Mini pączki drożdżowe
Mini pączki drożdżowe
Przepis na szybkie mini pączki na Tłusty Czwartek.
Mini pączki drożdżowe znane jako kasztanki to nic innego, jak maleńkie pączusie w sam raz na jeden kęs. Przepis na mini pączki drożdżowe jest dokładnie taki sam, jak na przepis na tradycyjne pączki drożdżowe. Różnica polega na tym, że mini pączki z ciasta drożdżowego robię bez nadzienia. Pączusie kasztanki są idealne na każdą imprezę i oczywiście na Tłusty Czwartek. Jeśli jednak nie masz zbyt wiele czasu to, błyskawicznie możesz przygotować pączki serowe w 5 minut albo bardzo delikatne mini pączki z ricotty .
Malutkie pączki z ciasta drożdżowego - pączusie kasztanki
proporcje na 25-30 małych pączków; wszystkie składniki powinny mieć temperaturę
pokojową
- 125 ml letniego mleka
- 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży,
- 2 łyżki cukru
- 50 g roztopionego i przestudzonego masła
- 3 żółtka
- 300 g mąki pszennej tortowej
- duża szczypta soli
-
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego i ewentualnie kilka kropli domowej esencji
migdałowej
- 1 łyżka spirytusu, wódki lub rumu
- 4 opakowania smalcu lub około 1 litra oleju do smażenia
- cukier puder
Ekstrakt waniliowy jest dostępny m.in. w sklepie Kuchnie Świata
Mini pączki drożdżowe przepis
1. Jeżeli masz świeże drożdże, to najpierw przygotuj rozczyn. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru aż zrobią się płynne, dodaj letnie
mleko (o temperaturze około 30 stopni) i 5 łyżek mąki (z tej przygotowanej na ciasto). Wymieszaj dokładnie, aby nie było grudek. Wstaw rozczyn na 10-15 minut do nagrzanego do 30 stopni i wyłączonego piekarnika. Powinien urosnąć i mocno się spienić.
1a. Jeżeli masz suche drożdże, nie musisz robić rozczynu, suche drożdże wymieszaj z mąką.
2. Do pozostałej mąki dodaj rozczyn, resztę cukru, żółtka, alkohol i sól. Wyrabiaj ciasto
mikserem z hakiem do ciasta, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Zajmuje to około 10 minut.
3. Dodaj roztopiony tłuszcz i wyrabiaj, aż ciasto go całkowicie wchłonie. Ponownie nagrzej piekarnik do 30 stopni i wyłącz. Odstaw ciasto na pączki do wyrośnięcia w nagrzanym piekarniku na około 50-60 minut. Przykryj, je ściereczką, żeby nie wysychało na powierzchni.
4. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjmij na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiaj przez
1-2 minuty. Z ciasta odrywaj małe kawałki o wielkości orzecha włoskiego i uformuj z nich kulki.
5. Mini pączki ułóż na lekko posypanej mąką blasze z piekarnika pozostawiają między nimi około 3 cm odstępy. Przykryj ściereczką i odstaw na około 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pączki powinny zwiększyć objętość dwukrotnie.
7. Pączki smaż w rozgrzanym do
temperatury 170-175 stopni smalcu lub oleju, do uzyskania jasnobrązowego koloru. W trakcie smażenia przewracaj pączki na drugą
stronę, aby równomiernie się usmażyły. Pączki rosną w trakcie smażenia,
więc nie wkładaj zbyt wielu na raz.
8. Po usmażeniu wyjmij pączki na kratkę lub ręcznik papierowy, a po wystudzeniu posyp cukrem pudrem albo polukruj.
Podziel się przepisem na mini pączki drożdżowe
Spodobał Ci się przepis na szybkie mini pączki z drożdżowe? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Do aranżacji zdjęć mini pączków wykorzystałam:
- Kubki z kolekcji Quessant i naczynko bubble i pucharek Perigold www.szklofrancuskie.pl
- Czajnik do herbaty po turecku AXEL oraz tacę i cukiernicę w stylu sułtanki Hurrem, www.tureckisklep.pl
Jak smażyć pączki, żeby nie wchłaniały dużo tłuszczu.
Żeby pączki nie wchłaniały dużo tłuszczu wystarczyć dodać do ciasta alkohol - około 1,5 łyżki na każde 500 g mąki.
Żeby sprawdzić czy smalec lub olej mają już odpowiednią temperaturę do smażenia wrzuć na próbę mały kawałek ciasta. Jeśli od razu wypływa na powierzchnię, skwierczy i zaczyna zmieniać kolor, to znaczy, że olej ma odpowiednią temperaturę i możesz już smażyć pączki.
Bardzo lubię takie małe pączki. Idealne na kęs do akwy.
OdpowiedzUsuńTakie małe są uzależniające 😁 Ślicznej urody, mniam…
OdpowiedzUsuńTe mini pączusie wodzą na pokuszenie...Ale szczęścia nigdy dość.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa odmiana tradycyjnych pączków. Chętnie wypróbuję nie tylko w trusty czwartek :-)
OdpowiedzUsuńPączki uwielbiam, nje ma znaczenia dla mnie czy one duże czy małe uwielbiam wszystkie :) jestem córka ciastkarza i paczki były u nas w domu odkąd pamiętam:)
OdpowiedzUsuńTakie pączki są najlepsze, sprytna powiedziałabym. Jak człowiek je jednego dużego Max dwa duże co czuję takie wyrzuty sumienia A jak zje kilka takich malutkich w odstępach jakiegoś czasu to mu to wszystko uchodzi płazem kropka Na pewno wolę mniejsze od tych większych kropka Postaram się zrobić z tego przepisu
OdpowiedzUsuńMini pączki są idealne bo ma się wrażenie ze skoro są małe to zje się ich mniej.
OdpowiedzUsuńPączki wyglądają przepysznie - w Tłusty Czwartek nic nie piekłam, ale mam zamiar nadrobić zaległości :) Powiem szczerze, że wypieki nie są moją mocną stroną. Kilka lat temu próbowałam zrobić sama początki, ale wierzch spalił się na węgiel, natomiast środek był półpłynny. Nie mam pojęcia, co zrobiłam źle. Moja mama zawsze dolewa łyżkę spirytusu do tłuszczu, bo podobno wtedy lepiej się smaży, a skórka jest chrupka. Sprawdza się to w przypadku faworków i oponek. Małe pączki wydają się być idealną przekąską :)
OdpowiedzUsuń