Syrop z kwiatów czarnego bzu
Syrop z kwiatów czarnego bzu.
Przepis na syrop z miodu i kwiatów czarnego bzu na wzmocnienie.
Syrop z kwiatów czarnego bzu przepis na syrop z miodu i kwiatów czarnego bzu na wzmocnienie. Syrop z kwiatów czarnego bzu wzmacnia organizm, działa przeciwwirusowo, przeciwgorączkowo i wspaniale smakuje. Czarny bez rośnie niemal wszędzie, więc bez problemu przygotujesz prozdrowotny syrop z czarnego bzu i miodu albo nalewkę bzową. Nalewki i syropy z kwiatów czarnego bzu możesz stosować na przeziębienie i grypę, katar i kaszel, ale równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do lemoniady i napojów na lato, a zimą do herbaty. Syrop na kwiatach czarnego bzu i miodzie ma tę zaletę, że nie zawiera alkoholu, ale jeśli wolisz coś mocniejszego, to podobnie działa nalewka z kwiatów czarnego bzu i pomarańczy.Ważny jest oczywiście dobrej jakości miód.
Należy zawsze pamiętać, że wszelkiego typu zioła mogą wchodzić w interakcje z innymi lekami, nasilając lub osłabiając ich działanie. Dlatego wszelkie suplementy powinny być stosowane po konsultacji z lekarzem.
Smaczny i zdrowy syrop z kwiatów czarnego bzu możesz podawać w trakcie przeziębienia, ale równie dobrze sprawdza się jako dodatek do orzeźwiających napojów na lato.Syrop z kwiatów czarnego bzu
- 50-60 baldachów dobrze rozwiniętych kwiatów czarnego bzu.
-
1 litr miodu o delikatnym smaku np. lipowego albo miodu z pyłkiem i
propolisem, ale możesz zastąpić 800 g cukru
- 1 litr wody
- 3-4 średniej wielkości cytryny
Syrop z kwiatów czarnego bzu na miodzie jak zrobić
1. Baldachy czarnego bzu rozłóż na około 2 godziny na jasnym podłożu, aby wszelkie robaczki zdążyły się ewakuować. Kwiatów czarnego bzu nie myjemy, mycie wypłukuje ich najcenniejszy składnik - pyłek kwiatowy.
2. Oczyść baldachy z zielonych gałązek i listków, ponieważ zawierają sporo
goryczki. Ułóż baldachy w dużym słoju.
3. Zagotuj wodę i zalej nią ułożone w słoju kwiaty czarnego bzu. W razie
potrzeby dociśnij kwiaty, tak aby wszystkie były zanurzone w wodzie. Jeśli
używasz cukru zamiast miodu, to wodę zagotuj razem z cukrem i gotuj jeszcze
około 5 minut po całkowitym rozpuszczeniu cukru.
4. Przykryj słój gazą i odstaw na około 24 godziny w chłodne miejsce lub do lodówki.
5. Następnego dnia odcedź kwiaty i przefiltruj syrop przez lnianą ściereczkę
lub gazę. Jeśli chcesz uzyskać bardzo klarowny syrop to dodatkowo przefiltruj
go dwukrotnie przez filtr do kawy.
6. Wlej syrop do garnka, dodaj miód i zagotuj. Dodaj sok z cytryn,
wymieszaj i wyłącz płomień. W tym przepisie miód zapewnia doskonały smak
syropu, ale podczas gotowania straci wiele swoich właściwości.
7. Gorący syrop przelej do czystych, wyparzonych butelek i szybko zakręć. Pasteryzuj syrop przez około 15-20 minut w zależności od pojemności butelek. Po pasteryzacji i wystudzeniu przechowuj syrop z kwiatów czarnego bzu w chłodnym, ciemnym miejscu.
Jeśli syrop jest przeznaczony tylko dla osób dorosłych, to do wystudzonego syropu możesz dodać około 200-250 ml spirytusu. Nie musisz go wtedy pasteryzować.
Właściwości kwiatów czarnego bzu
Kwiatostany czarnego bzu zazwyczaj zbieramy w ciepłe słoneczne dni na przełomie maja i czerwca, ale w tym roku czarny bez zakwitł nieco później niż zwykle. Czarny bez, znany też jako hyćka, obniża gorączkę, działa napotnie, przeciwwirusowo, wykrztuśne i moczopędnie. Stosowany zewnętrznie wykazuje właściwości przeciwzapalne. Nalewkę i syrop z kwiatów czarnego bzu stosuje się w leczeniu przeziębień, stanów zapalnych dróg oddechowych i chorób reumatycznych. Nalewka lub syrop bzowy świetnie rozgrzewają i pomagają w stanach ogólnego osłabienia organizmu.
Uwaga: W pyłku, kwiatach i owocach czarnego bzu występują alergeny, które mogą wywołać nieżyt nosa, zapalenie spojówek i duszności.
Jaki miód dodać do syropu z czarnego bzu
Kwiaty czarnego bzu są bardzo aromatyczne. Nie pasują więc do nich miody o bardzo ostrym wyrazistym smaku. Moim zdaniem najbardziej odpowiedni będzie miód lipowy albo miód z pyłkiem i propolisem.
- Miód lipowy jest stosowany przede wszystkim w leczeniu przeziębień oraz jako środek wzmacniający i wspomagający serce. W połączaniu z cytryną jest zalecany jest profilaktycznie w okresach zachorowań na grypę i przeziębienia. Ma silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, wspomaga także leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Działa napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwskurczowo, przeciwkaszlowo i wykrztuśnie. Miód lipowy wykazuje też działanie uspakajające, łagodzi stres i zapobiega bezsenności oraz obniża ciśnienie krwi.
- Miód z pyłkiem i propolisem wzmacnia odporność i działa antybakteryjnie. Połączenie miodu z pyłkiem i propolisem sprawia, że jest szczególnie wskazany w czasie infekcji górnych dróg oddechowych i zatok, okresach wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienia.
Pamiętam jak moja babcia robiła syrop z bzu. Muszę też zrobić tego lata. Skorzystam z Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie naturalne i zdrowe pyszności ;)
OdpowiedzUsuńDobry wpis. Warto zrobić samemu tego typu rzeczy. Zimą będzie jak znalazł:) Sama ostatnio zebrałam i ususzyłam kwiaty bzu....
OdpowiedzUsuńJeszcze nie miałam okazji przygotować taki syrop, ale bardzo lubię jego smak, pyszny, smaczny i zdrowy, warto o nim pamiętać. :)
OdpowiedzUsuńWprowadziłam do swojej diety nowe produkty, by podnosić odporność stawiam na suplementację. Jestem wielką fanką Alpikol, który dzięki ekstraktom z czarnego bzu i pelargonii afrykańskiej w naturalny sposób wpływa na budowę silnego organizmu
OdpowiedzUsuńSuper przepis, ostatnio sporo własnych syropów tworzę i najnowszy wynalazek to syrop z pigwy z miodem mniszkowym, polecam każdemu :)
OdpowiedzUsuń