Botwinka w słoikach na zimę
Botwinka w słoikach na zimę
Przepis na pasteryzowaną botwinkę do słoików na zimę.
Botwinka w słoikach na zimę to świetny sposób, aby móc cieszyć się smakiem pysznej zupy także poza sezonem. Botwinka czyli zupa z młodych buraków popularna jest zwłaszcza wiosną, kiedy jesteśmy spragnieni smaku świeżych warzyw, ale możesz ją zrobić o każdej porze roku. Wystarczy, że zamkniesz w słoikach liście i młode buraczki. Przepis na botwinkę w słoikach na zimę jest prosty i nie zajmie Ci dużo czasu. Podobnie jak w przypadku innych przetworów potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników: kilku pęczków botwinki, kopru, czosnku octu, soli i wody. Botwinkę pasteryzowaną na zimę warto przygotować właśnie teraz, kiedy młode liście i buraczki są najsmaczniejsze.
Przygotowując przetwory na zimę koniecznie sprawdź ten przepis
marynowana czerwona cebula.
Botwinka w słoikach na zimę przepis
proporcje na 5-6 słoików o pojemności 500 ml
- 4 pęczki botwinki z dość dużymi buraczkami,
- 2-3 średnie buraki ćwikłowe
- 2 pęczki koperku
- 6 dużych ząbków czosnku
- 2 litry wody
- 2 płaskie łyżki soli kamiennej do przetworów
- 3 łyżki cukru
- po 4-5 ziarenek pieprzu na każdy słoik,
- 8-9 łyżek octu jabłkowego
Jak zrobić botwinkę do słoików na zimę
1. Botwinkę dokładnie umyj. Obierz lub oskrob buraczki i pokrój w średniej wielkości kostkę albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Łodygi drobno posiekaj, a liście pokrój w około 3-4 mm paski.
2. Koperek umyj i drobno posiekaj, czosnek obierz i pokrój w cienkie
plasterki. Słoiki dokładniej umyj i wyparz wrzątkiem.
3. Wymieszaj botwinkę i buraczki z koperkiem. Do każdego słoika włóż pokrojony
czosnek. Dodaj pokrojone buraczki i botwinkę i lekko ugnieć. Na górę wsyp 1
łyżkę koperku.
4. W garnku zagotuj wodę z solą, cukrem i octem jabłkowym. Mieszaj, aż sól i cukier się rozpuszczą.
5. Gorącą zalewą zalej botwinkę w słoikach i pasteryzuj około 20-25 minut. Po zapasteryzowaniu, odstaw słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
Botwinka pasteryzowana w słoikach na zimę.
Lubię botwinkę. Twoje słoiki wyglądają pysznie.
OdpowiedzUsuńTo samo pomyślałam, jak zobaczyłam zdjęcia. Botwinka w słoikach wygląda przepięknie, aż ślinka leci na myśl o zupie z niej wykonanej.
UsuńFajny pomysł na przedłużenie lata. Zrobię sobie zapasy.
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na przedłużenie lata. Zrobię sobie zapasy.
OdpowiedzUsuńDoskonały pomysł! Dlaczego nie wpadłam na to wcześniej? :)
OdpowiedzUsuńDzięki!
Extra! Nie widziałam, że botwinkę można pasteryzować na zimę. A tak bardzo ją lubimy!
OdpowiedzUsuńO, bardzo ciekawy pomysł! Jak uda mi się kupić botwinkę, to muszę ja tak zrobić na zapas :)
OdpowiedzUsuńPraktycznie co roku przygotowuję na zimę przetwory. Ograniczałam się jednak do przetworów tradycyjnych, czyli do ogórków, marynowanych cebulek oraz dżemów. Nigdy jeszcze nie robiłam przetworów z botwinki, a tej w moim domowym ogrodzie nie brakuje.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, postaram sie na dniach coś przygotować, szczególnie, ze nie wydaje się taki trudny.'
Pamiętam, że w przeszłości wydawalo mi się, ze robienie przetworów jest bardzo trudne. Teraz jednak widzę, że jest często o wiele łatwiejsze niz gotowanie.
Pyszności, idealne na zimę ;)
OdpowiedzUsuńChyba wypróbuję 😍 przepis brzmi dobrze!
OdpowiedzUsuń