TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Surówka z białej rzodkwi

Surówka z białej rzodkwi

Najlepsza surówka z białej rzodkwi do obiadu.

Surówka z białej rzodkwi, podobnie jak surówka z kalarepy, pasuje niemal do wszystkiego. Surówkę z  rzodkwi podaję zazwyczaj do obiadu, ale sałatka z białej rzodkwi to także świetny dodatek do domowego burgera lub hot-doga. Surówka z rzodkwi jest bardzo zdrowa, łatwa do przygotowania i niedroga. Białą rzodkiew kupisz bez problemu w większych marketach, wyglądem przypomina mocno przerośniętą pietruszkę o gładkiej skórce. Biała rzodkiew jest uniwersalnym warzywem z którego wyczarujesz wspaniałe sałatki, surówki i zapiekani, ale ma dość dużo soku, więc po starciu możesz odcisnąć nadmiar płynu. Surówka z białej rzodkwi z jabłkiem i marchewką lub chili to już niemal klasyk w naszym menu. Jeśli więc szukasz nowego przepisu na to co zrobić z białej rzodkwi, to właśnie go znalazłaś. 

surowka-z-bialej-rzodkwi
Sałatka obiadowa z białej rzodkwi jest bardzo prosta do przygotowania.
 

Surówka z białą rzodkwią

  • 1 duża biała rzodkiew, to około 500-600 g
  • 1 małe Jabłko Grójeckie
  • 2-3 łyżki posiekanego grubego szczypiorku 
  • 1 łyżka majonezu, jeśli masz chwilę czasu to możesz zrobić majonez z gotowanych jajek
  • 2 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • sól, pieprz i około pół łyżeczki cukru do smaku
  • opcjonalnie możesz dodać
    • 1 dużą marchew startą na tarce o grubych oczkach
    • albo 1 papryczkę chili bardzo drobno posiekaną

Surówka z białej rzodkwi przepis

1. Białą rzodkiew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Startą rzodkiew posyp odrobiną soli i odstaw na 5 minut. Odciśnij nadmiar soku. Możesz go wypić, ponieważ jest bardzo zdrowy, chociaż niezbyt smaczny.

2. Jabłko i ewentualnie marchewkę także zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 

3. Wymieszaj majonez i musztardę z odciśniętą z nadmiaru soku białą rzodkwią, grubo posiekanym szczypiorkiem oraz startą marchewką lub drobniutko posiekanym chili. Dopraw do smaku solą, cukrem i mielonym czarnym pieprzem i ponownie wymieszaj. 

Surówkę z białej rzodkwi możesz podać do dań z drobiu lub wieprzowiny, świetnie też podkreśla smak burgerów i kanapek. 

surowka-z-bialej-rzodkwi

Co można zrobić z białej rzodkwi

Białą rzodkiew jest warzywem, które stwarza wiele możliwości, ma przy tym nieco bardziej wyrazisty smak niż rzodkiewka. Można z niej przygotować pyszne i zdrowe surówki i sałatki, ale doskonale nadaje się także na zupę. Surowa biała rzodkiew oprószona odrobiną soli podkreśli smak każdej kanapki, ale możesz ją również zamarynować, tak jak robią to mieszkańcy Dalekiego Wschodu i Indii.. Biała rzodkiew może być także jednym ze składników zapiekanek warzywnych. Warto wprowadzić ją do codziennej diety, ponieważ zróżnicowane menu sprzyja naszemu zdrowiu.

surowka-z-bialej-rzodkwi
Surówki i sałatki oraz sok z białej rzodkwi wzmacniają odporność i działają przeciwzapalnie.

Rzodkiew biała właściwości

Biała rzodkiew, choć mniej popularna niż dobrze wszystkim znane małe okrągłe rzodkiewki, jest warzywem niezwykle zdrowym. Zawiera pokaźną dawkę przeciwutleniaczy, witaminę C, witaminy z grupy B i witaminę A. Dostarcza organizmowi soli mineralnych i błonnika, który ułatwia odchudzanie, obniża poziom cukru we krwi oraz usprawnia pracę jelit.

Wśród jej największych zalet warto podkreślić, że biała rzodkiew wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Dlatego warto włączyć ją do swojej diety w okresie jesienno zimowym oraz w czasie wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienia.  Świeży sok z białej rzodkwi działa wykrztuśnie oraz pomaga złagodzić stany jamy istnej. Wykazuje też silne właściwości alkalizujące i odkażające drogi moczowe oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie nerek. 

Rzodkiew biała jest warzywem o niskim indeksie glikemicznym, odpowiednim dla diabetyków. 100 g białej rzodkwi to zaledwie 16-20 kalorii, tym samym biała rzodkiew sprzyja odchudzaniu. 

surowka-z-bialej-rzodkwi
Surówka z białej rzodkwi.

Komentarze

  1. W sumie wieki nie jadłam i dzięki za przypomnienie:-) A ten dodatek jabłka bardzo mi się podoba:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubimy rzodkiew - białą i czarną. Jadamy ją często. Właśnie z jabłkiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Surówkę z białej rzodkwi przygotowuję często jako dodatek do kanapek na kolację. Jej połączenie z jabłkiem zawsze się sprawdza.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię surówki ale z rzodkwi jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych