapewniam, że warto ją zrobić, bo to najlepszy przepis na soczystą pieczoną łopatkę wieprzową z piekarnika lub z wolnowaru. Co więcej, możesz ją upiec na kilka różnych sposobów, opisałam je poniżej. Pieczeń wieprzowa z łopatki jest łatwa do przyrządzenia i to bez większego wysiłku. Cały sekret tkwi w marynacie, która nadaje jej niesamowity smak i aromat. W podobny sposób przygotowujemy też bardzo smaczny i soczysty schab pieczony w całości.
Najlepszą pieczeń wieprzową przygotujesz z łopatki lub karkówki. W obu przypadkach efekt końcowy jest taki sam - delikatne i soczyste mięso na obiad lub do kanapek.
Soczysta łopatka wieprzowa na obiad i do kanapek.Pieczona łopatka wieprzowa
- 1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości
-
marynata do łopatki wieprzowej, ale pasuje też do karkówki i do drobiu.
- 180 ml dobrego sosu sojowego, np. Kikkoman,
- 3 łyżki oleju,
- 1 lekko czubata łyżka brązowego cukru lub płynnego miodu,
- 2 łyżeczki imbiru startego na tarce,
- 1 łyżka stołowa octu jabłkowego,
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane,
- 3 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu,
- 2 łyżki dobrego sosu Worcestershire
- pół łyżeczki płatków chili lub do smaku,
- pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu lub do smaku.
Do tej marynaty nie dodajemy soli, ponieważ zawiera ją sos sojowy. Najlepszy z dostępnych na polskim rynku jest aktualnie sos sojowy Kikkoman. W dużych litrowych opakowaniach i zarazem znacznie niższej cenie niż w popularnych marketach można go kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata. W tym sklepie jest też dostępny korzenny sos Worcestershire produkowany od 1937 roku przez firmę Lea and Perrins.
Soczysta łopatka pieczona do chleba i na obiad przepis
1. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty.
2. Zalej mięso marynatą, zawiń naczynie z mięsem w folię spożywczą i odstaw na całą dobę do lodówki. Jeśli nie masz czasu, a posiadasz pojemniki próżniowe lub pakowarkę próżniową, to jej użyj. Skrócisz czas marynowania do 30 minut. (podany czas dotyczy pojemników do marynowania Food- Saver, nie wiem ile czasu wymaga marynowanie w innych pojemnikach).
3. Wyjmij mięso z marynaty i włóż do rękawa do pieczenia albo do naczynia żaroodpornego z pokrywką.
4. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni i piecz mięso przez 15-20
minut. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz prze 90 minut. Jeśli masz
więcej lub mniej mięsa to stosuj zasadę 60 minut pieczenia na każdy kilogram
łopatki wieprzowej lub karkówki.
5. Rozetnij i rozchyl na boki rękaw lub zdejmij pokrywę i podpiecz mięso kolejne 10 minut. Jeżeli masz termometr kuchenny to użyj go, pieczona łopatka wieprzowa, żeby była soczysta powinna mieć w środku, w najgrubszym miejscu temperaturę 75 stopni.
6. Upieczoną łopatkę wyjmij z piekarnika i pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej 15 minut przed pokrojeniem.
Przepis na łopatkę wieprzową z wolnowaru
1. Przygotuj marynatę i mięso tak, jak podałam powyżej - punty 1 i 2.
2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i na ostrym ogniu obsmaż mięso ze
wszystkich stron do mocnego zbrązowienia.
3. Wstaw mięso do wolnowaru, wlej pozostałą marynatę i ustaw czas (dotyczy wolnowarów Crock-Pot)
- opcja low - 7-9 godzin
- opcja high - 6-7 godzin
Tutaj znajdziesz inne
przepisy na dania z wolnowaru
Wolnopieczona łopatka wieprzowa z piekarnika
1. Przygotuj marynatę i mięso tak, jak podałam powyżej - punty 1 i 2.
2. Nagrzej piekarnik do 230 stopni i piecz łopatkę wieprzową w naczyniu
żaroodpornym bez przykrycia przez 15-20 minut. W tym przepisie nie
używamy rękawa do pieczenia.
3. Zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz mięso przez 5-6 godzin polewając co jakiś czas powstałym sosem. Optymalna temperatura łopatki wieprzowej w najgrubszym miejscu powinna wynosić 75 stopni.
Pieczona łopatka wieprzowa
Wygląda przepysznie! uwielbiam takie domowe mięsko. Tylko nie mam takiego magicznego pojemnika do marynowania...
OdpowiedzUsuńMięso pieczone w domu ma niesamowity smak i z pewnością jest lepsze od tego sklepowego
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za przepis, z chęcią zapoznam się z nim bliżej podczas domowego obiadu.
OdpowiedzUsuńCzy powyższą marynatę można wykorzystac do gulaszu z łopatki duszonej z dużą ilością cebuli.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Maria
Możesz w niej zamarynować mięso na gulasz, ale zmniejszyłabym ilość sosu sojowego do 100 ml, żeby nie było za słone.
UsuńSmaki Wysokie lubią degustować i dobre przepisy. Dziękujemy
OdpowiedzUsuńW takim razie zapraszamy częściej :)
Usuń