Wilgotne i szybkie ciasto maślane
Wilgotne i szybkie ciasto maślane
Przepis na hiszpańskie ciasto z masłem i śmietaną.
Wilgotne i szybkie ciasto maślane to najlepsze szybkie ciasto do kawy, jakie możesz przygotować na weekend lub po pracy. Hiszpańskie ciasto maślane nazywa się bica mantecada. Ten rodzaj ciasta piecze się głównie w Castro Caldelas (Lugo) i Pobla de Trives (Ourense) w samym sercu Galicji. Często jednym ze składników jest zakwas, ale dzisiejszy przepis na wilgotne i szybkie ciasto maślane go nie zawiera. Ciasto z masłem i śmietaną jest jednym z najprostszych ciast, jakie możesz upiec z podstawowych składników, które pewnie masz w domu.
Żeby zrobić hiszpańskie ciasto maślane będą ci potrzebne masło, śmietana, jajka, mąka, cukier i proszek do pieczenia oraz około 15 minut czasu. Przepis na wilgotne i szybkie ciasto maślane pochodzi z książki "Hiszpania do zjedzenia" Batka Kieżuna. Zamieszczone poniżej zdjęcia nie są mojego autorstwa. Na blogu TureckiSklep.pl znajdziesz natomiast przepis na hiszpańskie ciasto migdałowe - tarta de Santiago nazywane też ciastem pielgrzyma.
Szybkie ciasto maślane
proporcje na formę 20x30 cm
- 350 g cukru
- 4 duże jajka
- 200 g bardzo miękkiego masła klarowanego, ale moim zdaniem, możesz zastąpić dobrej jakości masłem o wysokiej zawartości tłuszczu
- 240 g słodkiej śmietany 36%
- 16 g proszku do pieczenia,
- 400 g mąki tortowej,
- szczypta soli
- dodatkowo cukier kryształ do posypania, opcjonalnie możesz go wymieszać z kilkoma szczyptami cynamonu.
Masło klarowane czy masło ghee jest dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata
Wilgotne i szybkie ciasto maślane
1. Jajka ubij z cukrem na puszysty krem
2. Dodaj miękkie masło klarowane i ubijaj przez około 10 minut, jak pisze w swojej książce Bartek Kieżun, "idzie jak po grudzie", ale warto uzbroić się w cierpliwość.
3. Zmniejsz obroty miksera, wlej śmietanę i miksuj do połączenia składników.
4. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie dość gęste.
5. Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładź i ewentualnie posyp wierzch cukrem.
6. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180-185 stopni, grzałka góra - dół i piecz około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto powinno być na górze dość mocno przypieczone.
Hiszpańskie ciasto maślane bica mantecada
W Hiszpanii ciasto maślane bica mantecada często podawane jest na śniadanie lub jako ciasto do kawy. Swoją charakterystyczną konsystencję i smak zawdzięcza dodatkowi dobrej jakości masła krowiego. Przepis na szybkie ciasto maślane pochodzi prawdopodobnie z XIX wieku, a z jego wyrobu słynie przede wszystkim Galicja. Bica mantecada jest uznawana za jeden z klejnotów kuchni galicyjskiej.
Klika słów o książce Bartka Kieżuna Hiszpania do zjedzenia.
Niedawno trafiła na półki księgarskie wydana przez Wydawnictwo Buchmann najnowsza książka Bartka Kieżuna. Tym razem autor zawędrował do słonecznej Hiszpanii i zaprasza nas do tego pięknego kraju na najlepsze dania poszczególnych regionów. Nie mogło wśród nich zabraknąć sosu romesco, smażonych papryczek padron, chrupiących krokietów z porami oraz wspaniałych deserów. Wśród słodkości prym wiodą najlepsze hiszpańskie churros i tarta migdałowa z Santiago oraz i znany każdemu miłośnikowi serników klasyk czyli sernika z kraju Basków. "Hiszpania do zjedzenia" to także swoista podróż przez jej regiony, leniwy spacer ulicami miast doprawiony szczyptą historii.Jeśli zastanawiałaś się czy można napisać książkę kucharską, którą czyta się z zapartym tchem, od pierwszej do ostatniej kartki, to moja odpowiedź brzmi tak i Bartkowi udało się tego dokonać.
Książkę do recenzji udostępniło Wydawnictwo Buchmann.
Spodobał Ci się przepis na wilgotne i szybkie ciasto maślane ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.Wilgotne i szybkie ciasto maślane.
Książkę mam i bardzo polecam. Czytając przepis wydaje się bardzo proste do zrobienia. Na niedzielę zrobię go mojej rodzince na deser:-)
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze znam to ciasto. Mój przyjaciel z Galicji najczęściej podawał nam je do kawy. To ciasto Jego dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis, chetnie skorzystam, jestem pewna, ze wspaniale smakuje!
OdpowiedzUsuńjuż sama okładka jest super, a jak widzę takie proste i fajne przepisy to biorę w ciemno!
OdpowiedzUsuńlubie takie ciasta, moja mama robiła :)
OdpowiedzUsuń