Marynowane jabłka w occie
Marynowane jabłka w occie
Przepis na jabłka w zalewie octowej do mies i pasztetów.
Marynowane jabłka w occie, podobnie jak gruszki w occie są świetnym dodatkiem do mięsa, szczególnie drobiu, i pasztetów. Jabłka w occie często podaję też do serów pleśniowych, bo świetnie podkreślają ich smak. Marynowane w słodko-winnej zalewie jabłka możesz również dodawać do sałatek i deserów. Przygotowanie jabłek w marynacie octowej zajmie Ci niewiele czasu, a ich smak jest niesamowity. Będą prawdziwym rarytasem na każdym stole.
Przepis na marynowane jabłka w occie pochodzi z okolic Warki. Tą tradycyjną recepturę opracowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich Rososzanki.
Jabłka w słodko-winnej marynacie podaję do mięsa, pasztetów, serów pleśniowych i sałatek.Marynowane jabłka w occie
- 6-7 Jabłek Grójeckich takich odmian jak Champion lub Jonaprince
- Zalewa:
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 1,5 szklanki cukru, ale możesz dodać troszkę mniej,
- pół płaskiej łyżeczki soli,
- około 1,5 litra wody,
- 10 goździków,
- 1 laska cynamonu,
- opcjonalnie 5-6 ziarenek czarnego pieprzu,
- dodatkowo 1 łyżeczka kwasku cytrynowego do zakwaszenia wody.
Przepis na jabłka w zalewie octowej
1. Słoiki i zakrętki wyparz wrzątkiem.
2. Z wody, octu jabłkowego, cukru i przypraw ugotuj zalewę octową do marynowania jabłek. Kiedy cukier się rozpuści zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu około 5-7 minut.
3. Jabłka obierz ze skórki. Pokrój małe jabłka na ćwiartki, a duże na ósemki i usuń gniazda nasienne. Włóż jabłka (na czas, gdy inne nie
zostały jeszcze obrane) do wody
zakwaszonej kwaskiem cytrynowym Dzięki temu jabłka nie będą ciemniały.
4. Gdy wszystkie jabłka są
gotowe, ułóż je w słoikach i zalej gorącą zalewą octową zostawiając około 1 cm odstępu pomiędzy brzegiem słoika
a poziomem syropu. Do każdego słoika włóż kawałek kory cynamonu z zalewy i 1-2 goździki.
6. Zakręć słoiki, wstaw wyłożonego ściereczką garnka. Do garnka wlej wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury zawartości słoików. Woda powinna sięgać do 4/5 wysokości słoików.
7. Pasteryzuj około 10 minut od momentu zagotowania wody na niedużym ogniu. Odstawy słoiki do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.
Ciekawostki o marynowanych jabłkach
31 października jest uznawany za datę symbolizującą koniec sezonu jabłkowego. Na terenie Grójecczyzny, zwłaszcza w okolicach Warki, panuje do dziś zwyczaj, nazywany „okrężna” lub „wianek”. Zgodnie z tradycją pracownicy wysypują pod nogi gospodarza kosz owoców z ostatniego zbioru. Gospodarz musi samodzielnie pozbierać jabłka, aby zapewnić sobie urodzaj w przyszłym roku. Po tym obrzędzie zaprasza pracowników na biesiadę, na której nie może zabraknąć jabłek w marynacie octowej, nazywanych „Zalany Champion”. Zgodnie z tradycją każdy z uczestników biesiady powinien ich skosztować – wspomina Anna Wojciechowska z Koła Gospodyń Wiejskich Rososzanki.
Spodobał Ci się przepis na marynowane jabłka w occie ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.Marynowane jabłka w occie.
Wywołałaś u mnie pełne zaskoczenie tym wpisem. Do tej pory tylko gruszki w occie jadłam. Jabłek nigdy. Ciekawy przepis:-) Bardzo ciekawy.
OdpowiedzUsuńNigdy jabłek w occie nie jadłem, zawsze była dynia, gruszka albo śliwki
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że przepis mnie intryguje. Ciekawa jestem, czy jabłka nie rozpadną się w czasie gotowania. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńŚliwki w occie znam, ale jabłek nie i bardzo jestem ciekawa ich smaku. Może się skuszę i zrobię.
OdpowiedzUsuńPatisony w occie zanm i gruszki ale o jabłkach nie słyszałam. Bardzo spodobała mi się ta tradycja z wysypywaniem jabłek pod nogi gospodarza. Fajnie to musi wyglądać :) w Norwegii tez się kończy sezon na jabłka, a zaczynają się pomarańcze i mamdarynki oczywiście z importu :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za jabłkami, a już w jabłka w occie trochę mnie odstraszają, ale kto wie;)
OdpowiedzUsuńIntrygujca propozycja! Nigdy nie jadłam owoców w occie, może czas spróbować. Tylko w Galicji trudno znaleźć dobre jabłka, poszukam 🙂
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy regionalny przepis :D Ja jeszcze nigdy nie jadłam, lubię jednak marynowane prawie wszystko a jabłka na pewno by mi zasmakowały :)
OdpowiedzUsuńTo chyba niekoniecznie nasze smaki, ale chętnie zrobię na spróbowanie :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że wygląda obłędnie, więc może się skuszę
OdpowiedzUsuń