Galaretka z pigwy
Galaretka z pigwy
Najlepszy dżem i galaretka z pigwy lub pigwowca.
Galaretka z pigwy przepis na galaretkę i dżem z pigwy lub pigwowca. Galaretka z pigwy to już nieco zapomniany przepis, ale warto ją przygotować na zimę do herbaty. Rozgrzewa równie dobrze jak nalewka z pigwy albo domowy sok z pigwy do herbaty (przepis). Galaretkę z pigwy trudno kupić w sklepach. Pigwa i pigwowiec zawierają mnóstwo witamin, a przetwory z nich smakują wspaniale. Trochę jak połączeniu miodu i cytryny. Galaretki pigwowe najczęściej dodaję do herbaty lub jako uzupełnienie deski serów, ale fajnie też podkreślają smak masła z nerkowców. Galaretka pigwowa jest też idealna do smarowania naleśników. W tym przepisie na galaretkę pigwową znajdziesz wszystko, co musisz wiedzieć, aby za każdym razem przygotować najlepszą galaretkę z pigwy. Galaretka z pigwy to jeden z najprostszych przepisów na pigwę, jeśli potrafisz zagotować wodę, możesz zrobić galaretkę z pigwy. Bardzo dobra jest też suszona pigwa do herbaty.
Galaretka z pigwy
- 1,5 kg pigwy lub pigwowca
- cukier - około 1 szklanka na każde 500 ml soku, który powstanie podczas gotowania
- opcjonalnie sok z połówki cytryny lub 1 małej pomarańczy
Przepis na galaretkę z pigwy lub pigwowca
1. Owoce pigwy albo pigwowca bardzo dokładnie myję, kroję na ćwiartki i wydrążam gniazda nasienne. Pozbawione nasion kawałki dość drobno kroję, wkładam do garnka, wlewam tyle wody, aby były całkowicie zakryte i ewentualnie dodaję sok z cytryny lub pomarańczy.
2. Gotuję na niewielkim ogniu do miękkości - zajmuje to od 25 do 45 minut. W trakcie gotowania owoce zaczną się rozpadać, ale jest to normalne zjawisko.
3. Owoce przelewam na gęste sitka perlonowe lub durszlak wyłożony kilkukrotnie złożoną gazą i pozostawiam na noc, żeby odciekły.
4. Do soku dodaję cukier - zazwyczaj 1 szklanka cukru na 500 ml soku i gotuję na małym ogniu od około 30-50 minut (pigwowiec) do 1-3 godzin (pigwa). W tym czasie gotowania galaretka zgęstnieje i mocno ściemnieje przybierając bursztynowo czerwony kolor.
5. Żeby sprawdzić czy galaretka z pigwy jest już gotowa, na zimny talerzyk nakładam łyżeczkę soku i pozostawiam do ostygnięcia. Jeżeli zastygnie to przelewam zawartość garnka do czystych wyparzonych słoików, mocno zakręcam wieczka i odstawiam do góry dnem.
Dżem z pigwy przepis
1. Pozostałą pulpę przecieram przez sitko, aby pozbyć się skórek i przygotowuję z niej pyszny dżem pigwowy. Żeby go zrobić wystarczy do przetartych owoców dodać cukier, w takich proporcjach jak powyżej - na 500 ml przecieru dodaję 1 szklankę cukru, 3 goździki, 1/4 łyżeczki cynamonu i sok z połowy pomarańczy.
2. Smażę, dość często mieszając, aż dżem zgęstnieje.Przed przełożeniem do słoików wyjmuję goździki. Nakładam bardzo gorący dżem do czystych, wyparzonych słoików i odwracam je wieczkiem do dołu.
Galaretki z pigwowca albo z pigwy są banalnie łatwe do zrobienia i nie
wymagają praktycznie żadnego sprzętu kuchennego. Wystarczą garnek, gęste
sitko perlonowe - takie jak widzicie na zdjęciu poniżej lub durszlak i
kilkukrotnie złożona gaza.
Do czego pasuje galaretka z pigwy
Przetwory z pigwy i pigwowca m.in. dżem lub konfitury można dodawać do szarlotki i deserów, którym nadają miodową nutę. Z pigwy i pigwowca przygotowuję co roku syrop na przeziębienie, a pigwówka - nalewka z pigwy ma działanie wzmacniające i chroni przed infekcjami.
Udostępnij przepis na galaretkę z pigwy
Spodobał Ci się przepis na galaretkę z pigwy lub pigwowca ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Jestem mile zaskoczona taką galaretką i chętnie pokosztuję:-) Potrafisz mnie ciągle zaskakiwać. Do tej pory z pigwy tylko syrop robię lub nalewkę.
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo. U mnie zawsze pigwa. Nalewka już zrobiona, czas na syrop.
OdpowiedzUsuńMamy na działce pigwowca, podpowiem mamie możliwość zrobienia galaretki.
OdpowiedzUsuńMoja mam robi z pigwy nalewki:) Galaretki z pigwy nigdy nie jadłem
OdpowiedzUsuńLubię takie specjały. Muszę namówić moją drugą połówkę na zrobienie takiej dobroci ;)
OdpowiedzUsuńRodzice obdarowali mnie pigwa, co prawda z większości zrobiłam nalewkę ale trochę jeszcze zostało i właśnie myślałam co z niej zrobić. Może skuszę się na taką galaretkę.
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że podchodziłam do tego przepisu ze sporym dystansem, ale... oczekiwania były spore i się nie zawiodłam. Uwielbiam pigwę, ale w takiej postaci to istny majstersztyk. Dzięki!
OdpowiedzUsuń