Sałatka z zielonego ogórka i koperku
Sałatka z zielonego ogórka i koperku
Pressgurka szybka sałatka szwedzka do obiadu z krótko marynowanych ogórków.
Sałatka z zielonego ogórka i koperku zwana pressgurka jest bardzo popularna w
krajach skandynawskich. Wystarczy zaledwie 30 minut marynowania, żeby sałatka
ogórkowa do obiadu była gotowa do podania na stół. Szwedzka sałatka z
ogórków ma świeży, słodko-kwaśny smak i jest obowiązkowym dodatkiem m.in. do
szwedzkich klopsików. Także
łosoś marynowany w soli i cukrze
podawany jest w towarzystwie sałatki ogórkowej pressgurka. Właśnie
połączenie słodko-pikantnych lub słodko-kwaśnych składników rozsławiło
szwedzką sałatkę ogórkową na całym świecie. Sałatka z zielonego ogórka i
koperku świetnie smakuje z pieczonym lub grillowanym mięsem.
Ogórki z koperkiem do obiadu pasują wyśmienicie, ale możesz wzbogacić smak tej sałatki dodając rzodkiewkę i doprawić ją białym pieprzem.
Szybka sałatka z ogórków do obiadu czyli przepis na szwedzką sałatkę pressgurka.Sałatka z zielonego ogórka i koperku
- 1 duży ogórek wężowy (około 300-400 g),
-
1 mała czerwona cebula lub przygotowana wg tego przepisu
marynowana czerwona cebula,
- 8 łyżek octu jabłkowego albo 4 łyżki octu winnego z białego wina,
- 6 łyżek wody,
- pół łyżeczki soli lub do smaku,
- 3 łyżeczki cukru,
-
1 czubata łyżka stołowa posiekanego świeżego koperku lub szczypiorku,
- opcjonalnie 1 czubata łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
- mielony czarny pieprz do smaku.
- papryka w płatkach słodka lub ostra do smaku, taką paprykę można kupić m.in. w sklepie Kuchnie Świata.
Szwedzka sałatka z ogórka i koperku do obiadku
1. Ogórek bardzo dokładnie umyj, ponieważ nie będziemy go obierać.
2. Pokrój ogórek na cienkie plasterki, najlepiej zrobić to przy użyciu
mandoliny albo robota z tarczą do plasterków.
3. Pokrój cebulę na cienkie półplasterki albo użyj marynowanej czerwonej cebuli.
4. Wymieszaj wodę z octem, zagotuj, dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści.
Odstaw zalewę do całkowitego wystudzenia.
5. Przełóż plasterki ogórka do miski, posól i wymieszaj. Połóż na nich
talerzyk i obciąż np. słoikiem napełnionym wodą. Odstaw na około 15 minut.
6. Odlej sok z ogórka, dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę, posiekany
koperek, natkę pietruszki i zimną, osłodzoną wodę z octem. Wymieszaj składniki
i odstaw na około 30-60 minut, ale możesz też zostawić w lodówce do następnego
dnia.
4. Przed podaniem odsącz z zalewy i dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem. Ta sałatka może być przechowywana w lodówce do 7 dni, jeśli ogórek jest pokryty zalewą.
Jeśli spodobał ci się przepis sałatkę z zielonego ogórka i koperku, to mam
nadzieję, że zostawisz komentarz. Podziel się tym przepisem w mediach
społecznościowych i nie zapomnij oznaczyć nas tagiem #czteryfajery.
Co to jest pressgurka
Pressgurka to sałatka z zielonego ogórka i koperku marynowanych około 30-60 minut i zarazem jeden z najbardziej tradycyjnych dodatków obiadowych w kuchni szwedzkiej. W języku szwedzkim gurka oznacza „ogórek”, a press tłumaczy się jako„ściskać” lub „wyciskać”. W tradycyjnym przepisie na presgurkę ogórek jest bardzo cienko pokrojony i solony. Następnie na pokrojony ogórek kładzie się ciężarek, aby pomóc mu pozbyć się wody, stąd termin „wyciskanie”. To sprawia, że plasterki ogórka są bardziej chrupiące.
Sałatka z zielonego ogórka i koperku
Wygląda niesamowicie i jestem w stanie wyobrazić sobie jej zapach :) smaku niestety nie, bo nigdy nie używałam octu jabłkowego.
OdpowiedzUsuńU mnie w domu nazywało sie to ogórki na słodko kwaśno. Babcia często robiła latem, w upał znakomita rzecz
OdpowiedzUsuńI to będzie dzisiejsza moja sałatka di obiadu. Wygląda cudnie.
OdpowiedzUsuńPrzepyszna taka sałatka ze świeżym koperkiem <3
OdpowiedzUsuńZnakomita i pyszna, prosta sałatka.
OdpowiedzUsuńZainspirowałaś mnie do zrobienia takiej.
Moja Mama robi, więc i ja spróbuję.
Wygląda bardzo kusząco :-)
Irena- Hooltaye w podróży
Uwielbiam sałatki, a te z dodatkiem ogórka bardzo mnie przekonują.
OdpowiedzUsuńOjej, jakie pyszności na lato. Ogórek i koperek muszą dać super połączenie. Zapisuję przepis i próbuję. Pozdrawiam, Ewa
OdpowiedzUsuńProsta, letnia, zapewne wyśmienita. Idealny dodatek do obiadu.
OdpowiedzUsuńŚwietna sałatka na lato. Robię podobną. Rześka i mało kaloryczna.
OdpowiedzUsuńZdrowa i świeża sałateczka ;)
OdpowiedzUsuń