Sernik japoński
Sernik japoński
Najlepszy przepis na sernik japoński - delikatny biszkopt serowy.
Sernik japoński najlepszy przepis na delikatny, puszysty sernik, który bardziej przypomina biszkopt serowy, niż klasyczny sernik wiedeński z rodzynkami . Lekki jak puch, rozpływający się w ustach jest idealnym ciastem na każdą okazję. Sernik japoński, ze względu na swoją strukturę często określa się jako sernik biszkoptowy lub sernik bawełniany (Cotton Japanese Cheesecake). W odróżnieniu od tradycyjnych serników jest stosunkowo niskokaloryczny i niezbyt słodki. Po przekrojeniu można przełożyć go ulubionym kremem, tak jak przekładamy biszkopt. Japoński sernik bawełniany podaję zazwyczaj z takimi dodatkami jak świeże owoce, frużelina owocowa, sos czekoladowy albo posypany cukrem pudrem.
Najlepszy przepis na delikatny i puszysty sernik japońskiSernik japoński
- 250 g sera serka kanapkowego typu Philadelphia, ale może to być np. Mój Ulubiony z OSM Wieluń, Twój Smak z Piątnicy lub inny,
- 6 jajek - żółtka i białka oddzielnie,
- 140 g cukru pudru,
- 60 g masła,
- 100 ml mleka 3,2%
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 60 g mąki tortowej,
- 20 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej,
- duża szczypta soli.
- opcjonalnie drobno pokrojone rodzynki
Ekstrakt z wanilii, jest dostępny m.in. w sklepie Kuchnie Świata
Sernik japoński najlepszy przepis
1. Ser, masło i mleko umieść w garnku i na najmniejszym możliwym ogniu podgrzewaj to uzyskania jednolitej konsystencji. Składniki powinny być lekko ciepłe, ale nie gorące. Przygotowaną masę odstaw do przestudzenia.
2. Wymieszaj razem mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną (lub skrobię kukurydzianą) i przesiej przez sitko. Do wystudzonej masy dodawaj po jednym żółtku, po każdym dodaniu żółtka mieszaj przez chwilę trzepaczką. Na koniec dodaj połowę cukru (70 g), sok z cytryny, przesiane mąki i skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy. Całość wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
3. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj
partiami, po jednej łyżce, pozostały cukier puder. 1/3 ubitej piany z
białek dodaj do masy serowej i delikatnie wmieszaj do ciasta. Dodaj
kolejną porcję białek i ponownie wymieszaj. Po dodaniu trzeciej porcji białek
staraj się mieszać bardzo, bardzo delikatnie, ale w taki sposób, aby obie masy
dokładnie się połączyły.
4. Ciasto przelej do przygotowanej wcześniej formy. Formę z ciastem wstawdo
wysokiego naczynia żaroodpornego z wrzącą wodą. Woda powinna sięgać mniej
więcej do połowy wysokości tortownicy z ciastem.
5. Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni, grzałka góra - dół, bez termoobiegu.Następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz kolejne 30 minut.
6. Wyłącz piekarnik i przez kolejne 30 minut go nie otwieraj. Później wyjmij naczynie z wodą, a ciasto pozostaw w uchylonym na 1 cm piekarniku na około 40 minut do godziny.
Udostępnij przepis
Spodobał Ci się przepis na puszysty japoński sernik biszkoptowy? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Forma do pieczenia sernika w kąpieli wodnej - jak zabezpieczyć
Serniki pieczone w kąpieli wodnej wymagają przygotowania formy w taki sposób,
aby do środka nie dostałą się woda. Zdarzyło mi się, i to nie raz, że mimo
dokładnego uszczelnienia formy folią aluminiową, niewielka ilość wody
przedostała się do ciasta. Od tamtej pory stosuję jako zabezpieczenie rękaw do
pieczenia. Torownicę umieszczam w rękawie, spinam dołączonymi do rękawa
klipsami, tak, aby rękaw jak najdokładniej przylegał do formy. Odcinam górę
mniej więcej około 1 milimetra poniżej rantu tortownicy. Do tak przygotowanej
formy wlewam ciasto i całość wstawiam do większego naczynia, do którego wlewam
około 1,5 litra wrzącej wody.
Sernik japoński należy do tych, które często piekę w formie bez odpinanych
boków. Jest na tyle stabilny, że bez problemu można go wyjąć przykładając do
formy deskę do krojenia i odwracając tortownicę do góry nogami, po czym
przyłożyć drugą deskę i odwrócić ponownie, tak aby wypieczony wierz znalazł
się na górze. Na dno formy wkładam papier do pieczenia, papierem do pieczenia
wykładam też boki formy, w taki sposób, aby papier wystawał około 3 cm ponad
rant.
O tak, to ciekawy sernik. Dla mnie to biszkopt sernikowy.
OdpowiedzUsuńWygląda tak puszyście. Ja oczywiście wydłubałabym rodzynki...Wypróbuję przy okazji :-)
OdpowiedzUsuńKiedyś muszę go wypróbować wreszcie. Chodzi za mną od długiego czasu. A patent na zabezpieczenie tortownicy rękawem do pieczenia podkradam. Nie wpadłam na to
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Wygląda przepysznie
OdpowiedzUsuń