Czeska zupa czosnkowa
Czeska zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa na przeziębienie i na kaca.
Czeska zupa czosnkowa z grzankami, którą zjesz w niemal każdym kurorcie narciarskim za południową granicą to, zdaniem Czechów, najlepsza rozgrzewająca zupa na przeziębienie i ból głowy po imprezie. Przygotowana na rosole czeska zupa czosnkowa znana jako česneková polévka lub česnečka jest sztandarowym daniem naszych sąsiadów. Żeby przygotować rozgrzewającą zupę czosnkową będziesz potrzebować ogólnie dostępnych i tanich produktów. Wśród składników czeskiej zupy czosnkowej znajdziesz czosnek, ziemniaki, zrumieniony i pokrojony w kostkę chleb i rosół. Smak zupy czosnkowej możesz urozmaicić dodając starty żółty ser albo lekko rozmącone jajko, które zetnie się w zupie na kształt nitek. W oryginale zupa powinna być klarowna, ale coraz częściej w dobrych czeskich restauracjach można zjeść czosnkową zupę krem.
Česnečka to tradycyjna czeska zupa z czosnkiem, ziemniakami, serem i grzankami.Kremowa zupa z czosnkiem i ziemniakami
- 4 duże ziemniaki,
- 1 średnia cebula,
- 2 łyżki smalcu,
- 1 liść laurowy,
- 8-10 dużych ząbków czosnku i dodatkowo po jednym ząbku do każdej porcji,
- 1,5 litra bulionu z kurczaka lub bulionu wołowego lub na wędzonce,
- 1 łyżka suszonego majeranku,
- sól i pieprz do smaku,
- 2-3 kromki chleba na grzanki,
- możesz też dodać
- około 150 g szynki lub podsmażonego wędzonego boczku,
- 100 g twardego żółtego sera - warto go dodać, bo świetnie podkreśla smak,
- natkę pietruszki do dekoracji.
Czeska zupa czosnkowa przepis
1. Ziemniaki pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
2. W garnku rozgrzej 1 łyżkę smalcu. Dodaj cebulę i lekko podsmaż. Dodaj ziemniaki i podsmażaj przez około 3-4 minuty. Włóż liść laurowy i czosnek do garnka i smaż około 40 sekund często mieszając, żeby nie przypalić czosnku, ponieważ nabierze goryczy. Po usmażeniu czosnek staje się lekko słodkawy i nabiera łagodnego, prawie orzechowego smaku.
Uwaga: Zamiast smalcu, możesz wykorzystać tłuszcz, który wytopił się podczas smażenia boczku, jeśli będziesz go dodawała do zupy.
3. Wlej bulion, dodaj roztarty w dłoniach majeranek oraz sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejsz płomień i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Zajmie to około 10-15 minut. Teraz możesz zupę zmiksować jeśli chcesz uzyskać czosnkową zupę krem.
4. Przygotuj grzanki do zupy czosnkowej. Na patelni rozpuść 1 łyżkę smalcu i podsmaż chleb pokrojony na kawałki "na jeden kęs". Grzanki powinny mieć złoto-brązowy kolor.
4. Do każdego talerza włóż roztarty z solą ząbek czosnku oraz porcję startego lub pokrojonego w małą kostkę żółtego sera. Oba dodatki bardzo fajnie podkreślają smak tej zupy. Możesz też dodać pokrojoną i podsmażoną szynkę lub boczek. Wlej gorącą zupę, wymieszaj i posyp obficie grzankami.
Najbardziej znana czeska zupa
Česnečka czyli czeska zupa z czosnku i ziemniaków jest jednym z podstawowych dań kuchni narodowej. Podawana jako przystawka lub jako zupa dnia w wielu czeskich restauracjach i niemal wszystkich kurortach narciarskich zyskała ogromną popularność ze względu na swoje właściwości. Podobnie jak polski rosół, czeska zupa czosnkowa jest tradycyjnie uważana za lekarstwo na wiele różnych dolegliwości. Od przeziębienia i grypy po ból głowy po suto zakrapianej imprezie. Bez względu na swoje prozdrowotne walory, zupa czosnkowa jest również bardzo smaczna.
