Wegetariańskie przepisy na grilla
Wegetariańskie przepisy na grilla
Zainspiruj się pomysłami na proste i smaczne potrawy
Już od jakiegoś czasu w Polsce wegetarianie nie należą do grupy osób, które podczas imprez z grillem nie mają co jeść. Jeszcze kilka lat temu często tak bywało. Okazało się jednak, że przygotowanie pysznego, wegetariańskiego dania nie jest wcale tak dużym wyzwaniem.
Wegetariańskie przepisy na grilla – proste i smaczne
Osoby, które są na diecie wegetariańskiej od kilku lat, pamiętają zapewne dobrze całkiem niedawne czasy, gdy nie zawsze mogły znaleźć na grillu coś, co mogłyby zjeść. Do tradycyjnego menu grillowego należały przede wszystkim dania mięsne, czasem można było spotkać grillowane ziemniaki, cukinię lub ser pleśniowy typu camembert. Te czasy na szczęście minęły i dziś nawet w ofertach supermarketów bez problemu można znaleźć nie tylko wegetariańskie, lecz także wegańskie gotowe dania na grilla, np. bezmięsne hamburgery, roślinne kiełbasy czy nawet kaszanki. Wielbiciele potraw przyrządzanych na własną rękę również mają spore pole do popisu. W internecie roi się od pomysłów na wegetariańskie dania z grilla, które są łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Na tyle, że mogą skusić nawet zatwardziałych wyznawców typowo mięsnych dań.
Wegetariańskie dania z grilla - pomysły
Tak naprawdę wegetarianie mają szeroki wybór możliwości, jeśli chodzi o potrawy przyrządzane na grillu. Przepyszne są zarówno grillowane warzywa, jak i tofu czy inne sery. Sycącym daniem, które z pewnością przypadnie do gustu wegetarianom i weganom są warzywne sakiewki z grilla. Do ich przygotowania potrzebujemy pokrojonych w kostkę warzyw: cukinii, bakłażanów, papryki, cebuli, ziemniaków i pomidorków koktajlowych. Wymieszane warzywa należy umieścić w sakiewkach przygotowanych z folii aluminiowej. Następnie trzeba polać je oliwą z oliwek i obsypać przyprawami – solą, pieprzem, świeżymi lub suszonymi ziołami. Jeśli lubimy, możemy wzbogacić sakiewki również o pokrojony w kostkę ser Halloumi. Sakiewki należy zwinąć i położyć na ruszcie, następnie piec przez około 40 minut.
Jeśli mamy ochotę na danie, które będzie przypominało nam typowy smak potrawy z grilla, lecz nie zawierało ani grama mięsa, możemy postawić na tofu marynowane na wzór kiełbasek. Tofu wędzone należy pokroić na długie, dość grube paski. Następnie zanurzyć je w sosie sojowym i posypać czosnkiem granulowanym. Dobrze by ser marynował się przynajmniej przez około 2 godziny. Tak przygotowane tofu należy grillować na ruszcie lub na patelni żeliwnej w systemie GBS na grillu marki Weber. Trzeba pilnować, by ser zbyt mocno się nie przypalił. Efekt jest zaskakująco podobny do charakterystycznego smaku opiekanych kiełbasek. Wędzone tofu można również zamarynować w sosie BBQ, co da nam smak podobny do żeberek.
Posiadacze grilla marki Weber ze wspomnianym systemem GBS (Gourmet Barbecue System) mogą przygotować na nim właściwie wszystko. Urządzenie posiada wymienny element, który można zastąpić na różnego typu akcesoria do grillowania np. kamień do pizzy czy żeliwny garnek. Możesz więc raczyć się bezmięsną fajitas lub domową margherittą! Ponadto na grillu możemy przyrządzić np. wegetariańskie naleśniki nadziewane owocami lub wytrawne z warzywami i serem. Na kamieniu do pizzy upieczemy nie tylko królową włoskiej kuchni, lecz także np. foccacię z pomidorami.
