Chłodnik z ogórków i rzodkiewki na kefirze smakuje obłędnie w upalne dni.
Świeżości dodają mu zioła i ogórki, a rzodkiewki delikatną pikantną nutę.
Przepis na chłodnik z ogórków i rzodkiewki jest jednym z najprostszych
sposobów na szybki obiad na lato. Aromatyczna zimna zupa ogórkowa cudownie
orzeźwia, a przy tym smakuje wszystkim bez wyjątku. Chłodnik ogórkowy możesz
podać jako dodatek do ziemniaków z wody lub lekkie, zdrowe danie główne.
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką nie wymaga trudno dostępnych składników. Będą
Ci potrzebne świeże ogórki, pęczek rzodkiewek, kefir i ulubione zioła.
My zazwyczaj dodajemy gruby szczypiorek, koperek i kilka listków świeżej
mięty, ale równie dobrze pasuje tymianek. Chłodnik z ogórków doprawiam sokiem
z cytryny, a czasami kilkoma łyżkami śmietany. Taką właśnie zupę ogórkową na
zimno mieliśmy dzisiaj na obiad.
Zupa na zimno z ogórków i rzodkiewki na kefirze doskonale orzeźwia w upalne
dni.
Chłodnik w ogórków i rzodkiewki najlepszy przepis
około 600 g ogórków gruntowych lub szklarniowych,
1 pęczek rzodkiewek,
1 pęczek grubego szczypiorku,
2 łyżki posiekanego koperku,
kilka listków świeżej mięty,
700-800 ml kefiru lub 2 opakowania (800 g) jogurtu typu greckiego jeśli
lubisz gęste chłodniki,
1-2 ząbki czosnku lub do smaku,
sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
Jak zrobić chłodnik ogórkowy z rzodkiewką na kefirze
1. Ogórki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
2. Umyte rzodkiewki drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
3. Umyj i drobno posiekaj wszystkie zioła.
4. Wymieszaj składniki chłodnika i dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym
czarnym pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny.
Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do młodych ziemniaków z koperkiem.
Do czego pasuje chłodnik ogórkowy.
Chłodnik z ogórka i rzodkiewki podaję do ziemniaków z wody posypanych
koperkiem.
Jeśli zamiast kefiru użyjesz gęstego jogurtu typu greckiego, a ogórki
odsączysz z nadmiaru soku, to otrzymasz dość gęsty dip do pieczonych lub
grillowanych warzyw. Możesz wzbogacić jego smak dodając kremowy biały ser albo
turecki ser solankowy.
Kiedyś u nas nie robiło się chłodników. Teraz robię często, uwielbiam. Spróbuję Twojego chętnie☺️
OdpowiedzUsuńLubię chłodnik z ogórków. Jest pyszny zwłaszcza w czasie upałów.
OdpowiedzUsuńLatem tylko chłodniki, można je robić do woli z różnych warzyw i sie nie nudzą.
OdpowiedzUsuńTaki chłodnik to ja bardzo lubię :) W okresie letnim gości u mnie często
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym, szczególnie w takie upały. :)
OdpowiedzUsuńW piatkowe popoludnie na dzialeczce zjemy chodniczek z warzywami z grilla:).
OdpowiedzUsuńKocham chłodnik z ogórkami ale dodaję zawsze barszcz czerwony do tego - polecam jbc :)
OdpowiedzUsuńIdealna propozycja na upalny dzień!
OdpowiedzUsuń