Bajaderki
Bajaderki
Przepis na bajaderki z resztek ciasta.
Bajaderki to pyszne ciasteczka w kształcie kuli przygotowane z resztek innych ciast lub herbatników. Rumowe bajaderki smakiem przypominają trufle. Bajaderki są wyjątkowo łatwe do zrobienia i zarazem bardzo ekonomiczne. Z tego powodu często można je kupić w cukierniach, które w ten sposób wykorzystują niesprzedane ciasta. U nas w domu bajaderki noszą nazwę "przegląd tygodnia". Najczęściej robimy je po świętach, kiedy zostają nam kawałki pierników, biszkoptów, krajanka piernikowa albo podeschnięte pączki lub ciasta drożdżowe. Bajaderki sławę zyskały w latach 50. i 60-tych, w prasie kobiecej można było wówczas znaleźć setki różnych przepisów na bajaderki. Jeśli więc nie wiesz co zrobić ze starym ciastem lub piernikiem które obeschły, to przepis na bajaderki z resztek ciasta jest dla Ciebie idealny.
Z czego można zrobić - składniki
Uwaga: Resztki ciast nie mogą zawierać kremu, żelatyny, owoców i galaretek. Podaną w przepisie ilość kakao możesz zmniejszyć, jeśli używasz resztek ciemnych ciast tj. pierniki, murzynek, ciasto czekoladowe itp. Rum możesz zastąpić kilkoma kroplami aromatu do ciast. Nie musi to być aromat rumowy, użyj takiego jaki lubisz np. arakowy lub migdałowy.
- około 450-500 g resztek ciast, pierników, herbatników, pączków,
- pół szklanki bakalii np. rodzynek i dowolnych orzechów, migdałów lub wiórków kokosowych,
- 2-3 łyżki drobnego cukru
- 150 g dżemu lub konfitur
- 50 ml alkoholu np. rumu, wódki, likieru amaretto, ale możesz zastąpić kilkoma kroplami aromatu rumowego
- 100 ml mleka
- 70 g masła
- 2 łyżki kakao np. Van Houten jest pyszne, można je kupić m.in. w sklepie Kuchnie Świata
- 2 łyżki dowolnego kremu czekoladowego np nutella lub domowy krem orzechowo czekoladowy
Do dekoracji opcjonalnie
- polewa czekoladowa
- kakao w proszku
- wiórki kokosowe
- zmielone orzechy
- kolorowe posypki
- pałeczki czekoladowe
Proste bajaderki przepis
1. Ciasta, ciasteczka i resztki słodkich wypieków zmiksuj w blenderze.
2. W rondelku podgrzej mleko z masłem, dodaj cukier i kakao.Gotuj, aż wszystkie składniki się rozpuszczą, a następnie odstaw do wystudzenia.
3. Do pokruszonych ciast wlej dobrze przestudzone mleko. Dodaj też konfitury, bakalie, alkohol i krem czekoladowy. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Konsystencję masy możemy regulować dodając albo zmielone na pył herbatniki (jeśli jest zbyt rzadka), albo dżem lub krem, jeśli okaże się za gęsta.
4. Z masy uformuj kulki, możesz je zanurzyć w polewie czekoladowej lub obtoczyć w zmielonych orzechach albo wiórkach kokosowych, startej czekoladzie lub innych posypkach. Gotowe wstaw do lodówki, aby stężały.
Spodobał Ci się przepis na bajaderki z resztek ciast ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten przepis w mediach społecznościowych i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Co to są bajaderki
Bajaderki to przypominające trufle ciastka przygotowane z resztek innych ciast, herbatników, bakalii i konfitur z dodatkiem kakao. Często są obtoczone w wiórkach czekoladowych lub kokosowych albo w czekoladzie lub kakao. Znana także w innych krajach, najpopularniejsza wersja bajaderek ma wyraźny smak rumu i czekolady. Dlatego bajaderki często określa się jako kulki rumowe.
Kulki rumowe to tradycyjny duński deser i zarazem popularny świąteczny przysmak w krajach anglosaskich, Kanadzie i wielu krajach Europy. Kulki rumowe muszą zawierać czekoladę i rum, ale pozostałe składniki mogą się różnić w zależności od regionu. Zdjęcia bajaderek do tego przepisu przygotowała Kasia.
Bajaderki
Fajny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta . Często zeschnięte ciasto czeka na drugie życie. Wykorzystam chętnie przepis😊
OdpowiedzUsuńSmacznie wyglądają. Z reszty ciasta najczęściej robię pudding lub francuskie tosty.
OdpowiedzUsuń