Zimne nóżki
Zimne nóżki
Przepis na tradycyjną galaretę wieprzową z nóżek wieprzowych i golonki.
Zimne nóżki przepis, który w czasach PRL-u znała każda pani domu nadal cieszy się popularnością. Zimne nóżki to galareta wieprzowa z nóżek i golonki i klasyka polskiej kuchni. Przepis na zimne nóżki jest dość czasochłonny, ale smak tradycyjnej galaretki wieprzowej Ci to wynagrodzi. Zimne nóżki w galarecie były jeszcze niedawno nieodzownym elementem świąt wielkanocnych. Galaretkę z nóżek wieprzowych serwowano też w lokalach gastronomicznych. Zarówno w podrzędnych knajpach, jak i w renomowanych restauracjach stanowiły rodzaj szybkie przekąski i przystawki na imprezę. Nóżki wieprzowe w galarecie często były serwowane jako zakąski do alkoholu. Taki zestaw nazywano meduza i lorneta, a w skromniejszej wersji seta i galareta.
Przepis na galaretkę z nóżek wieprzowych z którego korzystam pochodzi z książki "Kuchnia polska" pod redakcją dr Stanisława Bergera wydanej w 1963 roku . Wprowadziłam w nim niewielkie zmiany.
Żeby przygotować tradycyjne zimne nóżki w galarecie potrzebujesz zaledwie kilku niedrogich składników. Są to nóżki wieprzowe i ewentualnie golonka wieprzowa, marchewka, cebula, pietruszka, seler oraz trochę przypraw. Jeśli masz taką możliwość, poproś w sklepie, aby przecięli nóżki wieprzowe wzdłuż na pół.
Sprawdzony przepis na zimne nóżki z golonki i nóżek wieprzowych bez żelatynyGalareta wieprzowa z nóżek i golonki
- 3 nóżki wieprzowe, około 1,5 kg
- 50 dag chudej wieprzowiny
- 1 średnia golonka wieprzowa o wadze około 1 kg,
- 2 średnie marchewki,
- pół małego selera, około 80-100 g
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 duża cebula, opalona nad gazem lub na suchej patelni
- 1 pietruszka
- 2-3 małe liście laurowe
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 5-6 kulek ziela angielskiego
- mielony czarny pieprz i sól do smaku
- opcjonalne dodatki: zielony groszek, natka pietruszki.
- do podania sok z cytryny lub ocet (bardzo dobrze sprawdza się biały ocet winny L'aretino, jest dostępny m.in. w sklepie Kuchnie Świata)
Zamiast zwykłej soli świetnie sprawdza się sól
Zimne nóżki przepis
1. Nóżki wieprzowe i golonkę oczyść z włosia. Najszybciej zrobisz to opalając je nad palnikiem lub za pomocą zapalarki do gazu.
2. Umyj dokładnie mięso, włóż do garnka i zalej zimną wodą na około 4 cm ponad poziom mięsa. Gotuj na niewielkim ogniu, z lekko uchyloną pokrywką około 2-3 godziny. Od czasu do czasu zbierz szumowiny.
3. Dodaj marchewkę, pietruszkę, opaloną cebulę i przeprawy z wyjątkiem soli. Gotuj kolejne 2 godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Pod koniec gotowania dodaj sól.
4. Przecedź wywar przez gęste sitko. Dodaj do wywaru roztarty z solą czosnek i ewentualnie natkę pietruszki. Dopraw do smaku.
5. Lekko przestudzone mięso bardzo dokładnie oddziel od kości, większe kawałki mięsa możesz drobno pokroić. W galarecie zimne nóżki nie powinno być nawet najmniejszej kostki.
6. Dodaj mięso do wywaru, wymieszaj i przelej do ozdobnych foremek lub dużego pojemnika. Kiedy ostygnie wstaw do lodówki. Opcjonalnie możesz dodać pokrojoną marchewkę i zielony groszek.
Galareta wieprzowa zimne nóżki z wolnowaru
1. Nóżki wieprzowe i golonkę oczyść z włosia.
2. Na dno wolnowaru włóż obrane warzywa, a na nich ułóż umyte dokładnie mięso. Dodaj czosnek, przyprawy i zalej zimną wodą do połowy wysokości mięsa.
3. Ustaw czas wolnowarzenia. Podany w przepisie czas i ilość składników dotyczą wolnowaru Crock-Pot o pojemności minimum 5,7 litra.
- opcja Low - około 12 godzin
- opcja High - około 9 godzin
4. Przecedź wywar przez gęste sitko i i ewentualnie dopraw do smaku.
5. Lekko przestudzone mięso bardzo dokładnie oddziel od kości, większe kawałki mięsa możesz drobno pokroić. W galarecie zimne nóżki nie powinno być nawet najmniejszej kostki.
6. Dodaj mięso do wywaru, wymieszaj i przelej do ozdobnych foremek lub dużego pojemnika. Kiedy ostygnie wstaw do lodówki. Opcjonalnie możesz dodać pokrojoną marchewkę i zielony groszek.
Udostępnij przepis na zimne nóżki bez żelatyny
Spodobał Ci się przepis na galaretę wieprzową z nóżek i golonki ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Skąd się wzięły zimne nóżki.
Wbrew temu co mogłoby się wydawać galareta mięsna lub rybna nie powstała w kuchni europejskiej. Pierwsze przepisy na galaretę zawiera pochodząca z X wieku arabska książka kucharska, w której znajdziesz przepis na galaretę rybną o nazwie qaris. Zaskoczyło mnie natomiast to, że galaretki mięsne przyrządzano zanim wymyślono galaretki owocowo-warzywne. W średniowieczu kucharze odkryli, że z zagęszczonego bulionu mięsnego można zrobić galaretę. Podobno galaretkę mięsną serwowano na weselu królowej Bony i Zygmunta I Starego. Wraz z upływem czasu galarety wieprzowe, drobiowe, wołowe lub rybne stały się popularnym daniem, często podawanym jako tania zakąska do mocnego alkoholu.
Galareta z nóżek wieprzowych - hit PRL-u
W Polsce w zależności od regionu i składniki galaretka mięsna może nazywać się zimne nóżki, nóżki w galarecie, galart, a na Wschodzie studzienina lub kwaszenina. W czasach PRL zimne nóżki i kieliszek wódki, a czasami i dwa kieliszki były typowo męskim daniem nazywanym meduza i lorneta. Do dzisiaj wszelkiego typu galarety mięsne są podawane na rodzinnych i towarzyskich spotkaniach, pojawiają nawet w sylwestrowym menu wielu restauracji.
Zimne nóżki
Dobre nóżki lubimy. Ostatnio zrobiłam cielęce.
OdpowiedzUsuń