Zupa grzybowa z ziemniakami
Zupa grzybowa z ziemniakami
Przepis na czeską zupę grzybową z ziemniakami z koperkiem i jajkiem.
Zupa grzybowa przepis na grzybową z ziemniakami z koperkiem i jajkiem. Ta gęsta czeska zupa grzybowa (przepis) doprawiona kminkiem nazywa się kulajda. W skład zupy grzybowej z ziemniakami, oprócz grzybów (suszonych, świeżych lub mrożonych), wchodzą też śmietana, jajka i koperek. Popularna w południowych Czechach tradycyjna zupa grzybowa z grzybów leśnych ma setki wariantów, ale to właśnie koperek i kminek nadają jej wspaniały smak. Na blogu znajdziesz też inne dania kuchni czeskiej. Na zimę szczególnie polecam przepis na czeska zupa czosnkowa (przepis). Zupa grzybowa z ziemniakami nie wymaga dużego nakładu pracy i nawet początkującemu kucharzowi, zawsze udaje się perfekcyjnie. Musisz tylko pamiętać, żeby wcześniej namoczyć grzyby, jeśli używasz suszonych.
Tradycyjna zupa grzybowa z ziemniakami, koperkiem i jajkiem jest popularna w południowych Czechach i na Morawach.Czeska zupa grzybowa z ziemniakami i jajkiem
składniki na 5-6 porcji.
- 500 g leśnych grzybów mrożonych lub 70-100 g suszonych grzybów,
- 4 duże ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 czubata łyżka masła
- około 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- 6-7 łyżek śmietany 18%
- 2 łyżki mąki pszennej
- mielony kminek, sól, pieprz i odrobina octu winnego do smaku
- po 1 jajku na twardo do każdej porcji,
Uwagi do przepisu na zupę grzybową
Dzień wcześniej zalej suszone grzyby przegotowaną wodą i pozostaw na całą noc. Przed gotowaniem zupy drobno je posiekaj. Wody w której moczyły się grzyby nie wylewaj, ponieważ dodasz ją do zupy.
Mrożone grzyby trzeba najpierw rozmrozić, wystarczy że na 2 godziny przed gotowaniem pozostawisz je w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz dodatkowo zagęścić zupę, po podsmażeniu grzybów z cebulą, zmiksuj część na gładkie puree.
Zupa grzybowa z ziemniakami przepis
1. Przeczytaj zamieszczone powyżej uwagi do przepisu. Grzyby mrożone pokrój na średniej wielkości kawałki. Jeśli masz grzyby suszone to pokrój je drobno. Ziemniaki pokrój w kostkę, a cebulę drobniutko posiekaj.
2. Ugotuj jajka na twardo.
3. W garnku rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj, aż zrobi się szklista. Dodaj ziemniaki i grzyby i podsmażaj około 10 minut.
4. Do garnka wlej około 1,5 litra bulionu. Jeśli używałaś grzybów suszonych, to wlej też wodę w której się moczyły. Zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj aż ziemniaki będą miękkie.
5. W dużym kubku wymieszaj śmietanę, mąkę i kilka łyżek gorącej zupy. Cały czas mieszając wlej zahartowaną śmietanę do garnka z zupą grzybową. Dodaj posiekany koperek, dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem, wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut na małym ogniu.
6. Czeską zupę grzybową podawaj z jajkiem na twardo, doprawioną odrobiną octu winnego i posypaną koperkiem.
Zupa grzybowa z ziemniakami z wolnowaru
1. Przeczytaj zamieszczone pod listą składników uwagi do przepisu. Grzyby mrożone pokrój na średniej wielkości kawałki. Jeśli masz grzyby
suszone to pokrój je drobno. Ziemniaki pokrój w kostkę, a cebulę
drobniutko posiekaj.
2. Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj, aż zrobi się szklista. Dodaj ziemniaki i grzyby i podsmażaj około 10 minut.
3. Do misy wolnowaru wlej bulion, dodaj grzyby z cebulą i ziemniakami. Ustaw czas wolnowarzenia, podany niżej czas dotyczy wolnowarów Crock-Pot.
- opcja Low - 7-9 godzin
- opcja High - 6-7 godzin
4. Na około 30 minut przed końcem wymieszaj w dużym kubku śmietanę, mąkę i kilka łyżek gorącej zupy. Cały czas mieszając wlej zahartowaną śmietanę do wolnowaru. Dodaj posiekany koperek, dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem i ponownie wymieszaj.
5. Czeską zupę grzybową podawaj z jajkiem na twardo, doprawioną odrobiną octu winnego i posypaną koperkiem.
Kulajda - czeska zupa grzybowa z ziemniakami, jajkiem i koperkiem
Kulajda to czeska tradycyjna zupa grzybowa w skład której wchodzą śmietana, grzyby, jajka, ziemniaki, koperek i przyprawy. Niezwykły smak i aromat zawdzięcza właśnie dodatkowi koperku. Autorką pochodzącego jeszcze z XIX wieku przepisu na zupę grzybową z ziemniakami i jajkiem jest najprawdopodobniej Niemka Adelajde Kuhová. Na Szumawie, gdzie mieszkała nazywano ją Kuh Adelajde i właśnie ze zbitki tych słów powstała nazwa zupy kulajda. Według innej wersji nazwa kulajda pochodzi od słów zakulat lub zakudlit co oznacza zagęszczać np. zasmażką z mąki.
Istnieje wiele różnych przepisów na kulajdę, które różnią się składnikami i przyprawami, ale niemal zawsze dodaje się koperek i kminek, bo to one decydują o smaku czeskiej zupy grzybowej. Ten przepis na zupę grzybową z ziemniakami, koperkiem i jajkiem na twardo pochodzi z regionalnej czeskiej książki kucharskiej. Znalazłam go na blogu Mlsna Varecka. Zupa kulajda może być podawana jako danie główne, ze względu na jej sytość.
Do przygotowania czeskiej zupy grzybowej najlepsze są świeże lub mrożone borowiki albo podgrzybki, ale spotkałam się też z wersją z pieczarkami.
Udostępnij przepis
Spodobał Ci się przepis na zupę grzybową z ziemniakami ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.Zupa grzybowa z ziemniakami.
Zaskakujący przepis. Zupa grzybowa z jajkiem jest dla mnie intrygująca. Ale wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńTen dodatek jajka mnie zaskoczył i chętnie przetestuję. Ziemniaki zawsze dodaję, ale nigdy jajka😄
OdpowiedzUsuńU nas zupa grzybowa tez jest obowiązkowa na Wigilli tyle se z łazankami zamiast ziemniaków. Ale taka wersje znam i robię jesienią ze świeżych grzybów.
OdpowiedzUsuńPrzepyszna. Pewnie goście będą zaskoczeni:)
OdpowiedzUsuń