TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Tradycyjne pączki drożdżowe

Tradycyjne pączki drożdżowe.

Najlepsze przepis na domowe pączki z nadzieniem.  

Tradycyjne pączki drożdżowe nie mają sobie równych.Tak dobrych pączków nie kupisz w cukierni, ale najlepsze pączki drożdżowe bez problemu przygotujesz w domu. Przepis na pączki drożdżowe dostaliśmy od naszego kolegi Abratka. To sprawdzony, stary przepis na pączki z ciasta drożdżowego stosowany w jednaj z warszawskich cukierni. Zmniejszyliśmy jednak proporce i zastąpiliśmy wodę mlekiem. Tradycyjne pączki drożdżowe wbrew pozorom nie są trudne do zrobienia. Na bazie tego przepisu możesz przygotować pączki z ulubionym nadzieniem albo szybkie mini pączki drożdżowe. Również pączki z jabłkami z tego ciasta smakują obłędnie. 

tradycyjne-paczki-drozdzowe
Najlepsze domowe pączki drożdżowe.

Tradycyjne pączki drożdżowe

proporcje na 18-20 pączków; wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • 250 ml letniego mleka
  • 25-30 g świeżych drożdży lub 14 g suchych drożdży
  • 80 g cukru 
  • 100 g roztopionego i przestudzonego masła 
  • 3 średnie jajka
  • 650 g mąki pszennej tortowej
  • duża szczypta soli 
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego i ewentualnie kilka kropli domowej esencji migdałowej
  • 1,5 łyżki spirytusu, wódki lub rumu
  • nadzienie -  różane, wieloowocowe lub inne, powinno być takiej gęstości aby można było je  zawinąć  w ciasto
  • 4-5 opakowań smalcu smażenia
  • cukier puder i ewentualnie smażona skórka pomarańczowa 
tradycyjne-paczki-drozdzowe

Tradycyjne pączki drożdżowe przepis

1. Jeżeli masz świeże drożdże, to najpierw przygotuj rozczyn. Z letniego mleka (o temperaturze około 30 stopni), drożdży, łyżki cukru i 150 g mąki przygotowujemy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki, tak aby nie było grudek. Odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na około 20-30 minut do wyrośnięcia.

1a. Jeżeli masz suche drożdże, nie musisz robić rozczynu, suche drożdże wymieszaj z mąką.

2. Do mąki dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem masła. Wyrabiaj ciasto mikserem z hakiem do ciasta, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Zajmuje to około 10 minut.

3. Dodaj roztopiony tłuszcz i wyrabiaj, aż ciasto go całkowicie wchłonie. Odstaw ciasto na pączki do wyrośnięcia na około 60-90  minut w cieple miejsce. Przykryj, je ściereczką, żeby nie wysychało na powierzchni. 

4. Wyrośnięte ciasto wyjmij na podsypaną mąką stolnicę, wyrabiaj przez krótki czas i rozwałkuj na grubość około 2,5 cm. Wytnij szklanką lub wykrawaczką koła o średnicy około 7 cm.

5. Każdy kawałek ciasta spłaszcz lekko w dłoniach. Na środek nałóż nadzienie  i sklej pączka, w taki sposób, aby zamknąć nadzienie w środku. 

tradycyjne-paczki-drozdzowe

6. Pączki ułóż na desce posypanej lekko mąką i odstaw na około 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pączki powinny zwiększyć objętość dwukrotnie.

7. Pączki smaż (wrzucając łączeniem do góry) w smalcu rozgrzanym do temperatury 170-175 stopni, do uzyskania koloru jasnobrązowego, po 2-3 minuty z każdej strony.W trakcie smażenia przewracaj pączki na drugą stronę, aby równomiernie się usmażyły. Pączki rosną w trakcie smażenia, więc nie wkładaj zbyt wielu na raz.

8. Po usmażeniu wyjmij pączki na kratkę lub ręcznik papierowy, a po wystudzeniu posyp cukrem pudrem albo jeszcze ciepłe polukruj. 

Podziel się przepisem na tradycyjne pączki drożdżowe 

Spodobał Ci się przepis na tradycyjne pączki drożdżowe ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Do aranżacji zdjęć tradycyjnych pączków drożdżowych wykorzystałam:
  • Czajnik turecki AXEL, tureckie szklanki do herbaty tzw. tulipanki oraz tacę i cukiernicę w stylu sułtanki Hurrem, www.tureckisklep.pl 

Jak smażyć pączki, żeby nie wchłaniały dużo tłuszczu. 

Żeby pączki nie wchłaniały dużo tłuszczu wystarczyć dodać do ciasta alkohol - około 1,5 łyżki na każde 500 g mąki. 

Żeby sprawdzić czy smalec lub olej mają już odpowiednią temperaturę do smażenia wrzuć na próbę mały kawałek ciasta.  Jeśli od razu wypływa na powierzchnię, skwierczy i zaczyna zmieniać kolor, to znaczy, że olej ma odpowiednią temperaturę i możesz już smażyć pączki.

tradycyjne-paczki-drozdzowe
Tradycyjne pączki drożdżowe.

Komentarze


  1. Pączki teraz to najgorętszy chyba temat. Mamy karnawałowe szaleństwo. Zjadłabym jeden.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, a przy tak podanej herbatce sięgam po pączusia :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Smak takich domowych, a kupczych naprawdę się rożni, do końca nie wiem co na to wpływa czy to ciasto czy coś jeszcze...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja babcia twierdzi, że te domowe robione są z sercem i duszą i stąd ich wspaniały smak :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych