Przepis na żeberka pieczone
Przepis na żeberka pieczone
Soczyste i miękkie żeberka z piekarnika lub z wolnowaru.
Przepis na żeberka pieczone jest prostszy niż się wydaje. Soczyste pieczone żeberka nie wymagają tajemnej wiedzy, a jednie trochę czasu na marynowanie żeberek. Możesz przygotować marynatę z poniższego przepisu, ale równie dobrze sprawdzi się marynata barbecue. Ten przepis na pieczone żeberka jest bardzo uniwersalny. Mięciutkie żeberka przygotujesz w piekarniku lub w wolnowarze. Możesz też upiec żeberka w rękawie, wybór należy do Ciebie. Obojętnie którą metodę pieczenia żeberek wybierzesz, efekt zawsze będzie doskonały. Pieczone żeberka zazwyczaj podaję z ziemniakami, z frytkami lub z pieczywem i sosem tzatziki.
Miękkie żeberka pieczone z piekarnika lub z wolnowaruSoczyste i miękkie żeberka pieczone
- około 1 kg żeberek wieprzowych,
- pół szklanki bulionu lub wody,
- olej do smażenia
- marynata
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki chilli w proszku,
- pół łyżeczki mielonego pieprzu,
- 2 łyżki ketchupu,
- 4-5 ząbków czosnku drobno posiekanych,
- 4 łyżki miodu
- 5 łyżek oleju
- 4 łyżki sosu sojowego ale możesz zastąpić dodając pół płaskiej łyżeczki soli.
Przepis na żeberka pieczone
1. Żeberka pokrój na kawałki, w taki sposób aby każda porcja zawierała 1 lub 2 kostki
2. Wymieszaj ze sobą składniki marynaty - miód, ketchup, olej, słodką paprykę i chili w proszku, pieprz, sos sojowy (lub sól) i przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Dokładnie posmaruj każdą porcję żeberek marynatą, przykryj folią spożywczą lub użyj pojemników próżniowych i odstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na cała noc.
4. Na patelnię wlej olej, podsmaż zamarynowane żeberka na ostrym ogniu, aż lekko zbrązowieją. Dodaj bulion lub wodę.
5. Jeśli Twoja patelnia jest przystosowana do używania w piekarniku, to nałóż pokrywkę i wstaw żeberka do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, grzałka góra - dół. Możesz też upiec żeberka w naczyniu żaroodpornym z pokrywką lub w rękawie. Czas pieczenia wynosi około 60-90 minut w zależności od wielkości porcji.
6. Kiedy pieczone żeberka są już miękkie, zdejmij pokrywkę albo rozetnij rękaw do pieczenia i piecz jeszcze około 10-15 minut.
Żeberka z wolnowaru
1. Żeberka pokrój na kawałki, w taki sposób aby każda porcja zawierała 1 lub 2 kostki
2. Wymieszaj ze sobą składniki marynaty - miód, ketchup, olej, słodką paprykę i chili w proszku, pieprz, sos sojowy (lub sól) i przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Dokładnie posmaruj każdą porcję żeberek marynatą, przykryj folią spożywczą lub użyj pojemników próżniowych i odstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na cała noc.
4. Na patelnię wlej olej, podsmaż zamarynowane żeberka na ostrym ogniu, aż lekko zbrązowieją.
5. Przełóż żeberka do misy wolnowaru. Jeśli zostało ci trochę marynaty, to wlej ją do wolnowaru. Ustaw czas (podany niżej czas dotyczy wolnowarów Crock-Pot)
- opcja low - 6-7 godzin w zależności od wielkości porcji
- opcja high 5-7 godzin w zależności od wielkości porcji
Spodobał Ci się przepis na pieczone żeberka ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.Przepis na żeberka pieczone.
Wyglądają normalnie zjawiskowo...Ale nabrałam ochoty na nie. Gdybym jeszcze wychodziła z domu, to pognałabym po żeberka...
OdpowiedzUsuńZapisuje przepis, wygladaja bardzo apetycznie, dziekuje!
OdpowiedzUsuńZjadłabym nawet w nocy. Pysznie upieczone. I jest moja ulubiona aptelnia.
OdpowiedzUsuńza żeberkami nie przepadam, ale znalazłam na blogu inne cuda dla siebie
OdpowiedzUsuńŻeberka upieczone według Twojego przepisu wyglądają bardzo apetycznie. Palce lizać !
OdpowiedzUsuńMniam, obłędnie wyglądają i pewnie smakują podobnie! :)
OdpowiedzUsuńJak miło ponownie Cię widzieć :)
Usuń