TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Galaretka z pigwy

Najlepszy dżem i galaretka z pigwy lub pigwowca.

Galaretka z pigwy przepis na galaretkę i dżem z pigwy lub pigwowca. Galaretka z pigwy to już nieco zapomniany przepis, ale warto ją przygotować na zimę do herbaty. Rozgrzewa równie dobrze jak nalewka z pigwy albo domowy sok z pigwy do herbaty (przepis). Galaretkę z pigwy trudno kupić w sklepach. Pigwa i pigwowiec zawierają mnóstwo witamin, a przetwory z nich smakują wspaniale. Trochę jak połączeniu miodu i cytryny. Galaretki pigwowe najczęściej dodaję do herbaty lub jako uzupełnienie deski serów, ale fajnie też podkreślają smak masła z nerkowców. Galaretka pigwowa jest też idealna do smarowania naleśników. W tym przepisie na galaretkę pigwową znajdziesz wszystko, co musisz wiedzieć, aby za każdym razem przygotować najlepszą galaretkę z pigwy. Galaretka z pigwy to jeden z najprostszych przepisów na pigwę, jeśli potrafisz zagotować wodę, możesz zrobić galaretkę z pigwy. Bardzo dobra jest też suszona pigwa do herbaty.

galaretka-z-pigwy

Galaretka z pigwy

  • 1,5 kg pigwy lub pigwowca 
  • cukier - około 1 szklanka na każde 500 ml soku, który powstanie podczas gotowania
  • opcjonalnie sok z połówki cytryny lub 1 małej pomarańczy

Przepis na galaretkę z pigwy lub pigwowca

1. Owoce pigwy albo pigwowca bardzo dokładnie myję, kroję na ćwiartki i wydrążam gniazda nasienne. Pozbawione nasion  kawałki dość drobno kroję, wkładam do garnka, wlewam tyle wody, aby były całkowicie zakryte i ewentualnie dodaję sok z cytryny lub pomarańczy.

2. Gotuję na niewielkim ogniu do miękkości - zajmuje to od 25 do 45 minut. W trakcie gotowania owoce zaczną się rozpadać, ale jest to normalne zjawisko.

3. Owoce przelewam na gęste sitka perlonowe lub durszlak wyłożony kilkukrotnie złożoną gazą i pozostawiam na noc, żeby odciekły.

4. Do soku dodaję cukier - zazwyczaj 1 szklanka cukru na 500 ml soku i gotuję na małym ogniu od około 30-50 minut (pigwowiec) do 1-3 godzin (pigwa). W tym czasie gotowania galaretka zgęstnieje i mocno ściemnieje przybierając bursztynowo czerwony kolor.

5. Żeby sprawdzić czy galaretka z pigwy jest już gotowa, na zimny talerzyk nakładam łyżeczkę soku  i pozostawiam do ostygnięcia. Jeżeli zastygnie to przelewam zawartość garnka do czystych wyparzonych słoików, mocno zakręcam wieczka i odstawiam do góry dnem.

Dżem z pigwy przepis

1. Pozostałą pulpę przecieram przez sitko, aby pozbyć się skórek i przygotowuję z niej pyszny dżem pigwowy. Żeby go zrobić wystarczy do przetartych owoców dodać cukier, w takich proporcjach jak powyżej - na  500 ml przecieru dodaję 1 szklankę cukru, 3 goździki, 1/4 łyżeczki cynamonu i sok z połowy pomarańczy. 

2. Smażę, dość często mieszając, aż dżem zgęstnieje.Przed przełożeniem do słoików wyjmuję goździki. Nakładam bardzo gorący dżem do czystych, wyparzonych słoików i odwracam je wieczkiem do dołu.

Galaretki z pigwowca albo z pigwy są banalnie łatwe do zrobienia i nie wymagają praktycznie żadnego sprzętu kuchennego. Wystarczą garnek, gęste sitko perlonowe - takie jak widzicie na zdjęciu poniżej lub durszlak i kilkukrotnie złożona gaza. 

galaretka-z-pigwy
Na zdjęciu sitko perlonowe, na pozostałych zdjęciach są owoce pigwowca.

Do czego pasuje galaretka z pigwy

Przetwory z pigwy i pigwowca m.in. dżem lub konfitury można dodawać do szarlotki i deserów, którym nadają miodową nutę. Z pigwy i pigwowca przygotowuję co roku syrop na przeziębienie, a pigwówka - nalewka z pigwy ma działanie wzmacniające i chroni przed infekcjami.

Udostępnij przepis na galaretkę z pigwy

Spodobał Ci się przepis na galaretkę z pigwy lub pigwowca ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

galareta-z-pigwyGalaretka z pigwy

Komentarze

  1. Jestem mile zaskoczona taką galaretką i chętnie pokosztuję:-) Potrafisz mnie ciągle zaskakiwać. Do tej pory z pigwy tylko syrop robię lub nalewkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie i zdrowo. U mnie zawsze pigwa. Nalewka już zrobiona, czas na syrop.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mamy na działce pigwowca, podpowiem mamie możliwość zrobienia galaretki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mam robi z pigwy nalewki:) Galaretki z pigwy nigdy nie jadłem

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie specjały. Muszę namówić moją drugą połówkę na zrobienie takiej dobroci ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rodzice obdarowali mnie pigwa, co prawda z większości zrobiłam nalewkę ale trochę jeszcze zostało i właśnie myślałam co z niej zrobić. Może skuszę się na taką galaretkę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przyznam szczerze, że podchodziłam do tego przepisu ze sporym dystansem, ale... oczekiwania były spore i się nie zawiodłam. Uwielbiam pigwę, ale w takiej postaci to istny majstersztyk. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych