Kiszona papryka chili
Kiszona papryka chili
Przepis na fermentowane papryczki.
Kiszona papryka chili to świetny dodatek do kanapek, burgerów i pieczonego mięsa, ale też baza do wielu ostrych sosów. Począwszy od popularnego tabasco po rewelacyjny przepis na sos sriracha. Cudownie aromatyczny miąższ kiszonej papryczki chili po utarciu z przyprawami przekształcisz w półpłynną pikantną pastę. Możesz ją dodawać do sosów, zup, indyjskich i tajskich curry czy marynat do mięsa i sosów do sałatek. Wystarczy niewielka ilość, aby nadać twoim posiłkom niepowtarzalny smak.
Żeby przygotować fermentowane papryczki chili będziesz potrzebowała papryki habanero, pepperoni lub innej, którą kupisz w większości marketów oraz soli i cukru.
Przepis na kiszone papryki chili znalazłam z wydanej niedawno książce Sielskie smaki, które autorką jest Olia Hercules, ale dostosowałam go do naszych upodobań. Więcej informacji na temat tej książki i oryginalny przepis znajdziesz na końcu artykułu.Kiszona papryka chili
- 150 g papryczek chili habanero,
- 1 czubata łyżeczka niejodowanej soli kłodawskiej
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- około 300 ml wody
- opcjonalnie kilka gałązek selera, kilka ziarenek pieprzu, 2 ząbki czosnku.
Jak zrobić kiszone chili
1. W rondelku zagotuj wodę z solą i cukrem. Kiedy sól i cukier się rozpuszczą, wyłącz płomień i odstaw zalewę do przestudzenia. Powinna mieć temperaturę pokojową.
2. Papryczki umyj, odkrój zielone części. Jeśli kisisz papryczki w całości to ponacinaj każdą w kilkunastu miejscach, aby zalewa mogła dostać się do środka. Zalej papryczki solanką.
3. Przełóż papryczki do słoika lub pojemnika próżniowego i zalej papryczki solanką. Zakręć pokrywkę i ustaw papryczki w temperaturze pokojowej, ale w zacienionym miejscu. Raz dziennie otwórz pojemnik, aby pozbyć się gazów powstających podczas kiszenia. Zazwyczaj kiszę przetwory w pojemnikach próżniowych (ten na zdjęciu poniżej to pojemnik Food Saver). To wygodna metoda, która zapobiega powstawania pleśni i przyśpiesza kiszenie.
4. Po 5-6 dniach sprawdź, czy kiszonka jest już odpowiednio kwaśna i czy pojawiły się już bąbelki świadczące o tym, że proces kiszenia przebiega prawidłowo. Jeśli nie przedłuż fermentację o kilka dni, ale nie dłużej niż do 10-12 dni.
Ostre papryczki kiszone
oryginalny przepis na kiszoną paprykę chili z książki Olii Hercules "Sielskie smaki".
- 20 g soli morskiej
- 200 g czerwonych lub zielonych papryczek chili, dowolnego gatunku,
- 200 g liści selera naciowego i/lub lubczyku, opłukanych
- 1 łodyga selera naciowego w razie potrzeby
- opcjonalnie możesz dodać pokrojony na plasterki czosnek oraz ulubione zioła o intensywnym smaku, np. estragon
1. Do rondla wlej 1 litr wody, dodaj sól i doprowadzić do wrzenia. Mieszaj, aż sól się rozpuści. Zdejmij z ognia i odstawić, by solanka ostygła do temperatury pokojowej.
2. Papryki i liście włóż do wyparzonego dwulitrowego słoja z zakrętką i zalej solanką. Jeżeli papryczki wypływają na wierzch, należy wetknąć łodygę selera w poprzek otworu słoja, by utrzymywał je pod powierzchnią. Papryki powinny być całkowicie zakryte solanką.
3. Zakręcić słój i przechowuj przez kilka dni w temperaturze pokojowej, od czasu do czadu zdejmując zakrętkę, aby wypuścić nadmiar gazów fermentacyjnych.
4. Następnie wstaw papryki do lodówki. Można je przechowywać przez wiele miesięcy. Z czasem nabiorą bardziej kwaskowatego i pikantnego smaku.
Spodobał Ci się przepis na kiszoną paprykę chili ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i nie zapomnij oznaczyć nas tagiem #Czteryfajery.Kiszona papryka chili.
W tym roku przygotowalam sporo kiszonek ( jak zresztą co roku). Niemniej jeszcze do tej pory nie miałam okazji przygotować kiszonej papryczki chili. Kisiłam papryki kilka lat temu, nie smakowały mi za bardzo. Może z tego powodu, ze były trochę mdłe w smaku? Coś takiego jednak nie powinno dotyczyć papryczki chili, która jest jednak bardzo intensywna jeśli chodzi o wrażenia smakowe.
OdpowiedzUsuńTak więc postaram się ją w najbliższym czasie przygotować :)
Kisiłam papryki według przepisu z tej książki i bardzo polecam.
OdpowiedzUsuńChętnie i ja taką przygotuję. Kusi mnie bardzo. Ostrej papryki jeszcze nigdy nie kisiłam.
OdpowiedzUsuńMam kilka krzaczków papryki ostrej które sama wychodowalam z nasionek.
OdpowiedzUsuńNie miałam pomysłu na zbiory , wypróbuję przepis i dam znać jak wyszło....za jakiś czas ,dopiero mi kwitną papryki .