Gulasz tatarski
Gulasz tatarski
Wołowina po tatarsku przepis na smaczny obiad.
Gulasz tatarski Azu to tradycyjne tatarskie danie główne z duszonej wołowiny, jagnięciny, a współcześnie także z drobiu. Niezbędnymi składnikami tatarskiego gulaszu Azu są też pomidory, smażone ziemniaki i cebula. Duszona wołowina po tatarsku jest daniem jednogarnkowym, podobnie jak węgierska zupa gulaszowa albo Boeuf Strogonow. Przepis na gulasz tatarski Azu to świetny rozwiązanie, kiedy brakuje Ci pomysłu na smaczny obiad dla wszystkich domowników. Przygotowanie azu nie jest trudne, a większość składników pewnie masz w swojej kuchni. Szczególnie pyszny gulasz tatarski azu przygotujesz w glinianym lub żeliwnym garnku albo w wolnowarze.
Przepis na gulasz tatarski Azu pierwotnie nie zawierał ogórków kiszonych ani ziemniaków, które zaczęto uprawiać dopiero w XVIII wieku.
Tatarskie danie główne z duszonej wołowinyAzu - wołowina po tatarsku
- 500-600 g wołowiny gulaszowej, ale możesz zastąpić filetem z kurczaka lub indyka,
- 4-5 średnich ziemniaków
- 1 średni pomidor,
- 1 średnia cebula,
- 2-3 średnie ogórki kiszone,
- 1 średnia marchewka,
- 1 płaska łyżka mąki,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki mielonej papryki słodkiej lub ostrej
- pół łyżeczki cukru
- około 2 szklanki wody lub bulionu
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki lub kolendry albo szczypiorek
Gulasz tatarski przepis
1. Mięso pokrój w paski o długości 3-4 cm i grubości około 1 cm, oprósz mielonym czarnym pieprzem i mąką. Obsmaż mięso ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanym oleju i przełóż do garnka.
2. Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj. Na tej samej patelni co mięso podsmaż cebulę, aż zacznie lekko brązowieć. Na minutę przed końcem dodaj czosnek i smaż dość często mieszając. Przełóż zawartość patelni do garnka. Opłucz patelnię odrobiną wody i wlej ją do mięsa. Dodaj około 1 szklanki wody lub bulionu i duś pod przykryciem około 30-40 minut.
3. Kiszone ogórki pokrój wzdłuż na plasterki o grubości około 3 mm, a marchewkę w cienkie słupki lub półplasterki. Pomidora obierz ze skóry i pokrój na małe kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój na podłużne kawałki tak, aby przypominały krótkie, grube frytki.
4. Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni i podsmaż ziemniaki, do chwili aż zaczną brązowieć. Podsmażone ziemniaki, pomidora, marchewkę i koncentrat pomidorowy dodaj do mięsa. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i mieloną papryką. Wymieszaj i duś pod przykryciem aż składniki będą miękkie. W razie potrzeby podlej pozostałą wodą lub bulionem.
5. Przed podaniem posyp świeżymi ziołami - natką pietruszki lub kolendry albo szczypiorkiem.
Gulasz po tatarsku z wolnowaru
Najlepsze Azu jakie jadłam było przyrządzone w glinianym garnku, więc wolnowar z kamionkową misą również jest świetnym rozwiązaniem do przygotowania wołowiny po tatarsku.
1. Mięso pokrój w paski o długości 3-4 cm i grubości około 1 cm, oprósz mielonym czarnym pieprzem i mąką. Obsmaż mięso ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanym oleju i przełóż do wolnowaru.
2. Cebulę pokrój w małą kostkę, czosnek drobno posiekaj. Pomidora obierz ze skóry i pokrój na małe kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki tej samej wielkości co mięso, będą wyglądem przypominały krótkie, grube frytki. Kiszone ogórki pokrój wzdłuż na plasterki o grubości około 3 mm, a marchewkę w cienkie słupki.
3.Na te samej patelni co mięso podsmaż cebulę, aż zacznie lekko brązowieć. Na minutę przed końcem dodaj do cebuli czosnek i smaż dość często mieszając. Przełóż zawartość patelni do mięsa. Opłucz patelnię odrobiną wody i wlej ją do wolnowaru.
5. Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni i podsmaż ziemniaki, do chwili aż zaczną brązowieć. Podsmażone ziemniaki, pomidory, marchewkę, kiszone ogórki i koncentrat pomidorowy dodaj do mięsa. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem, mieloną papryką. Wymieszaj i wlej 1 szklankę wody lub bulionu. Uruchom wolnowar (podany niżej czas dotyczy wolnowarów Crock Pot).
- opcja Low 6-8 godzin
- opcja High 5-6 godzin.
6. Przed podaniem posyp świeżymi ziołami - natkę pietruszki lub kolendry lub szczypiorkiem.
Co to jest azu
Gulasz tatarski azu to bardzo sycące danie jednogarnkowe w skład którego wchodzą mięso, najczęściej wołowina, jagnięcina lub konina i warzywa. Współcześnie popularny jest także gulasz tatarski z kurczaka lub indyka. Mięso najpierw się smaży, a później dusi na niewielkim ogniu wraz z warzywami. Trudno jednoznacznie stwierdzić kiedy powstał przepis na azu, ale jest to potrawa o bardzo długim rodowodzie. Mięso było jednym z głównych składników diety koczowniczych ludów tatarskich. Podczas podbojów Tatarzy zajmowali tereny z rozwiniętą uprawą roślin i uprawą warzyw. Prawdopodobnie wówczas powstał gulasz tatarski Azu. Ziemniaki pojawiły się w tym daniu znacznie później, około XVIII wieku.Wraz z ekspansją gulasz tatarski zyskał też popularność na podbitych terenach m.in. na Ukrainie.
Choć w Internecie można znaleźć przepis na gulasz tatarski azu z wieprzowiny, to warto wiedzieć, że nie jest to oryginalny przepis. Tatarzy jako wyznawcy islamu nie jedzą wieprzowiny.
Podziel się przepisem na tatarski gulasz wołowy z warzywami
Spodobał Ci się przepis na gulasz tatarski Azu ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Do aranżacji zdjęć wykorzystałam:
- Patelnię z uchwytem, www.duka.com
- Młynek i miedzianą patelnię sahan do serwowania www.tureckisklep.pl
Dodatek tutaj ogórków kiszonych bardzo mi się podoba. Chętnie wypróbuję przepis na ten gulasz przy najbliższej okazji:-)
OdpowiedzUsuńMusi smakować pysznie. Interesująco brzmi wersja z koniną.
OdpowiedzUsuńUwielbiam koninę. Jadłam 16 lat. Nie każdy potrafi ją dobrze zrobić.
OdpowiedzUsuńWyśmienite!
OdpowiedzUsuń