Sałatka warzywna na ciepło
Sałatka warzywna na ciepło
Szybka sałatka ze smażoną fasolą, jarmużem i parmezanem.
Sałatka warzywna na ciepło jest świetna zarówno jako samodzielny posiłek, jak i przystawka. Ta zimowa sałatka ze smażoną fasolą, jarmużem i parmezanem to szybka i prosta sałatka dla osób, które twierdzą, że sałatką warzywną bez mięsa nie można się najeść do syta. Przepis na warzywną sałatkę na ciepło ze smażonych warzyw znalazłam w książce Anny Jones "Jeden garnek, jedna planeta". Zapewniam Cię, że kolorowa i pożywna ciepła sałatka warzywa jest tym, co chciałabyś zjeść jesienią i zimą. Zaspokoi głód tak samo dobrze jak turecka sałatka z ciecierzycą .
Jak radzi w swojej książce Anna Jones, żeby usmażyć fasolę na chrupiąco potrzebna jest naprawdę duża patelnia. Jeśli jej nie masz przesmaż fasolę partiami. Do sałatki warzywnej na ciepło niezbędne też będą jarmuż, pomidorki koktajlowe, orzechy włoskie, czosnek i parmezan, tradycyjny lub wegański. Sałatka warzywna na ciepło świetnie smakuje z opieczoną kromką chleba natartą ząbkiem czosnku i skropioną oliwą pisze w swojej książce Anna Jones.
Bardzo smaczna warzywna sałatka podawana na ciepło. Przepis z książki Jeden garnek, jedna planeta. To doskonały pomysł na zróżnicowane menu.Szybka sałatka na ciepło ze smażonych warzyw
4 porcje
- 3 łyżki oliwy
- 2 puszki fasoli, po 400 g każda
- 400 g pomidorków koktajlowych lub innych bardzo małych pomidorków
- 200 g jarmużu
- 50 g orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku
- otarta skórka i sok z jednej małej cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- 20 g sera parmezan, może być wegański
- opieczony chleb lub grzanki
Sałatka warzywna na ciepło przepis
1. Fasolę odsącz z zalewy i opłucz. Jarmuż oczyść z łodyg i porozrywaj na mniejsze kawałki. Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Otrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij sok.
2. Orzechy upraż przez około 2-3 minuty na suchej patelni, a następne posiekaj.
3. Na dużej patelni, na silnym ogniu rozgrzej niemal cała oliwę. Pojedynczą warstwą rozłóż na niej fasolę, wymieszaj z tłuszczem i smaż, żeby się zrumieniła po jednej stronie przez około 3-4 minuty. Poodwracaj fasolę i usmaż z drugiej strony. Gdy fasola będzie złocista chrupiąca przełóż ją na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
4. Na patelnię wrzuć pomidory i smaż do chwili, aż zaczną pękać.
5. Dodaj trochę oliwy i rozgrzej. Wrzuć na patelnię jarmuż ze szczyptą soli i cały czas mieszając smaż około 2 minut, aż będzie miękki, a na brzegach lekko chrupiący.
6. Dodaj posiekane i uprażone orzechy włoskie i czosnek. Cały czas mieszając smaż około 1 minuty.
7. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej, dodaj otartą skórkę i sok z cytryny i wmieszaj delikatnie podsmażoną fasolę.
8. Ciepłą sałatkę warzywną przełóż na talerze, posyp startym parmezanem. Podawaj z kromką przesmażonego i natartego czosnkiem chleba.
Jeden garnek, jedna planeta - kultowa książka dla miłośników warzyw
Anna Jones jest szefową kuchni, propagatorką diety wegetariańskiej, felietonistką The Guardian. i autorką książek kulinarnych. Jej najnowsza książka "Jeden garnek, jedna planeta" zawiera ponad 200 przepisów i pomysłów na szybkie, zdrowe posiłki dla całej rodziny do przygotowania, których wystarczy tytułowy jeden garnek, jedna patelnia lub jedna blacha do pieczenia.
Wszystkie prezentowane w książce potrawy łączy jedna wspólna cecha - możesz je przyrządzić niewielkim nakładem pracy, w krótkim czasie i z wykorzystaniem minimalnej ilości naczyń. Bardzo inspirujący okazał się rozdział zatytułowany "Nie wyrzucaj", który zawiera szereg podpowiedzi i pomysłów na wykorzystanie resztek żywności. Miałam okazję korzystać już wcześniej z przepisów Anny Jones i bardzo cenię jej podejście do gotowania i "kuchenną ekonomię". To również ważna książka dla tych, którym bliska jest ochrona środowiska naturalnego i idea niemarnowania żywności. Oprócz przepisów autorka zawarła w niej też wiele cennych porad m.in. w jaki sposób wprowadzić we własnej kuchni zasadę zero waste, jak oszczędzać energię i jak się pozbyć plastiku.
Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Filo.
Spodobał Ci się przepis na sałatka warzywna na ciepło ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.Sałatka warzywna na ciepło.
Super przepis jutro wypróbuję, muszę wyjechać z mojej wioski��żeby kupić jarmuż (swojego niestety nie mam )
OdpowiedzUsuńIwona
Bardzo dobra receptura na zimowe połączenie smaków. Mam ochotę na tę sałatkę.
OdpowiedzUsuńMoje smaki, muszę ją zrobić koniecznie:-) Wygląda tak pysznie... Książkę mam i gorąco polecam, a ten przepis jakoś przeoczyłam :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, połączenie fasoli z orzechami w takiej sałatce to dla mnie nowość.
OdpowiedzUsuńA co może być zamiast jarmużu, bo nie przepadam.
OdpowiedzUsuńSuper fajny przepis, nadaje sie też do pudełka, co bardzo dla mnie ważne
OdpowiedzUsuńSałatki w wersji "na gorąco" to idealne dania o tej porze roku. Zaintrygowałaś mnie tym przepisem do poznania książki Anny Jones "Jeden garnek, jedna planeta".
OdpowiedzUsuń