Chcesz sięgnąć po więcej pomysłów na wegetariańskie i niewegetariańskie dania? Zapisz się na newslettera na stronie weber.com Nie pożałujesz!
Sezon grillowy w pełni więc z pewnością każdy przepis na wagę złota
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam tofu z grilla, więc tym bardziej jestem ciekawa jego smaku.
OdpowiedzUsuńWegetariańskie dania z grilla robimy zawsze obok mięs i ryb. Świetnie uzupełniają grillowe menu.
OdpowiedzUsuńNa pewno wrócę do postu jak będę grillował ;) Jestem wegetarianinem, więc dla mnie te pomysły przydadzą się jak ulał.
OdpowiedzUsuńBrakuje mi takiego elementu do grilla No mamy grilla z kopuła i fajnie byłoby robić w nim cos innego np dania z takiej patelni.
OdpowiedzUsuńChoć nie jestem wegetarianką, to dania bezmięsne dość często u mnie się pojawiają, bowiem staram się ograniczać mięso
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam grillowane warzywa, np plastry cukinii...mmm, pycha! :)
OdpowiedzUsuńCiekawią mnie te akcesoria do grilla. Można jeszcze bardziej pokombinować z daniami w plenerze ☺️
OdpowiedzUsuńO tak, na grillu można zrobić mnóstwo pyszności bez mięsa, trzeba tylko chcieć spróbować czegoś nowego :D
OdpowiedzUsuńJa wegetarianką nie jestem, a z grila uwielbiam właśnie warzywa. Można je zrobić na różne sposoby :) latobto super czas :)
OdpowiedzUsuńNigdy jakoś nie udało mi się dobrze przyrządzić tofu. Może to brak wiedzy (niestety) albo pech, dlatego nie przepadam, ale słyszałam, że tofu właściwie samo smaku nie ma tylko nabiera smaku przypraw więc to chyba jednak moja wina. nie grilluję (niestety) ale może spróbuję tak zwyczajnie.. Z patelni. Kiedyś.
OdpowiedzUsuńChociaż nie jestem wegetarianką, to uwielbiam warzywne dania.
OdpowiedzUsuńNa grillu można praktycznie wszystko zrobić, mnóstwo pysznych warzyw.
Wiele osób tego nie docenia, a odpowiednio doprawione są przepyszne.
Do tego ważny jest odpowiedni grill.
Irena - Hooltaye w podróży
U mnie na grillu obok mięsa, zawsze sporo warzyw, cukinia, papryka, cebulka, pomidory, to pozycje obowiązkowe :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Sezon grillowy w pełni, a dobry grill to podstawa! Zbieram się z zamiarem zakupu nowego grilla i cały czas nie mogę się zdecydować. Póki co grilluję na ruszczcie Webera nad ogniskiem. Grilluję mięso, warzywa, ale tofu jeszcze na ruszt nie miałam odwagi wrzucić... następnym razem spróbuję!
OdpowiedzUsuńSama zjem i dania wegetariańskie albo mięsko na grillu tak wiec pewnie mógłbym śmiało przygarnąć to danie do siebie wraz z tymi akcesoriami.
OdpowiedzUsuńNie jestem wegetarianką ale coraz częściej rezygnuję z mięsa na rzecz warzyw. Uwielbiam grilować I chętnie wykorzystam nowe przepisy. Sprzęt widzę bardzo profesionaly,muszę poszukać takich dodatkowych elementów.
OdpowiedzUsuńZ grilla mogą być nie tylko mięsne przysmaki. U nas sporo warzyw, pieczywa i serów. Uwielbiamy grillować.
OdpowiedzUsuńOstatnio ograniczam mięsa, więc na grilla przydadzą mi się przepisy na warzywa. Stoję przed wyborem grilla, muszę się więc przyjrzeć bliżej, bo ten mnie kusi :)
OdpowiedzUsuńJa nie jestem weganką ani wegetarianką, ale uwielbiam wszelkiego rodzaju warzyw z grilla:)
OdpowiedzUsuńPost jest na czasie. Dziękuję za inspirację!
OdpowiedzUsuń