Pikle z ogórków i papryki
Pikle z ogórków i papryki.
Przepis na ogórki konserwowe z czerwoną papryką.
Pikle z ogórków i papryki to przepis banalnie prosty i sprawdzony od wielu
lat. Pewnie wiele osób woli kupić w markecie gotowe pikle z ogórków, ale ja
lubię smak domowych przetworów z rodzinnych przepisów. Bardzo ważna jest
prawidłowo przygotowana
zalewa octowa, pamiętaj, żeby dodać do niej sól niejodowaną. Robiąc pikle z ogórków z
papryki na pewno się nie przepracujesz, a efekt jest wart każdej poświęconej
im minuty. Ogórki konserwowe z papryką są świetnym dodatkiem do obiadu,
sałatek i kanapek, a podane do grilla zawsze znikają jako pierwsze. Uwielbiam
te słodko-kwaskowe ogórki z delikatną pikantną nutą.
Sezon ogórkowy w pełni, więc przepis na pikle z ogórków i papryki z pewnością Ci się przyda. Żeby je przygotować potrzebne Ci będą ogórki gruntowe, czerwona papryka, cebula, ocet 10%, przyprawy i około 50 minut czasu. W tym przepisie na pikle proporcje ogórków i papryki możesz dowolnie zmieniać.
Najlepszy przepis na ogórki konserwowe z czerwoną papryką.Pikle z ogórków i papryki
- 3 kg ogórków gruntowych średniej wielkości
- 2 kg czerwonej papryki,
- 2-3 duże cebule białe lub czerwone
- Zalewa do pikli z ogórków
- 2 litry wody
- 2 szklanki octu 10% albo 3,5 szklanki 5% octu owocowego np. ocet jabłkowy albo ocet z owoców granatu
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
-
Proporcje przypraw na 1 słoik o pojemności 450-500 ml: do każdego słoika
włóż po pół łyżeczki ziaren gorczycy, po 2 ziarenka ziela angielskiego, 5-6
ziaren czarnego pieprzu i 1 mały liść laurowy.
Jak zrobić pikle z ogórków z papryką przepis krok po kroku
1.. Przygotuj zalewę. Zagotuj wodę z solą, cukrem i octem. Podgrzewaj do czasu, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą. Odstaw zalewę do przestudzenia.
2. Umyj dokładnie warzywa. Odetnij końcówki ogórków z obu stron. Możesz obrać ogórki, jeśli chcesz, ale nie jest to konieczne. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych.
3. Przekrój ogórki wzdłuż na 4 części. Paprykę pokrój na mniejsze kawałki.
Ułóż ogórki i paprykę pionowo w słoikach, na wierzchu połóż plastry cebuli
4. Do każdego słoika wsyp po pół łyżeczki ziaren gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 5-6 ziaren czarnego pieprzu i 1 mały liść laurowy.
5. Wlej zalewę do słoików, pozostawiając około 1,5 cm wolnego miejsca. Ogórki i papryka powinny być całkowicie zakryte zalewą. Zakręć dobrze słoiki.
6. Na dno garnka połóż ściereczkę, ustaw na niej słoiki z piklami z ogórków i papryki. Wlej wodę do około 2 cm poniżej pokrywki. Pasteryzuj na średnim ogniu około 10 minut od chwili zagotowania wody.
7. Wyjmij słoiki, postaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
Jeśli spodobał ci się przepis na pikle z ogórków i papryki, to mam nadzieję, że zostawisz komentarz. Podziel się tym przepisem w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #czteryfajery.Pikle z ogórków i papryki.
Pysznie się prezentuję. Bardzo lubię wszystkie pikle. Idealna przekąska i dodatek.
OdpowiedzUsuńDzień dobry.
OdpowiedzUsuńRobiłam już przetwory z Pani przepisów i wyszły super, mam pytanie może coś Pani doradzi.
W kilku słoikach ogórków z konserwowych zauważyłam że woda zrobiła się taka mętna chyba słoik się nie zamknął czy mogę to jeszcze jakoś odratować.
Raczej nie próbowałam ich ratować, zostawiłabym te przetwory do szybkiego zjedzenia, oczywiście jeśli się nie zepsuły.
UsuńTakich słoiczków na zimę w spiżarnie nie może zabraknąć.
OdpowiedzUsuńTakie pikle nie dość, że pięknie się prezentują, to również super smakują. W tym roku zrobię sobie.
OdpowiedzUsuńNajlepiej smakują zimą ;)
OdpowiedzUsuń