Piernik francuski pain d'epices
Piernik francuski pain d'epices
słynne francuskie ciasto miodowe bez imbiru.
Piernik francuski pain d'epices to szybkie ciasto korzenne słodzone miodem.
Smakiem przypomina nieco
piernik żydowski, jednak w przeciwieństwie do większości znanych mi pierników zazwyczaj
nie zawiera imbiru. Niepowtarzalny aromat piernik francuski pain d'epices zawdzięcza przyprawom i dodatkowi
smażona skórka pomarańczowa. Wytrawny piernik francuski jest pyszny, ale niezbyt słodki. Dlatego, moim
zdaniem, bardziej pasowałaby do niego nazwa miodowy chlebek piernikowy. Piernik francuski rewelacyjnie smakuje bez żadnych dodatków, ale możesz posmarować go masłem lub
dżemem i potraktować, jako pieczywo śniadaniowe. We Francji piernik pain
d'espices często serwowany jest z pasztetem z gęsich lub kaczych wątróbek
(foie gras) albo z deską serów. Sprawdź również nasze najlepsze przepisy na ciasta na Boże Narodzenie.
Piernik francuski pain d'epices
- 170 g mąki pszennej
- 170 g mąki żytniej, najpopularniejszy jest typ 720
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 220 g miodu
- 170 g wody
- 50-70 g cukru
- 75 g masła
-
2-3 łyżki bardzo drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- opcjonalnie 1-2 łyżki zmielonych orzechów lub migdałów
Przyprawy do pain d'espices
- pół łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki zmielonego anyżu
- ćwierć łyżeczki soli
- 2 duże szczypty gałki muszkatołowej
- ćwierć łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ćwierć łyżeczki mielonej kolendry
- 2 duże szczypty mielonego kardamonu.
Piernik francuski pain d'epices przepis
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni, grzałka góra - dół. Formę
do pieczenia o wymiarach 25x11 cm posmaruj masłem i obsyp mąką. Kandyzowaną
skórkę pomarańczową bardzo drobno posiekaj.
2. W dużej misce wymieszaj oba rodzaje mąki z sodą i proszkiem do pieczenia.
3. W garnuszku podgrzej miód z cukrem, masłem, przyprawami i wodą. Nie doprowadzaj do zagotowania. Podgrzewaj do chwili, aż cukier całkowicie się rozpuści.
4. Wlewaj powoli gorący miód do misy z mąką i przyprawami i mieszaj łyżką
lub mikserem, do połączenia składników. Moim zdaniem wygodniej robić to
mikserem ręcznym, ponieważ ciasto jest dość gęste.
5. Dodaj skórkę pomarańczową i ewentualnie orzechy i wymieszaj.
6. Przełóż ciasto do formy do pieczenia, wstaw do gorącego piekarnika i piecz około 50-55 minut lub do tzw. suchego patyczka.
7. Po wyjęciu z piekarnik pozostaw piernik francuski w formie do ciasta na
około 10 minut, a następnie wyjmij i ostudź na kratce.
Co to jest pain d'espices
Pain d'épices pierwotnie był rodzajem chleba. Na kilka miesięcy przed pieczeniem francuscy piekarze mieszali mąkę żytnią z miodem i przyprawami i pozostawiali do fermentacji. Aby przyśpieszyć przygotowanie pain d'epices w XIX wieku zaczęto dodawać do ciasta proszek do pieczenia i sodę. Od XV wieku do czasów I wojny światowej piernik francuski pain d'espices był specjalnością piekarzy z Reims, jednak 100 lat temu palmę pierwszeństwa przejęło miasto Dijon. Do wypieku francuskiego piernika używano miodu gryczanego z Burgundii, a wielkimi miłośnikami tego ciasta byli m.in. król Francji Karol VII i jego kochanka Agnes Sorel. Legenda głosi, że za panowania Henryka II Włosi ze świty Katarzyny Medycejskiej używali pain d'epices, aby zamaskować smak trucizny.
W dosłownym tłumaczeniu pain d'epices oznacza chleb przyprawowy, jednak
zaliczany jest do pierników.
Taki chlebek piernikowy brzmi i wygląda nieziemsko:-) Mam wielką ochotę przygotować go na weekend.
OdpowiedzUsuńTo świetny piernik i ma specjalne miejsce w mojej kuchni. Konieczny dodatek anyżu.
OdpowiedzUsuńIdealny piernik na święta. Kocham anyż wiec z pewnością bardzo by mi smakował. I piękne są te naczynka obok,
OdpowiedzUsuńSuper przepis, dziękuję!
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, ale muszę też pochwalić fenomenalne zdjęcia!
OdpowiedzUsuń