Turecka pizza z mięsem
Turecka pizza z mięsem
przepis na lahmacun pizza z patelni lub z piekarnika.
Turecka pizza z mięsem mielonym jest o wiele mniej kaloryczna niż nasza ulubiona pizza jak z Pizza Hut, ale z pewnością nie mniej smaczna. Idealna dla tych, co męczą się na diecie i chętnie zjedliby coś innego, niż płatki owsiane i sałatki. No i jak to brzmi - jestem na diecie, więc jem pizzę!
Lahmacun nie zawiera sera i przygotowywana jest na bardzo cienkim cieście. Turecką pizzę można zwinąć w rulon - przypomina wówczas meksykańskie burrito. Każdy kto był (albo dopiero będzie) w Turcji powinien jej spróbować. Chrupiące ciasto, chuda wołowina (ale równie dobrze smakuje z mięsem drobiowym), dużo natki pietruszki, pomidory i przyprawy. Prosto i bardzo smacznie.
Ciasto na lahmacun możecie zrobić sami (przepis poniżej) lub kupić gotowe np. w tureckisklep.pl
"Pizzę kocham i rozumiem, pizzą podzielić się nie umiem", że tak sparafrazuję słowa kultowej (w moich czasach piosenki) piosenki zespołu Chłopcy z Placu Broni.
Turecka pizza z mięsem mielonym, pomidorami i natką pietruszki.
Turecka pizza z mięsem
składniki na ciasto- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 125 ml letniej wody, nie powinna mieć więcej niż 37 stopni ciepła.
- 200 g mąki pszennej (lub w równych proporcjach mąka pszenna i semolina)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Jeśli nie masz czasu, to gotowe, bardzo dobre ciasto na pizzę lahmacun można kupić w tureckisklep.pl
Osiem blatów do pizzy kosztuje niecałe 10 złotych.
farsz do pizzy
- 2 łyżki oleju
- 1 duża cebula biała lub czerwona
- 2 średnie pomidory
- 1 duża papryka, kolor bez znaczenia
- 3 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej
- 250 g mielonej wołowiny lub cielęciny, ale można też użyć mięsa drobiowego,
-
1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego, a najlepiej tureckiej pasty
paprykowej biber salcasi,
- 1 łyżeczka płatków papryki
- sól, zmielony czarny pieprz, kmin rzymski (kumin) i duża szczypta cynamonu do smaku.
- sok z cytryny
Turecka pizza z mięsem przepis
1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Drożdże i cukier rozpuszczam w połowie podanej w przepisie wody i odstawiam na około 20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie drożdże powinny zacząć pracować.
2. Mąkę mieszam z solą, dodaję drożdże, pozostałą wodę i oliwę. Wyrabiam ręcznie lub mikserem dość miękkie, jednolite ciasto. Jeśli jest bardzo twarde dodaję jeszcze 1 lub 2 łyżki wody.
3. Gładkie i elastyczne ciasto przekładam do natłuszczonej oliwą miski, przykrywam wilgotną ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 60-90 minut lub do czasu, aż podwoi swoją objętość.
4. Kiedy ciasto wyrasta, przygotowuję mięso i warzywa. Cebulę bardzo drobno siekam lub ścieram na tarce, mieszam z oliwą i smażę na patelni, aż się zeszkli. Pomidor obieram ze skórki, drobno siekam i dodaję do cebuli. Smażę, aż odparuje nadmiar soku. Doprawiam solą, pieprzem i pozostawiam do ostygnięcia.
5. Mięso mieszam z koncentratem pomidorowym, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przygotowaną wcześniej cebulą z pomidorami. Doprawiam płatkami chili, solą, pieprzem, kminem rzymskim, cynamonem i wyrabiam, tak jak mięso na kotlety mielone.
6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładam je na podsypaną mąką stolnicę, chwilę ręcznie wyrabiam, a następnie dzielę na 4 lub 6 równych części i pozostawiam na około 30 minut do wyrośnięcia.
7. Piekarnik wraz z blachą do pieczenia rozgrzewam do temperatury 240-250 stopni, grzałka góra-dół. Każdą porcję ciasta rozwałkowuję na okrągły placek o grubości około 3 mm. Na rozwałkowane ciasto nakładam farsz.
8. Pizzę układam na lekko posypanej mąką rozgrzanej blasze do pieczenia i piekę około 8-10 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
9. Po upieczeniu na wierzchu każdej pizzy układam plasterki pomidora, gałązkę natki pietruszki i skrapiam sokiem z cytryny. Podaję na gorąco z sosem jogurtowym
Turecka pizza z patelni.
Patelnia rozgrzewam na bardzo silnym ogniu. Układam na niej przygotowaną wg powyższego przepisu pizzę. Nakładam pokrywkę i smażę pod przykryciem około 4 minut. Zdejmuję pokrywkę i dopiekam.Ciekawostki o tureckiej pizzy z mięsem mielonym
Pizza z mięsem mielonym zwana lahmacun jest jednym z najpopularniejszych tureckich street fodów, Może być podawana w wersji mini jako przystawka, albo w "normalnym" rozmiarze, jako główny posiłek. W niektórych rejonach Turcji do mięsa dodaje się także czosnek.Lahmacun jest popularna w niemal wszystkich kuchniach Bliskiego Wschodu oraz w Armenii, Gruzji i Azerbejdżanie. Po arabsku turecka pizza nazywa się laḥm bi-ʿajīn co w dosłownym tłumaczeniu oznacza mięso z ciastem.
Porady
Jeśli chcecie zwinąć tureckie pizze w rulon i podawać na wzór meksykańskiego burrito, to po upieczeniu przełóżcie je do dobrze nagrzanego garnka, układając jedną na drugiej i przykryjcie pokrywą. Dzięki temu lahmacun nie obsychają, można je łatwo zwinąć w rulon i podać wszystkie w tym samym czasie.
Turecka pizza z mięsem
Wstrzeliłaś się idealnie z tym przepisem. Akurat mam chęć na tę właśnie pizzę po obejrzeniu jednego z seriali. Biorę więc przepis i robię, dziękuję.
OdpowiedzUsuńOoo to coś dla mnie. Chętnie przygotuję sobie. Wygląda obłędnie. Teraz resztę dnia będę o niej myślała:-)
OdpowiedzUsuńLahmacum kiedyś w Turcji jadałam pasjami. Z jagnięciną serwował pewien pan na suku w Istambule. Z innym mięsem nigdy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńOch jak ja bardzo taka lubie! Cienka, pyszna i extra chrupiaca. A dla wygody mozna by miec takie gotowe ciasto pod reka.
OdpowiedzUsuńWyglada naprawdę wspaniale i przepis wyglada na bardzo zachęcający do zrobienia ( czytaj nie jest zbyt wydumany, czy skomplikowany). Szukam przepisów lekkich i zdecydowanie przychylnych ludzikom walczącym z wagą, ponadto za pizzę mój mąż będzie mi bardzo wdzięczny.
OdpowiedzUsuńNie przepadam za mięsem, ale mogłabym się skusić na inne dodatki.
OdpowiedzUsuńBardzo lubie lahmacun, ale prawdziwy powinien byc z jagniecina ;)
OdpowiedzUsuńPS. Bardzo ladne zdjecia ;)
Niestety nie mogę skorzystać, ale mięsożercom pewnie smakowało :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że wygląda obłędnie, więc może się skuszę. Zapisuję koniecznie ten przepis :)
OdpowiedzUsuń