Zupa czosnkowa na rosole na kaca
Czosnek zawiera cysteinę, aminokwas, który neutralizuje aldehyd octowy, toksyczny produkt uboczny spożywania alkoholu. Bulion drobiowy lub wołowy nawadnia i przywraca odpowiedni poziom sodu w organizmie. Cukier zawarty w cebuli spala resztki alkoholu, przyspieszając metabolizm. To właśnie dlatego czeska zupa czosnkowa jest najlepszym domowym sposobem na kaca.
Spodobał Ci się przepis na czeską zupę czosnkową ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.Czeska zupa czosnkowa.
Muszę przyznać, że Twoja wygląda o niebo lepiej niż ta podawana w kurortach czeskich. I na pewno spróbuję, bo mi apetytu narobilaś😀
OdpowiedzUsuńTo samo chciałam napisać na początku :-D A przepis zapisuję, dzięki za przypomnienie - przyda się zimą....gdy węgla nie będzie :-DD ps. czosnek to zawsze dobry wybór; pyszny i zdrowy. A zdjęcia bardzo ładne.
UsuńCzosnek ma moc. Zupę czosnkową gotuję rzadko, ale warto i już mam ją w planie.
OdpowiedzUsuńLubimy zupę czosnkowa, ale robię ją trochę inaczej bo bez ziemniaków. Chętnie wypróbuje twoją wersje.
OdpowiedzUsuńJa napiszę szczerze, tak dobrej zupy czosnkowej jak w Czechach nie jadłam. Zamawiam zawsze jak jestem, pychota. Uwielbiam czosnek. Postaram się wypróbować Twój przepis, bo jest wspaniały, a zupa wygląda niezwykle smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńZapomniałam się podpisać - Irena - Hooltaye w podróży
UsuńZupa czosnkowa i smażony ser to podstawa żywieniowa podczas pobytów w Czechach. Muszę wypróbować Twój przepis, jeśli smakuje tak jak wyglada to przepadłam 🙂
OdpowiedzUsuńZupa czosnkowa która skradła nasze serca i żołądki była to zupa, która jedliśmy na Słowacji... była tak pyszna że do dzis czuje jej smak, też z serem tylko bez ziemniaków :)
OdpowiedzUsuńJak patrze na Twoje zdjęcie mam wielką ochotę na tą zupkę :) dzięki za przepis...
Nigdy nie jadłam zupy czosnkowej, więc tym bardziej chętnie spróbuję. Przepis zapisuję, bo na pewno pojawi się na moim stole 🙂
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za przepis!
Ogólnie nie przepadam za czosnkiem. Jednak w niektórych daniach naprawdę dobrze podkręca smak. Może i zupa czosnkowa mi zasmakuje? Nigdy takowej nie jadłam. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńCzosnek należy do grupy warzyw,które obowiązkowo muszę mieć w kuchni. Ty to zawsze coś ciekawego znajdziesz. Przyznaje ,że wiele razy jadłam w Czechach ale nigdy jakoś nie pytałam o zupę a szkoda,ta tutaj wydaje się idealna nie tylko na kaca ( haha) ale na tą porę roku. Dodaje do ulubionych.
OdpowiedzUsuńAż się prosi, żeby ją zjeść!
OdpowiedzUsuńpychotka :)
OdpowiedzUsuńO mniamciu!
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie od samego czytania.
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! Chcę zrobić i zastanawiam się, czy nie dodać śmietany 30- ki, jak standardowo do zypy krem... 🤔
OdpowiedzUsuńAle cudnie wygląda. Uwielbiam czosnek :)
OdpowiedzUsuńCzy znacie może przepis za czeską kapustę, którą serwują do knedlików z gulaszem?
OdpowiedzUsuńIdealna zupa na jesienne chłody 😊 Na pewno wypróbuję przepis 😀
OdpowiedzUsuńZupka jest extra !
OdpowiedzUsuńPrzesmacznie wygląda. Skoro na przeziębienie chętnie wypróbuję bo mnie coś chwyta, a szkoda wiosennego czasu na chorowanie. Chętnie ją przyrządzę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czosnek! Jest smaczny i zdrowy :)
OdpowiedzUsuń