Ogórki po koreańsku
Ogórki po koreańsku
Przepis na ogórki z sosem sojowym.
Ogórki po koreańsku to nic innego jak
kimchi z ogórków, rodzaj koreańskiej kiszonki z ogórków, cebuli dymki, czosnku, imbiru i
papryki w płatkach. Chrupiące, lekkie i aromatyczne ogórki z sosem
sojowym po koreańsku są świetnym dodatkiem do każdego posiłku. W Korei
przygotowuje się je najczęściej latem m.in. do potraw z grilla, ale świetnie
pasują także do każdego pieczonego mięsa, kanapek i burgerów.
Ogórki po koreańsku
- 500 g ogórków gruntowych,
- 6 ząbków czosnku,
-
2 łyżki suszonych płatków cebuli albo 2 cebule dymki razem ze szczypiorkiem
pokrojone na około 3 cm kawałki,
-
1 łyżka płatków koreańskiej czerwonej papryki gochugaru, więcej informacji
na temat papryki gochugaru znajdziesz na dole artykułu.
- 3 cm kawałek imbiru,
- 500 gramów wody
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka niejodowanej soli do przetworów,
Ogórki kiszone z sosem sojowym po koreańsku
1. Umyj ogórki i namocz przez 3 godziny w lodowatej wodzie. Czosnek drobno
posiekaj, a imbir obierz i zetrzyj na tarce.
2. W przegotowanej gorącej wodzie rozpuść sól i odstaw do wystudzenia. Do
zimnej solanki dodaj sos sojowy i wymieszaj.
3. Odetnij końcówki i przekrój ogórki wzdłuż na 4 części albo pokrój w plastry o grubości około 1,5 do 2 cm.
4. Wymieszaj ogórki z czosnkiem, imbirem, suszoną cebulą. Jeśli nie masz
suszonej cebuli to zastąp ją drobno posiekaną cebulą dymką i pokrojonym na
około 3 cm grubym szczypiorkiem.
5. Przełóż przyprawione ogórki do słoików i zalej solanką, wszystkie ogórki
powinny być zakryte wodą.
6. Pozostaw ogórki na 24 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie schowaj do lodówki.
Jeśli spodobał ci się przepis na ogórki po koreańsku, to mam nadzieję, że
zostawisz komentarz. Podziel się tym przepisem w mediach społecznościowych i
oznacz nas tagiem #czteryfajery.
Co zrobić, żeby ogórki kiszone były twarde i jędrne
Czasami podczas fermentacji ogórki robią się miękkie. Aby temu zapobiec namocz ogórki przez 2-3 godziny w lodowatej wodzie. Możesz również dodać liście laurowe, liście zielonej herbaty sencha i liście winogron, które zawierają garbniki.
Co to jest papryka gochugaru
Koreańska papryka gochugaru często nazywana jest koreańskim chili w proszku.
Nazwa gochugaru to połączenie dwóch słów gochu - papryczka chili i garu -
proszek. Gochugaru jest tradycyjnie wytwarzane z suszonych na słońcu
koreańskich czerwonych papryczek chili (zwanych taeyang-cho). Ma intensywny
ciemnoczerwony kolor i złożony smak z pikantnym, słodkim i lekko dymnym
akcentem.
Gochugaru jest niezbędnym składnikiem w koreańskiej kuchni.
Dodawana jest do zup, gulaszy, kimchi i słynnej sałatki z ogórków. W Polsce
można ją kupić m.in. w sklepie internetowym
Kuchnie Świata.
Spodobał Ci się przepis na ogórki po koreańsku z sosem sojowym ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i nie zapomnij oznaczyć nas tagiem #Czteryfajery.Ogórki po koreańsku.
Ha wszystko mam i zrobię na pewno:-) Genialne!!!
OdpowiedzUsuńTo świetny dodatek nie tylko do grilla, ale też do kanapek :)
UsuńBardzo je lubię i ostatnio jedliśmy do sajgonek. Ogórki do wszystkiego.
OdpowiedzUsuńTAk, to bardzo uniwersalna sałatka. Bardzo ją lubimy
UsuńWidzę, że wszyscy takie ogórki jedzą i znają, a ja tego przepisu nie znałam.
OdpowiedzUsuńPonieważ składniki bardzo mi odpowiadają, to sobie zrobię i też będę światowa :-)
Na zdjęciach wyglądają rewelacyjnie!
Irena - Hooltaye w podróży
Bardzo często robię , dzisiaj kolejna porcja wylądowała w słoiku.
OdpowiedzUsuńU nas też latem są bardzo często
UsuńSuper! A wiesz może też jak zrobić takie w zalewie musztardowej?
OdpowiedzUsuńTAk, podam niebawem przepis
UsuńYmmm, wyglądają wspaniale. Zapisałam sobie ten przepis.
OdpowiedzUsuńCenna jest też dla mnie wskazówka na zachowanie jędrności ogórków. Właśnie moje bardzo często robią się miękkie. Teraz wypróbuję sposób z moczeniem.
Chetnie wyprobuje Twoj przepis, bardzo lubie ogorki, w kazdej postaci. Dziekuje!
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję. Mam pytanie :po jakim czasie są najlepsze do spożycia?
OdpowiedzUsuńPo 24 godzinach smakują już tak jak lubimy
UsuńSuper
UsuńDziękuję bardzo. Moje się marynuja więc do jutra g. 20, "��
Podróże kulinarne to jest to!
OdpowiedzUsuńWitam Czy mozna je zagotowac zeby cieszy sie nimi takze zima ?
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam, więc niestety nie pomogę
UsuńWłaśnie robię te ogórki. Rozumiem, że w pkt 4 dodajemy również paprykę gochugaru.
OdpowiedzUsuńTak, dziękuję za zwrócenie uwagi na pominięcie tego w przepisie
UsuńSałatka pyszna.Dalam słoiczek córce i w czasie pobytu u niej zjedliśmy i byłam tak zaskoczona smakiem,delikatną ostrością że zapytałam gdzie kupiła.
OdpowiedzUsuń