Zupa chrzanowa
Zupa chrzanowa
Przepis na zupę chrzanową z chrzanem ze słoika
Zupa chrzanowa z jajkiem i ziemniakami może być zarówno doskonałą przystawką, jak i głównym posiłkiem. Tradycyjna zupa chrzanowa z ziemniakami i jajkiem na twardo jest gęsta, sycąca i rozgrzewająca, ale wegetariańska postna zupa chrzanowa z ziemniakami i jabłkiem także smakuje wyśmienicie. Zupa chrzanowa z chrzanem ze słoika to jedna z najłatwiejszych do zrobienia zup, którą można przygotować od początku do końca w około 30 minut. Możesz też skorzystać z przepisu Jak zrobić domowy chrzan . Żeby przygotować najlepszą zupę chrzanową potrzebujesz tanich, łatwo dostępnych składników. Dobry chrzan to podstawa, decyduje o smaku zupy chrzanowej, a ziemniaki i jabłko nadają jej gęstą, kremową konsystencję.
Zupa chrzanowa najlepsza na chłodniejsze dni.Zupa z chrzanem ze słoika
Jeśli chcesz przygotować wegetariańską zupę chrzanową pomiń kiełbasę, wędzonkę, jajka i śmietanę. Możesz też zwiększyć ilość chrzanu.
- 500 g kiełbasy, najlepiej białej surowej,
- opcjonalnie około 200 g boczku albo wędzonych żeberek lub kości wieprzowych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 Jabłko Grójeckie
- 600 g ziemniaków
- 1-2 łyżki oleju lub masła do smażenia
- około 1,5 litra wody lub bulionu
- od 3 do 6 łyżek tartego chrzanu ze słoika albo świeżego,
- 4-5 łyżek śmietany 18%
- 1 łyżka majeranku.
- sól i pieprz do smaku
- po 1 jajku na twardo do każdej porcji
Jeśli nie masz bulionu, to dodatkowo
- 1 mały por, tylko biała część
- plasterek korzenia selera, mniej więcej grubości 1 cm
- 1 mała pietruszka
- 1 średni listek laurowy,
- 2 ziarenka ziela angielskiego.
Zupa chrzanowa przepis
1. Cebulę, ziemniaki i obrane jabłko pokrój w małą kostkę, czosnek drobno posiekaj. Jeśli nie masz bulionu, to pozostałe warzywa (seler, pietruszkę i por) też pokrój na małe kawałki.
2. W garnku, w którym będziesz gotować zupę chrzanową, rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli. Dodaj ziemniaki i ewentualnie pozostałe warzywa z wyjątkiem czosnku i smaż około 3 minut. Na koniec dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty stale mieszając.
3. Do garnka z warzywami wlej wodę lub bulion. Dodaj przyprawy, jabłko oraz kiełbasę w całości i ewentualnie wędzonki. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut.
4. Wyjmij z zupy kiełbasę i wędzonkę. Do zupy dodaj chrzan, zagotuj i zdejmij z ognia. Teraz możesz zupę zmiksować na krem.
5. Zahartuj śmietanę dodając do niej kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszaj. Mieszając cały czas zupę powoli wlej do zupy chrzanowej zahartowaną śmietanę. Zupa chrzanowa świetnie smakuje z z jajkiem na twardo i pokrojoną na plasterki kiełbasą.
Dlaczego warto jeść chrzan
Chrzan od dawna ma zastosowanie lecznicze, zarówno zewnętrzne, jak i wewnętrzne. Starożytni Grecy używali chrzanu jako afrodyzjaku i stosowali na bóle kręgosłupa. W Europie wykorzystywano chrzan jako środek wykrztuśny na kaszel oraz w leczeniu szkorbutu, zatruć pokarmowych, gruźlicy i kolki. Wiadomo, że chrzan ma właściwości moczopędne, korzenie są stosowane w leczeniu m.in. infekcji dróg moczowych, zapalenia oskrzeli, przekrwienia zatok. Występujące w chrzanie substancje niszczą niektóre szczepy bakterii. Chrzan zawiera potas, wapń, magnez i fosfor, a także olejki lotne, takie jak olejek gorczyczny, który ma właściwości antybakteryjne.
Pyszna zupa, zwana też chrzanówką. Mam na nią ochotę.
OdpowiedzUsuńmniam mniam
OdpowiedzUsuń