Przepis na sos sriracha
Przepis na sos sriracha
Sos z fermentowanych papryczek chili.
Przepis na sos sriracha, tajski sos z kiszonych papryczek chili planowałam opublikować od dawna. . Domowy sos sriracha jest równie smaczny jak łagodny sos adżika, jednak pamiętaj o założeniu rękawiczek podczas krojenia papryczek. Kiedy robiłam sos sriracha po raz pierwszy wykorzystałam bardzo ostre indyjskie papryczki. Jeszcze bardziej pikantną wersję możesz uzyskać z papryczek habanero, ale generalnie każda mięsista odmiana ostrych papryczek chili będzie odpowiednia. Dzięki temu przepisowi na sos sriracha już nigdy nie będziesz musiała kupować go w sklepie.
Żeby przygotować tajski sos sriracha będziesz potrzebowała zaledwie kilku składników: papryczek chili, czosnku, cukru, octu. wody i soli. Do sosu sriracha możesz użyć dowolnych czerwonych, ostrych papryczek chili, ale najlepiej sprawdzą się takie, które mają dużo miąższu np. czerwone jalapeno albo habanero. Pikantność, smak i kolor tego sosu będą się różnić w zależności od użytej papryki.
Tajski sos sriracha z kiszonych papryczek chili.Sos sriracha
- 1 kg czerwonych papryczek chili, użyłam mieszanki czerwonych jalapeno i habanero,
- 1 łyżka niejodowanej soli kłodawskiej
- 6 ząbków czosnku,
- 6 łyżek brązowego cukru
- pół szklanki octu z wina ryżowego, ale z powodzeniem możesz go zastąpić octem z owoców granatu albo octem jabłkowym,
Ocet z wina ryżowego jest dostępny m.in. w sklepie Kuchnie Świata
Przepis na sos sriracha
1. Papryczki umyj i odkrój zielone części. Czosnek obierz.
2 Zmiksuj papryczki wraz z czosnkiem, cukrem i solą. To najwygodniejsza i najszybsza metoda, aby równie dobrze możesz je bardzo drobniutko posiekać i wymieszać z solą, cukrem i odrobiną przegotowanej zimnej wody.
3. Przełóż zmiksowane papryczki do słoika lub pojemnika próżniowego. Zakręć pokrywkę i ustaw papryczki w temperaturze pokojowej, ale nie w nasłonecznionym miejscu. Raz dziennie otwórz pojemnik, aby pozbyć się gazów powstających podczas kiszenia.Zazwyczaj kiszę przetwory w pojemnikach próżniowych, to wygodna metoda, która zapobiega powstawania pleśni.
Papryczki możesz ukisić także w pojemnikach próżniowych.4. Po 5-6 dniach sprawdź, czy kiszonka jest już odpowiednio kwaśna i czy pojawiły się już bąbelki świadczące o tym, że proces kiszenia przebiega prawidłowo. Jeśli nie przedłuż fermentację o kilka dni, ale nie dłużej niż do 10-12 dni. W pojemnikach próżniowych (korzystam z pojemników Food Saver) proces kiszenia papryczek przebiega szybciej.
5. Przełóż ukiszoną paprykę do blendera i ponownie dokładnie zmiksuj. Przetrzyj sos sriracha przez sitko albo najdrobniejszą tarczę przecieraka do warzyw, aby pozbyć się pestek i skórek, które są dość twarde.
6. Przełóż sos do garnka i zagotuj. Dodaj ocet i ponownie doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym
ogniu przez około 20-30 minut, aby smaki się połączyły. Sprawdź czy smak Ci odpowiada, w razie potrzeby dopraw cukrem i solą.
7. Gorący sos przelej sos do czystych wyparzonych wrzątkiem słoików, natychmiast zakręć i postaw do góry dnem.
8. Niepasteryzowany sos możesz przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy, ale sos sriracha możesz również zapasteryzować. Słoiki lub butelki o pojemności do 250 ml pasteryzuję około 15 minut od chwili zagotowania wody.
Co to jest sos sriracha
Tajski sos sriracha to rodzaj ostrego sosu z papryczek chili, octu, czosnku, cukru i sól. Nazwa sosu pochodzi od nazwy miejscowości Si Racha w Tajlandi. Przepis na sos sriracha jest stosunkowo nowy, stworzyła go w 1949 roku Tajka Thanom Chakkapak, a ćwierć wieku później udoskonalił pochodzący z Wietnamu, ale mieszkający w Stanach Zjednoczonych David Tran. W 1983 roku Tran otworzył zakład produkujący sos sriracha, który aktualnie możesz kupić w większości krajów na świecie.
Do czego stosować sos z kiszonych papryczek
Sos sriracha jest świetnym dodatkiem do zup, potraw z makaronu, dań głównych, marynat do mięsa, sosów, burgerów i kanapek. Rewelacyjnie podkreśla smak curry i wielu dań kuchni azjatyckiej, którym nadaje pikantny akcent. W Tajlandii sos sriracha jest często używany do owoców morza. W kuchni wietnamskiej sriracha pojawia się jako przyprawa do phở i smażonego makaronu, jako dodatek do sajgonek oraz składnik wielu sosów.
Spodobał Ci się przepis na sos sriracha ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i nie zapomnij oznaczyć nas tagiem #Czteryfajery.Przepis na sos sriracha.
Do tej pory używałam tylko kupnego. Zadałaś mi zadanie domowe. Będę robić 🙂
OdpowiedzUsuńWarto zrobić własny :)
UsuńJuż przeczytałam, że kisiłaś chili 5-6 dni. Nie dodajesz sosu rybnego? Chętnie spróbowałabym Twój sos, bo lubię domowe odpowiedniki tradycyjnych receptur.
OdpowiedzUsuńNie Aniu, napisałam, że po 5-6 dniach trzeba sprawdzić. W próżni kisiłam tydzień, a w słoiku 11 dni.
UsuńNie myślałam że można ten sos przygotować domowym sposobem. Zawsze go kupuje, a tu taka niespodzianka.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię papryczki chili i mogłabym je jeść do wszystkiego. Ten sos bardzo mi odpowiada, ale nie próbowałam go robić.Smak znam z Azji. Tym razem postaram się go zrobić sama według Twojego przepisu.Mam nadzieję,że będzie mi smakować.
OdpowiedzUsuńIrena - Hooltaye w podróży
lubię takie sosy :))) muszę pomyśleć żeby sobie taki zrobić :)
OdpowiedzUsuńSkoro to świetny dodatek do zup i innych potraw to chętnie będę miała go na uwadze.
OdpowiedzUsuńCo gdy ocet dodałam przed fermentacją? Czy są nadaje się do wyrzucenia?
OdpowiedzUsuńDodatek octu przerywa fermentację. Najlepszym rozwiązaniem byłoby teraz odparowanie nadmiaru płynu i zapasteryzowanie sosu.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńOdparowanie płynu przez gotowanie?
Usuńtak, chodzi o to, żeby zagęścić sos. Jeśli jest dla ciebie zbyt kwaśny możesz tez dodać dwa pomidory i cukier do smaku
UsuńJA jednak kupuje, ale przynajmniej wiem jak zrobić, a bardzo lubię. Najbardziej mieszany z majonezem
OdpowiedzUsuńPrzepis, przepisme, ale nazwa jest czaderska! xD
OdpowiedzUsuń