Koktajl na odporność
Koktajl na odporność
Domowe przepisy na wzmocnienie organizmu.
Koktajl na odporność o tej porze roku pijemy niemal codziennie. Pełen witamin i przeciwutleniaczy, zdrowy koktajl wzmacniający odporność, działa doskonale i smakuje lepiej niż syropy na przeziębienie. Nie rezygnujemy też z innych naturalnych sposobów na wzmocnienie organizmu. Zielona sałatka tabbouleh oraz mikstura na wzmocnienie odporności weszły na stałe w skład naszej diety. Żeby budować odporność staram się przygotowywać minimum dwa posiłki z jak najmniej przetworzonych produktów. Do takich właśnie należą sałatki i koktajle owocowo warzywne. Nasz koktajl na odporność składa się z buraka, jabłka, marchwi, pomarańczy i przypraw, ale możesz wzbogacić go o inne składniki
Niezależnie od tego czy wolisz sałatki czy zdrowe koktajle, włączenie ich do codziennej diety działa na Twoją korzyść. Szczególnie polecam poniższy przepis na koktajl na odporność z burakiem oraz przepis na koktajl z jarmużem i jabłkiem .
Koktajle z naturalnych składników pomagają wzmocnić organizm.Koktajl wzmacniający odporność
- 1 średni burak czerwony,
- 2 małe marchewki,
- 1 Jabłko Grójeckie,
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 pomarańcza,
- 2-3 łyżki soku z cytryny lub do smaku,
- pół łyżeczki kurkumy w proszku lub 1 cm świeżej kurkumy,
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- około 400 ml wody lub tłoczonego soku jabłkowego,
- opcjonalne miód lub melasa z owoców granatu do smaku.
Koktajl na odporność przepis
1. Obierz buraka, marchewkę, pomarańczę, kurkumę i imbir. Jabłek Grójeckich nie musisz obierać, w skórce i bezpośrednio pod nią jest najwięcej witamin. Wystarczy, że dokładnie umyjesz jabłko. Usuń pestki z pomarańczy.
2. Pokrój wszystkie składniki na małe kawałki, włóż do blendera, wlej wodę lub wyciskany sok jabłkowy i zmiksuj.
Spodobał Ci się przepis na koktajl na odporność ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Podziel się tym przepisem ze swoimi przyjaciółmi, udostępnij go w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Z czego przygotować koktajl na wzmocnienie odporności
Składniki koktajlu na odporność możesz dobrać wg. własnych upodobań. Te, które ja wybrałam wykazują także inne korzystne dla organizmu właściwości.
- Imbir jest blisko spokrewnionym z kurkumą. bogatym źródłem przeciwutleniaczy, wykazuje też właściwości przeciwzapalne. Gingerol, obecna w świeżym imbirze z substancja czynna, pomaga zmniejszyć ryzyko infekcji, działa przeciwwirusowo i przeciwbólowo. Imbir jest powszechnie stosowany w celu poprawy trawienia, zapobiega mdłościom, obniża poziom cholesterolu i wspomaga odtruwanie organizmu.
- Kurkuma jest silnym przeciwutleniaczem, ma także właściwości przeciwzapalne. Wspiera również odtruwanie organizmu i chroni wątrobę.
- Cytrusy wchodzące w skład koktajlu na odporność to pomarańcza i cytryna, ale możesz też użyć limonki. Owoce cytrusowe są dobrym źródłem witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy, oraz błonnika.
- Cynamon pomaga zapobiegać infekcjom bakteryjnym i grzybiczym.
- Buraki czerwone wzmacniają układ krwionośny i pomagają w walce z wirusami. Zawierają m.in. żelazo, barwniki (betalainy) i przeciwutleniacze. Buraki czerwone wspierają regenerację wątroby, regulują ciśnienie krwi i zmniejszają ból mięśni.
- Jabłka Grójeckie charakteryzują się wysoką zawartością przeciwutleniaczy (flawonoidów i polifenoli), które zwalczają wolne rodniki będące przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych. W owocach z Grójecczyzny stężenie przeciwutleniaczy jest o około 5% wyższe, niż w jabłkach wyhodowanych w innych regionach Polski. W skórce jabłek znajduje się kwas ursolowy, mający działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, grzybobójcze i pierwotniakobójcze, przeciwbólowe i przeciwnowotworowe. Kwas ursolowy obniża też stężenie cholesterolu w surowicy krwi
- Miód - jest pełen przeciwutleniaczy, wzmacnia układ odpornościowy, stanowi doskonałe naturalne źródło energii.
Wygląda tak zjawiskowo, że od razu chce się go pić. Muszę zrobić koniecznie taką bombę na odporność:-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszelakie koktajle owocowo-warzywne. Dodatek jabłka u mnie obowiązkowy.
OdpowiedzUsuńKiedyś bardzo lubiłam wszelkie witaminowe koktajle, teraz niestety dla mnie zakazane :(
OdpowiedzUsuńNie wiem dlaczego, ale po jarmużu boli mnie głowa:(
OdpowiedzUsuńTo wygląda nie tylko na zdrowe ale i na smaczne.
OdpowiedzUsuń