Zupa z batatów
Zupa z batatów
Przepis na krem ze słodkich ziemniaków.
Zupa z batatów to wegetariańska zupa ze słodkich ziemniaków, świeżego imbiru i odrobiny przypraw. Bataty nigdy nie zawodzą, jeśli chcę szybko ugotować coś pysznego. Kremowa zupa z batatów jest idealna na przystawkę, ciepłą kolację lub pożywny obiad. Na naszym stole krem z batatów najczęściej pojawia się, gdy temperatura za oknem zaczyna spadać poniżej 15 stopni. Zupa z batatami jest prosta, zdrowa i od wielu lat należy do naszych ulubionych dań. Zupy, zwłaszcza łódzka zalewajka , zupa porowo - ziemniaczana , nasz słynny tradycyjny barszcz ukraiński i oczywiście zupa z batatów są zawsze doskonałym pomysłem na szybki obiad.
Zupa krem ze słodkich ziemniaków, szybka i tania zupa na każdą okazję.Zupa krem z batatów
- 1-2 łyżki oleju,
- 1 duży batat, około 600 g,
- 2 średnie ziemniaki, około 300 g,
- 1 Jabłko Grójeckie, np. odmiany Jonaprince lub Shampion,
- 2 małe ząbki czosnku,
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- po pół łyżeczki:
- mielonej ostrej papryki lub mielonego chili,
- mielonej kolendry
- kminu rzymskiego w proszku,
- sól i pieprz do smaku,
- do dekoracji natka pietruszki lub kolendry
- dodatkowo po 1 łyżce stołowej kremowego serka naturalnego lub ricotty lub jogurtu na porcję.
Zupa z batatów przepis
1. Obierz bataty, ziemniaki i pokrój w małą kostkę. Imbir zetrzyj na tarce, czosnek drobno posiekaj.
2. W garnku, w którym będziesz gotowała zupę, rozgrzej tłuszcz na średnim ogniu. Dodaj imbir i pokrojone warzywa. Mieszając podsmażaj na średnim ogniu około 5-7 minut. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze 30-40 sekund. W międzyczasie obierz i bardzo drobno pokrój jabłko.
3. Zalej warzywa bulionem, dodaj jabłko i dopraw ostrą papryką, solą, pieprzem, kminem rzymskim i kolendrą.. Gotuj na małym ogniu, pod lekko uchyloną pokrywką, aż warzywa będą bardzo miękkie, zajmuje to około 20-25 minut.
4. Zmiksuj zupę na krem i ewentualnie dopraw do smaku. Do każdej porcji dodaj łyżkę jogurtu lub kremowego serka naturalnego, koziego lub ricotty. Posyp posiekaną natkę pietruszki lub kolendry.
Podziel się przepisem na krem z batatów
Spodobał Ci się przepis na zupę z batatów? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Do aranżacji zdjęć wykorzystałam:
- tacę drewnianą, sklep Action
Co to są bataty
Bataty, określane też jako słodkie ziemniaki, to smaczne i pożywne warzywa korzeniowe. Smakiem przypominają połączenie zwykłych ziemniaków i marchwi lub dynię. Bataty możesz upiec lub usmażyć jak frytki, ale mogą być też składnikiem zup, ciast i słodkich deserów.
Bataty są jednymi z najlepszych źródeł witaminy A. Słodkie ziemniaki są również naturalnie bogate w witaminę B5, ryboflawinę, niacynę, tiaminę i karotenoidy ze względu na swój pomarańczowy kolor. Zawierają też polifenole, które stanowią naturalne przeciwutleniacze. Naukowcy ustalili, że słodkie ziemniaki mają właściwości przeciwzapalne i przeciwcukrzycowe. Bataty mają niski indeks glikemiczny (50).
Czym zastąpić bataty
Bulwy mogą osiągać wagę nawet 3 kg, ale tak dużych batatów w Polsce nigdy nie widziałam. Bataty możesz łatwo zastąpić ziemniakami i marchewką w proporcjach 1:1 to znaczy 250 g marchwi i 250 gramów ziemniaków to zamiennik 500 g batatów.
Bardzo lubię bataty. Zjadłabym taką zupę bardzo chętnie. Pysznie brzmi.
OdpowiedzUsuńTen dodatek imbiru i jabłek bardzo mi się podoba. Z batatów zupy jeszcze nigdy nie robiłam.
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuńCzy danie to można przygotować w wolnowarze?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można, chociaż nigdy nie robiłam jej w wolnowarze
UsuńCzy zupke można przyrządzić w wolowarze? Jak wyregulować czas przygotowania?
OdpowiedzUsuń