Zakwas z buraków i jabłek
Zakwas z buraków i jabłek
Przepis na kwas buraczany na barszcz czerwony.
Zakwas z buraków i jabłek przepis, który pewnie kojarzy Ci się z Bożym Narodzeniem jest odpowiedni na każdą porę roku. Zakwas buraczany z jabłkami jest naprawdę
wyjątkowy w smaku. Kiszenie buraków z jabłkiem potrwa kilka dni, ale samo
przygotowanie nie więcej niż 5 minut. Sok z kiszonych buraków czyli zakwas
buraczany z jabłkiem, jest nie tylko zdrowy i smaczny. Przyśpiesza też
przemianę materii, a więc pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Sfermentowany sok z
buraków polecany jest także w diecie dr Ewy Dąbrowskiej. Kiszone buraki, tak
jak
kapusta kiszona
to najlepszy domowy probiotyk i kopalnia witamin, dlatego warto go pić w
przypadku anemii i osłabienia organizmu. Pozostałe po kiszeniu buraki będziesz
mogła dodać do sałatek. Jęsli lubisz kiszonki, to koniecznie sprawdź przepis na kiszone jabłka .
Żeby przygotować zakwas z buraków i jabłek na czerwony barszcz lub do picia będziesz potrzebowała tylko dorodnych czerwonych buraków, ładnego jabłka, wody, soli i troszkę przypraw. Czas fermentacji buraków czerwonych zależy od temperatury i Twoich preferencji smakowych, więc trudno podać go dokładnie. Latem buraki ukiszą się szybciej niż zimą. Zazwyczaj trwa to od około 5 dni do nawet dwóch tygodni, ale prawidłowo przechowywany i nieotwierany kwas z buraków może stać w lodówce nawet kilka miesięcy.
Zakwas buraczany z jabłkiem doskonale gasi pragnienie, oczyszcza organizm i jest najlepszą bazą do czerwonego barszczu.Zakwas z buraków i jabłek
- 1 kg czerwonych buraków,
-
1 słodkie lub słodko-kwaśne Jabłko Grójeckie, np. odmiany Jonaprince, Gala
albo Shampion
- litr przegotowanej wody,
- 1 płaska łyżka soli kamiennej niejodowanej,
- 4-5 ząbków czosnku
- 2-3 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
- jeśli zakwas ma być tylko do picia możesz dodać do słoika 1 laskę cynamonu i 2-3 goździki.
Jak zrobić zakwas buraczany z jabłkiem
1. Sól rozpuść w gorącej przegotowanej wodzie i odstaw do wystudzenia.
Przygotuj idealnie czysty, wyparzony wrzątkiem słoik z pokrywką.
2. Obierz buraki, ale jeśli masz buraki czerwone z pewnego źródła możesz zostawić skórkę. Wystarczy, że dokładnie je wyszorujesz.
3. Umyj jabłko, pokrój na ćwiartki lub ósemki i oczyść z gniazd nasiennych.
Jabłek Grójeckich nie musisz obierać, do ich uprawy niemal nie stosuje się
środków ochrony roślin, a w skórce i bezpośrednio pod nią znajduje się
najwięcej witamin.
4. Pokrój buraki na plasterki lub kawałki mniej więcej tej samej wielkości.
5. Kawałki buraków i jabłka ułóż ciasno w słoiku, przekładając ząbkami
czosnku. Dodaj liście laurowe, pieprz, ziele angielskie.
6. Wlej tyle wody,, aby całkowicie przykryła buraki. Jeżeli uparcie wypływają na wierzch dociśnij je talerzykiem obciążonym czystym wyparzonym kamieniem. Buraki i jabłka powinny być cały czas pod wodą, w ten sposób unikniesz powstawania pleśni.
7. Luźno zakręć pokrywkę i pozostaw słoik w temperaturze pokojowej na 5-12 dni. Raz dziennie otwórz słoik, aby uwolnić gazy. Po 5 dniach zacznij sprawdzać czy smak już Ci odpowiada, jeśli nie to pozostaw go do kiszenia na kilka kolejnych dni.
8. Zakwas z buraków i jabłek powinien mieć wyczuwalny kwaskowy smak i
ciemnofioletowy głęboki kolor. Jeśli smak jest już taki jak lubisz, to odcedź
buraki i przyprawy. Gotowy zakwas buraczany rozlej do wyparzonych wrzątkiem
butelek, zakręć i przechowuj w lodówce.
Jak długo można przechowywać zakwas buraczany
Przechowywany w lodówce w zakręconych słoikach lub butelkach i nieotwierany
zakwas z buraków nie traci smaku ani właściwości nawet przez kilka-
kilkanaście tygodni. Podobno wytrzymuje nawet rok, ale nigdy tego nie
sprawdzałam.
Dlaczego warto pić kwas buraczany czyli zakwas z buraków
Kwas buraczany czyli zakwas z buraków jest pełen wzmacniających odporność probiotyków. Sok z kiszonych buraków zawiera dużo witaminy C i B, kwas mlekowy, kwas foliowy oraz minerały, m. in. żelazo, żelazo, wapń, magnez i potas. Jego regularne picie pomaga obniżyć cholesterol i zapobiegać miażdżycy oraz ułatwia trawienie i oczyszcza wątrobę. Jednak jego największą zaletą zakwasu buraczanego są właściwości krwiotwórcze, dlatego często polecany jest w przypadku anemii.
Dawniej zakwas z buraków był przyrządzany systematycznie przez cały okres jesienno-zimowy, a szczególnie w okolicach świąt Bożego Narodzenia. Stanowił bazę wigilijnego barszczu. Przepisy były przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Spodobał Ci się przepis na zakwas z buraków i jabłek ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i nie zapomnij oznaczyć nas tagiem #Czteryfajery.
Zakwas z buraków i jabłek.
Pysznie się prezentuje. Ostatnio to mój ulubiony poranny napój.
OdpowiedzUsuńJeszcze z jabłkami nie piłam. I chętnie skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńZakwas buraczany (bez jabłek) przechowywany w lodówce w szczelnym naczyniu przetrwał 3 lata ;). No i kiszę zakwas ograniczając dopływ tlenu, zamknięty mocno. Wtedy ryzyko pleśni jest zdecydowanie najmniejsze. Wesołych Świąt i dziękuję za wszystkie wolnowarowe przepisy ;)
OdpowiedzUsuńJa mój zakwas trzymam w śpizarni nawet rok i trzyma się fantastycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam MARIA smacznego
Super przepis napewno spróbuję
UsuńSpróbuję z jabłkiem. Zakwas buraczany z samych buraków robię systematycznie od ponad 20 lat. Dodaję tylko sól kłodawską i czosnek. Jak mam bardzo ciemne buraki, to zalewam je jeszcze raz solanką tylko z mniejszą ilością soli i mam delikatniejszy zakwas.
OdpowiedzUsuń