Śledzie w sosie musztardowym
Śledzie w sosie musztardowym
Przepis na śledzie z musztardą francuską, majonezem, śmietaną i żółtym serem.
Śledzie w sosie musztardowym z dodatkiem sera są przystawką bardzo popularną w Szwecji. A nie od dzisiaj wiadomo, że Skandynawowie znają się na śledziach doskonale. Przepis na śledzie w sosie musztardowym nie sprawi Ci kłopotu. Jest tak samo łatwy, jak przepis na śledzie w śmietanie .Ten prosty przepis na śledzie w sosie z musztardy francuskiej, majonezu i śmietany, wykorzystuję od dawna. Jednak dopiero dzięki szwedzkim przepisom odkryłam, że smak śledzi z z sosem musztardowym doskonale podkreśla twardy, żółty ser.
W Szwecji używa się najczęściej sera Västerbotten, ale w polskich warunkach doskonale zastępuje go irlandzki ser cheddar. Równie dobrym dodatkiem do śledzi w sosie musztardowym jest twardy ser kozi. Wybór należy do Ciebie.
Śledzie z żółtym serem w sosie z musztardy francuskiej, majonezu i śmietany są bardzo popularne w Szwecji.Śledzie w sosie z musztardy, majonezu i śmietany
- 400 g filetów śledziowych a'la matias w oleju,
- 2 łyżki musztardy miodowej,
- 2 łyżki oryginalnej francuskiej musztardy dijon,
- 2 łyżki majonezu, tutaj przepis na domowy majonez tradycyjny oraz majonez z gotowanych jajek
- 8-9 łyżek gęstej śmietany,
- 1 mała cebula, najlepiej szalotka
- odrobina cukru, czarnego pieprzu i pieprzu cayenne oraz szczypta soli i kurkumy do smaku.
- opcjonalnie 1 płaska łyżeczka łagodnego curry.
- dodatkowo w wersji szwedzkiej około 100 g sera cheddar lub twardego sera koziego
Śledzie w sosie musztardowym przepis
1. Odcedź śledzie, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na kawałki o szerokości około 2 centymetrów. Jeśli filety są małe, możesz je zostawić w całości.
2. Cebulę bardzo drobno posiekaj, przelej na sitku wrzącą wodą i pozwól jej ostygnąć. Odciśnij nadmiar wody z cebuli.
3. Wymieszaj majonez, śmietanę, musztardy i cebulę. Dopraw do smaku solą, pieprzem czarnym i cayenne oraz odrobiną cukru, kurkumy i ewentualnie curry w proszku..
4. Wymieszaj sos musztardowy ze śledziami i odstaw do lodówki na całą noc.
5. Przed podaniem dodaj starty ser i ponownie wymieszaj.
Spodobał Ci się przepis na śledzie w sosie musztardowym ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.Śledzie w sosie musztardowym.
Bardzo lubię i robię. Nie dodaję żółtego sera.
OdpowiedzUsuńKażde śledzie uwielbiam. Przepis zapisuję do zrobienia. Na Wigilię zaserwuję jedne nowe😃
OdpowiedzUsuńSwietny przepis, bardzo mnie zaciekawił. Chętnie je przygotuje na te wigilie bo szukam nowego pomysłu na święta.
OdpowiedzUsuń