TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu.

Przepis na syrop z miodu i kwiatów czarnego bzu na wzmocnienie.

Syrop z kwiatów czarnego bzu przepis na syrop z miodu i kwiatów czarnego bzu na wzmocnienie. Syrop z kwiatów czarnego bzu wzmacnia organizm, działa przeciwwirusowo, przeciwgorączkowo i wspaniale smakuje. Czarny bez rośnie niemal wszędzie, więc bez problemu przygotujesz prozdrowotny syrop z czarnego bzu i miodu albo nalewkę bzową. Nalewki i syropy z kwiatów czarnego bzu możesz  stosować na przeziębienie i grypę, katar i kaszel, ale równie dobrze sprawdzą się jako dodatek do lemoniady i napojów na lato, a zimą do herbaty. Syrop na kwiatach czarnego bzu i miodzie ma tę zaletę, że nie zawiera alkoholu, ale jeśli wolisz coś mocniejszego, to podobnie działa  nalewka z kwiatów czarnego bzu i pomarańczy.Ważny jest oczywiście dobrej jakości miód.

Należy zawsze pamiętać, że wszelkiego typu zioła mogą wchodzić w interakcje z innymi lekami, nasilając lub osłabiając ich działanie. Dlatego wszelkie suplementy powinny być stosowane po konsultacji z lekarzem.

syrop-z-kwiatow-czarnego-bzu
Smaczny i zdrowy syrop z kwiatów czarnego bzu możesz podawać w trakcie przeziębienia, ale równie dobrze sprawdza się jako dodatek do orzeźwiających napojów na lato.  

Syrop z kwiatów czarnego bzu

  • 50-60 baldachów dobrze rozwiniętych kwiatów czarnego bzu. 
  • 1 litr miodu o delikatnym smaku np. lipowego albo miodu z pyłkiem i propolisem, ale możesz zastąpić 800 g cukru
  • 1 litr wody
  • 3-4 średniej wielkości cytryny

syrop-z-kwiatow-czarnego-bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu na miodzie jak zrobić

1. Baldachy czarnego bzu rozłóż na około 2 godziny na jasnym podłożu, aby wszelkie robaczki zdążyły się ewakuować. Kwiatów czarnego bzu nie myjemy, mycie wypłukuje ich najcenniejszy składnik - pyłek kwiatowy. 

2. Oczyść baldachy z zielonych gałązek i listków, ponieważ zawierają sporo goryczki. Ułóż baldachy w dużym słoju.

3. Zagotuj wodę i zalej nią ułożone w słoju kwiaty czarnego bzu. W razie potrzeby dociśnij kwiaty, tak aby wszystkie były zanurzone w wodzie. Jeśli używasz cukru zamiast miodu, to wodę zagotuj razem z cukrem i gotuj jeszcze około 5 minut po całkowitym rozpuszczeniu cukru.

4. Przykryj słój gazą i odstaw na około 24 godziny w chłodne miejsce lub do lodówki. 

5. Następnego dnia odcedź kwiaty i przefiltruj syrop przez lnianą ściereczkę lub gazę. Jeśli chcesz uzyskać bardzo klarowny syrop to dodatkowo przefiltruj go dwukrotnie przez filtr do kawy.

6.  Wlej syrop do garnka, dodaj miód i zagotuj. Dodaj sok z cytryn, wymieszaj i wyłącz płomień. W tym przepisie miód zapewnia doskonały smak syropu, ale podczas gotowania straci wiele swoich właściwości.

7. Gorący syrop przelej do czystych, wyparzonych butelek i szybko zakręć. Pasteryzuj syrop przez około 15-20 minut w zależności od pojemności butelek. Po pasteryzacji i wystudzeniu przechowuj syrop z kwiatów czarnego bzu w chłodnym, ciemnym miejscu. 

Jeśli syrop jest przeznaczony tylko dla osób dorosłych, to do wystudzonego syropu możesz dodać  około 200-250 ml spirytusu. Nie musisz go wtedy pasteryzować.

Właściwości kwiatów czarnego bzu

Kwiatostany czarnego bzu zazwyczaj zbieramy w ciepłe słoneczne dni na przełomie maja i czerwca, ale w tym roku czarny bez zakwitł nieco później niż zwykle. Czarny bez, znany też jako hyćka, obniża gorączkę, działa napotnie, przeciwwirusowo, wykrztuśne i moczopędnie. Stosowany zewnętrznie wykazuje właściwości przeciwzapalne. Nalewkę i syrop z kwiatów czarnego bzu stosuje się w leczeniu przeziębień, stanów zapalnych dróg oddechowych i chorób reumatycznych. Nalewka lub syrop bzowy świetnie rozgrzewają i pomagają w stanach ogólnego osłabienia organizmu. 

Uwaga: W pyłku, kwiatach i owocach czarnego bzu występują alergeny, które mogą wywołać nieżyt nosa, zapalenie spojówek i duszności.

Jaki miód dodać do syropu z czarnego bzu

Kwiaty czarnego bzu są bardzo aromatyczne. Nie pasują więc do nich miody o bardzo ostrym wyrazistym smaku. Moim zdaniem najbardziej odpowiedni będzie miód lipowy albo miód z pyłkiem i propolisem.

  • Miód lipowy jest stosowany przede wszystkim w leczeniu przeziębień oraz jako środek wzmacniający i wspomagający serce. W połączaniu z cytryną jest zalecany jest profilaktycznie w okresach zachorowań na grypę i przeziębienia. Ma silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, wspomaga także leczenie zapalenia oskrzeli i płuc. Działa napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwskurczowo, przeciwkaszlowo i wykrztuśnie. Miód lipowy wykazuje też działanie uspakajające, łagodzi stres i zapobiega bezsenności oraz obniża ciśnienie krwi.
  • Miód z pyłkiem i propolisem wzmacnia odporność i działa antybakteryjnie. Połączenie miodu z pyłkiem i propolisem sprawia, że jest szczególnie wskazany w czasie infekcji górnych dróg oddechowych i zatok, okresach wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienia.

syrop-z-kwiatow-czarnego-bzu
Syrop z kwiatów czarnego bzu

Komentarze

  1. Pamiętam jak moja babcia robiła syrop z bzu. Muszę też zrobić tego lata. Skorzystam z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie naturalne i zdrowe pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry wpis. Warto zrobić samemu tego typu rzeczy. Zimą będzie jak znalazł:) Sama ostatnio zebrałam i ususzyłam kwiaty bzu....

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie miałam okazji przygotować taki syrop, ale bardzo lubię jego smak, pyszny, smaczny i zdrowy, warto o nim pamiętać. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wprowadziłam do swojej diety nowe produkty, by podnosić odporność stawiam na suplementację. Jestem wielką fanką Alpikol, który dzięki ekstraktom z czarnego bzu i pelargonii afrykańskiej w naturalny sposób wpływa na budowę silnego organizmu

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis, ostatnio sporo własnych syropów tworzę i najnowszy wynalazek to syrop z pigwy z miodem mniszkowym, polecam każdemu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych