Szarlotka na ciepło z lodami
Szarlotka na ciepło z lodami
Najlepszy przepis na szarlotkę na ciepło z kruszonką.
Szarlotka na ciepło z lodami to moim zdaniem najlepsza szarlotka z kruszonką jaką można sobie wymarzyć. Przepis na szarlotkę z lodami łączy w sobie nasze ulubione smaki. Pyszne jabłka prażone z cynamonem, idealnie kruche ciasto i obłędny smak domowych lodów. Jestem pewna, że tak podana szarlotka będzie twoim ulubionym ciastem niezależnie od pory roku, ale możesz też wypróbować przepis na szarlotka z budyniem . Do jabłek na szarlotkę tradycyjnie już dodaję odrobinę goździków.
Szarlotka z lodami nie jest ciastem dietetycznym, ale dla nas to królowa jesiennych i zimowych ciast z jabłkami w roli głównej. Najlepiej smakuje z domowymi lodami waniliowymi polanymi ewentualnie sosem czekoladowym.
Najlepsza szarlotka z lodami waniliowymi.Szarlotka z lodami
- 350 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła lub dobrej margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- 1 duże jajko
Jabłka do szarlotki
Możesz też skorzystać z przepisu na prażone jabłka do szarlotki przygotowane z Jabłek Grójeckich
- 2 kg Jabłek Grójeckich (są bardziej kwaskowe, niż jabłka tego samego gatunku z innych regionów kraju)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- duża szczypta mielonego imbiru lub więcej do smaku,
- szczypta mielonych goździków,
- 1 budyń waniliowy (40g) bez cukru
Lody waniliowe do szarlotki na ciepło
- 200 g śmietany (to zazwyczaj 1 małe opakowanie)
- 150 g słodzonego mleka skondensowanego
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- opcjonalnie możesz dodać 50 g marcepanu
Szarlotka z lodami na ciepło przepis
1. Na stolnicy wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj zimne masło pokrojone w małą kosteczkę i siekaj nożem do momentu, aż ciasto będzie miało konsystencję kruszonki. Alternatywnie możesz umieścić składniki w blenderze i zmiksować.
2. Do ciasta dodaj jajko i zagnieć na jednolitą masę. Kruche ciasto na szarlotkę uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na około 45-60 minut do lodówki.
3. Przygotuj jabłka do szarlotki - opis na końcu przepisu, ale możecie też użyć gotowych jabłek do ciast.
4. Formę do ciasta posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (papier lepiej przylega do natłuszczonej formy). Połowę ciasta pokrój na równej grubości plastry i wyłóż nimi dno formy, tak, aby nie było pustych przestrzeni. Nakłuj całą powierzchnię ciasta widelcem.
Pozostałe ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół.
5. Na ciasto wyłóż warstwę jabłek, wyrównaj i posyp startym na tarce ciastem. Szarlotkę wstawiam do nagrzanego piekarnika, piekę około 55-60 minut, aż górna warstwa nabierze ciemnozłotego koloru.
Jak podgrzać szarlotkę
Jeśli szarlotka już wystygła, to przed podaniem pokrój szarlotkę na porcje i podgrzej w piekarniku w temperaturze około 130-140 stopni lub mikrofalówce. Podawaj z lodami i ewentualnie sosem czekoladowym.
Jak zrobić jabłka do szarlotki
1. Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w niewielką kostkę.
2. Przełóż na patelnię, dodaj cukier, cynamon, sok z cytryny i mielony imbir. Mieszając od czasu do czasu, smaż na silnym ogniu około 5-8 minut. Jabłka nie powinny się całkowicie rozgotować. Kiedy są już miękkie dodaj budyń, zmniejsz płomień i mieszając smaż jeszcze około 2-4 minut, aż masa zacznie gęstnieć.
Lody waniliowe
1.Wymieszaj mleko skondensowane, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Jeżeli dodajesz marcepan, to zmiksuj go z mlekiem i śmietaną, tak aby nie było grudek.
2. Włącz maszynkę do lodów i ustaw czas na około 20-30 minut (dotyczy maszynki WMF Kitchenminis). Wlej gotową masę lodową i poczekaj, aż urządzenie zakończy pracę.
Szarlotka na ciepło z lodami.
Szarlotka z lodami to pyszny deser. Można jeść go zawsze, niezależnie od pory roku.
OdpowiedzUsuńNajlepszy deser jesienny. Z lodami podana każdego zwerbuje... Kusisz kochana:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę o każdej porze dnia i roku. To mój ulubiony deser 🙂
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę z kruszonka z lodami. Aczkolwiek za lodami waniliowymi nigdy jakoś specjalnie nie przepadałem. Na pewno wypróbuje ten przepis, jak będę w domu rodzinnym.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przepisy od a do z. Nawet lody robisz sama, brawo!
OdpowiedzUsuńUwielbiam też szarlotkę z lodami podawaną w restauracjach (sama nigdy nie robiłam jeszcze), ale daję sobie głowę uciąć, że zawsze dają lody sklepowe
Szarlotka najlepsze jesienne ciasto. A z domowymi lodami to opcja full exclusive.
OdpowiedzUsuń