Tradycyjne pączki drożdżowe
Tradycyjne pączki drożdżowe.
Najlepsze przepis na domowe pączki z nadzieniem.
Tradycyjne pączki drożdżowe nie mają sobie równych.Tak dobrych pączków nie kupisz w cukierni, ale najlepsze pączki drożdżowe bez problemu przygotujesz w domu. Przepis na pączki drożdżowe dostaliśmy od naszego kolegi Abratka. To sprawdzony, stary przepis na pączki z ciasta drożdżowego stosowany w jednaj z warszawskich cukierni. Zmniejszyliśmy jednak proporce i zastąpiliśmy wodę mlekiem. Tradycyjne pączki drożdżowe wbrew pozorom nie są trudne do zrobienia. Na bazie tego przepisu możesz przygotować pączki z ulubionym nadzieniem albo szybkie mini pączki drożdżowe. Również pączki z jabłkami z tego ciasta smakują obłędnie.
Najlepsze domowe pączki drożdżowe.Tradycyjne pączki drożdżowe
- 250 ml letniego mleka
- 25-30 g świeżych drożdży lub 14 g suchych drożdży
- 80 g cukru
- 100 g roztopionego i przestudzonego masła
- 3 średnie jajka
- 650 g mąki pszennej tortowej
- duża szczypta soli
-
1,5 łyżeczki cukru waniliowego i ewentualnie kilka kropli domowej esencji
migdałowej
- 1,5 łyżki spirytusu, wódki lub rumu
- nadzienie - różane, wieloowocowe lub inne, powinno być takiej gęstości aby można było je zawinąć w ciasto
- 4-5 opakowań smalcu smażenia
- cukier puder i ewentualnie smażona skórka pomarańczowa
Tradycyjne pączki drożdżowe przepis
1. Jeżeli masz świeże drożdże, to najpierw przygotuj rozczyn. Z letniego mleka (o temperaturze około 30 stopni), drożdży, łyżki cukru i 150 g mąki przygotowujemy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki, tak aby nie było grudek. Odstaw rozczyn w ciepłe miejsce na około 20-30 minut do wyrośnięcia.
1a. Jeżeli masz suche drożdże, nie musisz robić rozczynu, suche drożdże wymieszaj z mąką.
2. Do mąki dodaj pozostałe składniki z wyjątkiem masła. Wyrabiaj ciasto
mikserem z hakiem do ciasta, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Zajmuje to około 10 minut.
3. Dodaj roztopiony tłuszcz i wyrabiaj, aż ciasto go całkowicie wchłonie. Odstaw ciasto na pączki do wyrośnięcia na około 60-90 minut w cieple miejsce. Przykryj, je ściereczką, żeby nie wysychało na powierzchni.
4. Wyrośnięte ciasto wyjmij na podsypaną mąką stolnicę, wyrabiaj przez
krótki czas i rozwałkuj na grubość około 2,5 cm. Wytnij szklanką lub
wykrawaczką koła o średnicy około 7 cm.
5. Każdy kawałek ciasta spłaszcz lekko w dłoniach. Na środek nałóż nadzienie i sklej pączka, w taki sposób, aby zamknąć nadzienie w środku.
6. Pączki ułóż na desce posypanej lekko mąką i odstaw na około 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pączki powinny zwiększyć objętość dwukrotnie.
7. Pączki smaż (wrzucając łączeniem do góry) w smalcu rozgrzanym do
temperatury 170-175 stopni, do uzyskania koloru jasnobrązowego, po 2-3
minuty z każdej strony.W trakcie smażenia przewracaj pączki na drugą
stronę, aby równomiernie się usmażyły. Pączki rosną w trakcie smażenia,
więc nie wkładaj zbyt wielu na raz.
8. Po usmażeniu wyjmij pączki na kratkę lub ręcznik papierowy, a po wystudzeniu posyp cukrem pudrem albo jeszcze ciepłe polukruj.
Podziel się przepisem na tradycyjne pączki drożdżowe
Spodobał Ci się przepis na tradycyjne pączki drożdżowe ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.Do aranżacji zdjęć tradycyjnych pączków drożdżowych wykorzystałam:
- Czajnik turecki AXEL, tureckie szklanki do herbaty tzw. tulipanki oraz tacę i cukiernicę w stylu sułtanki Hurrem, www.tureckisklep.pl
Jak smażyć pączki, żeby nie wchłaniały dużo tłuszczu.
Żeby pączki nie wchłaniały dużo tłuszczu wystarczyć dodać do ciasta alkohol - około 1,5 łyżki na każde 500 g mąki.
Żeby sprawdzić czy smalec lub olej mają już odpowiednią temperaturę do smażenia wrzuć na próbę mały kawałek ciasta. Jeśli od
razu wypływa na powierzchnię, skwierczy i zaczyna zmieniać kolor, to
znaczy, że olej ma odpowiednią
temperaturę i możesz już smażyć pączki.
OdpowiedzUsuńPączki teraz to najgorętszy chyba temat. Mamy karnawałowe szaleństwo. Zjadłabym jeden.
Mniam, a przy tak podanej herbatce sięgam po pączusia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Smak takich domowych, a kupczych naprawdę się rożni, do końca nie wiem co na to wpływa czy to ciasto czy coś jeszcze...?
OdpowiedzUsuńMoja babcia twierdzi, że te domowe robione są z sercem i duszą i stąd ich wspaniały smak :)
Usuń