Mini pączki z ricotty
Mini pączki z ricotty
Przepis na włoskie pączki z ricottą - baci di ricotta.
Mini pączki z ricotty to niewielkie pączusie, których głównym składnikiem jest ser ricotta. Włoska nazwa pączków z ricotty - baci di ricotta oznacza w dosłownym tłumaczeniu całuski z ricotty. Zrobisz je niemal tak samo szybko jak pączki serowe w 5 minut . Mini pączki z serkiem ricotta są wilgotne, puszyste i niesamowicie pyszne. Ser ricotta dodaje im wilgotności, a cynamon i amaretto wspaniałego aromatu. Pączki z ricottą są delikatniejsze niż tradycyjne pączki serowe, ale nie tak lekkie, jak pączki wiatrowe z Katalonii . Moim zdaniem to najlepszy przepis na szybkie pączki do kawy. Wystarczy, że poświęcisz 15 minut czasu, aby podać na stół obłędnie smaczne mini pączusie idealne na każdą okazję.
Najlepsze do kawy włoskie mini pączki z serkiem ricotta przygotujesz w 30 minut,Włoskie mini pączki z ricottą
Wszystkie składniki na mini pączki powinny być w temperaturze pokojowej. Możesz pominąć alkohol, ale dodany do ciasta sprawia, że pączki z serem ricotta mniej chłoną tłuszcz. Zamiast na oleju możesz usmażyć pączki z ricotty na smalcu.
-
100 g mąki pszennej tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- pół łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli,
- 2 duże jajka,
- 3 płaskie łyżki cukru pudru,
- 250 g sera ricotta,
- 1 łyżka Amaretto albo rumu, ale możesz zastąpić kilkoma kroplami aromatu migdałowego lub rumowego i 1 łyżką spirytusu lub wódki,
- olej rzepakowy do smażenia, powinien sięgać na wysokość około 4 cm od dna rondla,
- cukier puder do posypania pączków.
Mini pączki z ricotty przepis
1. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem, szczyptą soli i przesiej przez sitko.
2. Korzystając z najwyższych obrotów miksera utrzyj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę.
3. Do masy jajecznej dodaj ser ricotta, łyżkę likieru Amaretto albo kilka kropli aromatu i krótko zmiksuj na najniższych obrotach do połączenia składników.
4. Dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj łyżką.
5. Na głęboką patelnię lub do rondla z grubym dnem wlej olej na wysokość około 4 cm. Rozgrzej olej na średnim ogniu do temperatury 175 stopni, zajmuje to kilka minut. Wrzuć na próbę mały kawałek ciasta, jeśli od razu wypływa na powierzchnię, skwierczy i zaczyna zmieniać kolor, to znaczy, że olej ma odpowiednią
temperaturę i można smażyć mini pączki z ricotty.
6. Nabierz łyżeczką do herbaty porcję ciasta, a za pomocą drugiej łyżeczki zsuń je do gorącego oleju. Smaż mini pączki, aż nabiorą z każdej strony złotego koloru. Nie wrzucaj jednorazowo zbyt wielu pączków, aby nie obniżać za bardzo temperatury oleju.
7. Usmażone pączki przełóż na papierowy ręcznik i poczekaj aż przestygną. Na koniec posyp cukrem pudrem i już możesz podać do kawy mini pączki z ricotty.
Spodobał Ci się przepis na mini pączki z ricotty ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.Do aranżacji zdjęć mini pączków wykorzystałam:
- Kubki z kolekcji Quessant i naczynko z kolekcji Fleurs, www.szklofrancuskie.pl
- Czajnik złoty granit oraz tacę i cukiernicę w stylu sułtanki Hurrem, www.tureckisklep.pl
Po takiego małego paczucha chętnie bym teraz sięgnęła :) Z przyjemnością też napiłabym się z Tobą herbaty. Ze smakiem nakryłaś do stołu. Zadziwiająco pięknie prezentuje się mariaż tureckich naczyń stołowych i francuskiego szkła. Herbata zaparzona w takim dzbanku musi smakować wybornie.
OdpowiedzUsuńJuż wiem jak by smakowały moim małym szkrabom :-) i chyba im zrobię na weekend :-)
OdpowiedzUsuńFajne te pączusie, może raz zrobię wyjątek i zamiast zwykłego serka zrobię takie z ricotta.
OdpowiedzUsuńRobię je czasami, lubimy, ale znikają szybciej, niż te większe.
OdpowiedzUsuń