TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Sałatka z zielonego ogórka i koperku

Sałatka z zielonego ogórka i koperku

Pressgurka szybka sałatka szwedzka do obiadu z krótko marynowanych ogórków.

Sałatka z zielonego ogórka i koperku zwana pressgurka jest bardzo popularna w krajach skandynawskich. Wystarczy zaledwie 30 minut marynowania, żeby sałatka ogórkowa do obiadu była gotowa do podania na stół.  Szwedzka sałatka z ogórków ma świeży, słodko-kwaśny smak i jest obowiązkowym dodatkiem m.in. do szwedzkich klopsików. Także łosoś marynowany w soli i cukrze podawany jest w towarzystwie sałatki ogórkowej pressgurka. Właśnie połączenie słodko-pikantnych lub słodko-kwaśnych składników rozsławiło szwedzką sałatkę ogórkową na całym świecie. Sałatka z zielonego ogórka i koperku świetnie smakuje z pieczonym lub grillowanym mięsem.

Ogórki z koperkiem do obiadu pasują wyśmienicie, ale możesz wzbogacić smak tej sałatki dodając rzodkiewkę i doprawić ją białym pieprzem. 

salatka-z-zielonego-ogorka-i-koperku
 Szybka sałatka z ogórków do obiadu czyli przepis na szwedzką sałatkę pressgurka.

Sałatka z zielonego ogórka i koperku

  • 1 duży ogórek wężowy (około 300-400 g),
  • 1 mała czerwona cebula lub przygotowana wg tego przepisu marynowana czerwona cebula,
  • 8 łyżek octu jabłkowego albo 4 łyżki octu winnego z białego wina, 
  • 6 łyżek wody, 
  • pół łyżeczki soli lub do smaku,
  • 3 łyżeczki cukru, 
  • 1 czubata łyżka stołowa posiekanego świeżego koperku lub szczypiorku,
  • opcjonalnie 1 czubata łyżka drobno posiekanej natki pietruszki,
  • mielony czarny pieprz do smaku.
  • papryka w płatkach słodka lub ostra do smaku, taką paprykę można kupić m.in. w sklepie Kuchnie Świata.

salatka-z-zielonego-ogorka-i-koperku

 Szwedzka sałatka z ogórka i koperku do obiadku

1. Ogórek bardzo dokładnie umyj, ponieważ nie będziemy go obierać.

2. Pokrój ogórek na cienkie plasterki, najlepiej zrobić to przy użyciu mandoliny albo robota z tarczą do plasterków.

3. Pokrój cebulę na cienkie półplasterki albo użyj marynowanej czerwonej cebuli. 

4. Wymieszaj wodę z octem, zagotuj, dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw zalewę do całkowitego wystudzenia.

5. Przełóż plasterki ogórka do miski, posól i wymieszaj. Połóż na nich talerzyk i obciąż np. słoikiem napełnionym wodą. Odstaw na około 15 minut.

6. Odlej sok z ogórka, dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę, posiekany koperek, natkę pietruszki i zimną, osłodzoną wodę z octem. Wymieszaj składniki i odstaw na około 30-60 minut, ale możesz też zostawić w lodówce do następnego dnia.

4. Przed podaniem odsącz z zalewy i dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem. Ta sałatka może być przechowywana w lodówce do 7 dni, jeśli ogórek jest pokryty zalewą.

Jeśli spodobał ci się przepis sałatkę z zielonego ogórka i koperku, to mam nadzieję, że zostawisz komentarz. Podziel się tym przepisem w mediach społecznościowych i nie zapomnij oznaczyć nas tagiem #czteryfajery.

Co to jest pressgurka 

Pressgurka to sałatka z zielonego ogórka i koperku marynowanych około 30-60 minut i zarazem  jeden z najbardziej tradycyjnych dodatków obiadowych w kuchni szwedzkiej. W języku szwedzkim gurka oznacza „ogórek”, a press tłumaczy się jako„ściskać” lub „wyciskać”. W tradycyjnym przepisie na presgurkę ogórek jest bardzo cienko pokrojony i solony. Następnie na pokrojony ogórek kładzie się ciężarek, aby pomóc mu pozbyć się wody, stąd termin „wyciskanie”. To sprawia, że ​​plasterki ogórka są bardziej chrupiące.

salatka-z-zielonego-ogorka-i-koperku
Sałatka z zielonego ogórka i koperku


Komentarze

  1. Wygląda niesamowicie i jestem w stanie wyobrazić sobie jej zapach :) smaku niestety nie, bo nigdy nie używałam octu jabłkowego.

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w domu nazywało sie to ogórki na słodko kwaśno. Babcia często robiła latem, w upał znakomita rzecz

    OdpowiedzUsuń
  3. I to będzie dzisiejsza moja sałatka di obiadu. Wygląda cudnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszna taka sałatka ze świeżym koperkiem <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Znakomita i pyszna, prosta sałatka.
    Zainspirowałaś mnie do zrobienia takiej.
    Moja Mama robi, więc i ja spróbuję.
    Wygląda bardzo kusząco :-)
    Irena- Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam sałatki, a te z dodatkiem ogórka bardzo mnie przekonują.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej, jakie pyszności na lato. Ogórek i koperek muszą dać super połączenie. Zapisuję przepis i próbuję. Pozdrawiam, Ewa

    OdpowiedzUsuń
  8. Prosta, letnia, zapewne wyśmienita. Idealny dodatek do obiadu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetna sałatka na lato. Robię podobną. Rześka i mało kaloryczna.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych