Łosoś z sosem musztardowym
Łosoś z sosem musztardowym
Prosty przepis na łososia.
Łosoś z sosem musztardowym to prosty przepis na łososia, który smakuje wszystkim bez wyjątku. Dorównać może mu tylko pstrąg na parze z warzywami . Aromatyczny, wilgotny łosoś w sosie z musztardy i miodu jest również niskokaloryczny. Łososia można przyrządzić na setki sposobów, ale ten szybki i prosty przepis na łososia z sosem musztardowym jest absolutnie genialny i zajmie Ci tylko 30 minut. Powiem więcej, łosoś z sosem z musztardy dijońskiej smakuje tak samo dobrze bez względu na to który wariant przygotowania wybierzesz. Oczywiście najzdrowszy jest łosoś z parowaru, ale jeśli go nie masz, możesz zrobić łososia z piekarnika albo łososia z patelni i podać ze słodko-pikantnym sosem musztardowym.
Sos musztardowy z odrobiną miodu również przygotujesz błyskawicznie, wystarczy tylko wymieszać składniki. Przepis na sos musztardowo-miodowy znajdziesz poniżej. Specjalnie dla Ciebie przygotowałam grafikę, którą możesz pobrać.
Łosoś z sosem musztardowym
składniki: dla 2 osób
- 350-400 g filetu z łososia
- sól i pieprz do smaku
Tego łososia możesz podać z ziemniakami lub gorącą sałatką warzywną i komosą ryżową na którą przepis znajdziesz poniżej.
Sos musztardowy do łososia przepis
Przepis na sos musztardowy z miodem warto sobie zapisać, możesz również pobrać załączoną grafikę. Sos musztardowo - miodowy pasuje do każdej ryby, ale możesz go również wykorzystać do warzyw oraz każdego chudego mięsa, zwłaszcza drobiowego. Oryginalna musztarda Dijon jest dostępna m.in. w sklepie Kuchnie Świata .
Łosoś z sosem musztardowym przepis
1. Łososia umyj, osusz papierowym ręcznikiem i dopraw od strony mięsa solą i pieprzem.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Natłuść naczynie do pieczenia. Alternatywnie możesz upiecz łososia układając go na folii aluminiowej.
3. Ułóż filety z łososia skórą do dołu. Każdy filet posmaruj cienką warstwą sosu.
4. Piecz w nagrzanym piekarniku 12 - 15 minut w zależności od grubości filetów.
Łosoś z parowaru z sosem z musztardy Dijon
1. Łososia umyj, osusz papierowym ręcznikiem i dopraw od strony mięsa solą i pieprzem.
2. Czas gotowania na parze (dotyczy parowaru Morphy Richards).
- łosoś 20 minut,
- komosa ryżowa czerwona 30 minut
- warzywa 28 minut
3. Przed podaniem polej łososia sosem z musztardowym. Podawaj z ziemniakami lub warzywami na ciepło albo z sałatką z przepisu poniżej.
Sałatka warzywna na ciepło z komosą ryżową
- pół szklanki komosy ryżowej czerwonej
- 450 g mieszanki ulubionych warzyw np. marchewki mini, brukselka, kalafior i fasolka szparagowa,
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
Przepis na ciepłą sałatkę z komosą ryżową
1. Komosę przepłucz, zalej bulionem i gotuj około 20 minut na parze lub kilka minut krócej w garnku.
2. Warzywa ugotuj tradycyjnie lub na parze. Połącz ugotowane warzywa z komosą i wymieszaj. Podawaj na gorąco polane sosem musztardowym.
Spodobał Ci się przepis na łosoś w sosie musztardowym ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz.Łosoś z sosem musztardowym.
Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Bardzo fajny wpis. Chętnie skorzystam z przepisu na zdrowego łososia z parowaru. I ta sałatka pasuje świetnie. Mniam, ślinka cieknie na widok pysznego dania:-)
OdpowiedzUsuńRyby to pyszne jedzenie. Jadamy bardzo często, ale rzadziej na parze.
OdpowiedzUsuńDzisiaj przygotuję obiad na parze - doradę z warzywami i ziołami.
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie, bardzo lubię łososia, on jest dla mnie stworzony. Gotowanie na parze zachowuje wszystkie właściwości prozdrowotne danego posiłku. Mając dostęp do urządzeń elektrycznych możemy być pewni że nie musimy tego cały czas pilnować.A danie robi się właściwie samo! Wspaniały łosoś, wspaniały posiłek, i wszystko co najlepsze na talerzu!
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie, bardzo lubię łososia, on jest dla mnie stworzony. Gotowanie na parze zachowuje wszystkie właściwości prozdrowotne danego posiłku. Mając dostęp do urządzeń elektrycznych możemy być pewni że nie musimy tego cały czas pilnować.A danie robi się właściwie samo! Wspaniały łosoś, wspaniały posiłek, i wszystko co najlepsze na talerzu!
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie, bardzo lubię łososia, on jest dla mnie stworzony. Gotowanie na parze zachowuje wszystkie właściwości prozdrowotne danego posiłku. Mając dostęp do urządzeń elektrycznych możemy być pewni że nie musimy tego cały czas pilnować.A danie robi się właściwie samo! Wspaniały łosoś, wspaniały posiłek, i wszystko co najlepsze na talerzu!
OdpowiedzUsuńŁosoś dobry jest pod każdą postacią i chodz bardzo go lubimy to prawie go nie jemy... taki w sosie musztardowym musi być bardzo dobry...
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Ostatnio często jemy posiłki przygotowane na parze. Łosoś jest idealny. Taki z sosem musztardowym na pewno smakuje wybornie.
OdpowiedzUsuńSuper 💖 właśnie mam przygotowanego łososia bo dziś chcę zrobić w parowniku a tu wpada Twój przepis. Mogę śmiało powiedzieć idealnie i mam wszystkie składniki na sos, biegnę gotować. Już czuję w kościach ale to będzie pyszne.💖
OdpowiedzUsuń