TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Marynata barbecue 

Marynata BBQ do kurczaka, żeberek i karkówki.

Marynata barbecue nie musi być trudna ani pracochłonna. Sos BBQ w różnych wersjach robimy bardzo często, na blogu znajdziesz m.in. przepis na żeberka w sosie barbecue. Najlepszy przepis na marynatę barbecue, to taki, który jest szybki, łatwy i uniwersalny. Domową marynatę BBQ wykorzystasz do niemal każdego rodzaju mięsa przeznaczonego do pieczenia na grillu, patelni grillowej, a nawet w piekarniku. Istnieją setki przepisów na marynatę barbecue, ale nie każdą przygotujesz z ogólnie dostępnych składników. W przypadku tego przepisu na sos i marynatę BBQ składniki znajdziesz w najbliższym sklepie spożywczym. 

marynata-barbecue
Najlepsza marynata BBQ do karkówki i żeberek. 

Marynata barbecue przepis

  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego,
  • 4 łyżki keczupu lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonej mielonej cebuli, ale jeśli nie masz to pomiń,
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub octu winnego
  • 2 łyżki brązowego cukru 
  • 3 łyżki sosu sojowego 
  • 4 łyżki sosu worcestershire,
  • pół łyżeczki mielonego chili, najlepiej wędzonego, ale możesz dodać więcej do smaku
  • pół łyżeczki mielonego imbiru lub 1 łyżeczka imbiru startego na tarce 

Do marynat tego typu moim zdaniem najlepiej sprawdza się sos sojowy Kikkoman, w marketach jest zazwyczaj w małych opakowaniach, ale w internecie np. w sklepie Kuchnie Świata można go kupić w butelkach o pojemności 1 litra.

Wymieszaj wszystkie składniki, do chwili aż cukier się rozpuści, a marynata BBQ nabierze jednolitej konsystencji. Obtocz mięso w marynacie i odstaw do lodówki na całą noc albo użyj pojemników do marynowania próżniowego. Czas marynowania w pojemnikach próżniowych wynosi około 30 minut (dotyczy to pojemników Food Saver). Z tego przepisu na marynatę barbecue otrzymasz ilość wystarczającą do zamarynowania około 1 kilograma mięsa.

Co to jest barbecue

Słowo barbecue, w skrócie BBQ ma wiele znaczeń. Barbecue to rodzaj sosów i marynat do mięsa, ale może też oznaczać formę spędzania wolnego czasu lub typ urządzeń do przyrządzania mięsa nad żywym ogniem.

Marynata barbecue i sos barbecue stosowana jest zazwyczaj do potraw z grilla, najczęściej wieprzowiny  lub drobiu, ale możesz je też wykorzystać do dań z piekarnika lub wolnowaru. Nie istnieje jeden przepis na sos barbecue, w zależności od regionu jego składniki będą się znacznie od siebie różnić. W większości przepisów pojawiają się ocet, koncentrat pomidorowy, suszona mielona cebula, cukier lub melasa. Do sosów i marynat BBQ zaliczane są m,in. japoński sos teriyaki, indyjski tandoori, chiński sos hoisin czy meksykańska salsa pomidorowa. 

marynata-barbecue
Marynata barbecue.
 

Komentarze

  1. Ten sos zrobię i będę go pysznie wykorzystywała do pieczonych ryb i mięs.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna propozycja i na pewno skorzystam. Lubię eksperymentować z marynatami. Ta zapowiada się świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam BBQ, a twój wygląda świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robię często przy okazji grilla ale mój jest bardziej gesty i ciemniejszy ale to zasługa dodatku powideł śliwkowych.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robię często przy okazji grilla ale mój jest bardziej gesty i ciemniejszy ale to zasługa dodatku powideł śliwkowych.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych