TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Co jeść po zawale

Dieta po zawale. Produkty wskazane i przeciwwskazane po zawale serca

Co jeść po zawale, żeby zmniejszyć ryzyko wystąpienia w przyszłości kolejnych problemów z sercem. Zawału zazwyczaj nikt z nas się nie spodziewa, kiedy do niego dochodzi zmianie ulega całe nasze życie. Jednak wbrew pozorom, dieta po zawale serca jest tym elementem, który najłatwiej zmodyfikować. Oczywiście, jeśli jest to wyłącznie dieta kardiologiczna. Dla mnie problemem okazała się odpowiedź na pytanie co jeść po zawale, mając równocześnie insulinooporność.

W przypadku ilości posiłków lekarze i dietetycy z którymi rozmawiałam są zgodni - w ciągu dnia powinniśmy spożywać 4-5 posiłków w odstępach 3-4 godzinnych, przy czym ostatni na około 3 godziny przed snem. Równie ważna jest ilość płynów  - średnia zalecana dawka to około 2 litrów, przy czym głównie powinna być to woda o niskiej zawartości sodu. Dieta po zawale serca powinna zawierać warzywa (przede wszystkim surowe), produkty pełnoziarniste i tłuste ryby. Te pokarmy są korzystne dla serca. Ograniczyć natomiast trzeba przetworzoną żywność oraz produkty o wysokiej zawartości tłuszczu, cukru, soli i konserwantów. 

co-jesc-po-zawale
Dieta kardiologiczna dla osób po zawale serca.

Produkty wskazane i przeciwwskazane po zawale serca

Produkty zbożowe - co jeść po zawale

  • Zalecane: pieczywo pełnoziarniste (żytnie, razowe i graham), makarony z mąki razowej, płatki owsiane, ryż brązowy, ryż czarny i czerwony (dostępne są m.in. w sklepie Kuchnie Świata). Tutaj znajdziesz informacje Jak długo gotować ryż w zależności od gatunku.
  • W umiarkowanych ilościach: kasze drobnoziarniste, ryż paraboliczny, pumpernikiel
  • Unikaj: pieczywa jasnego oraz pieczywa cukierniczego (np. chałka, słodkie bułki), białego ryżu makaronów z mąki pszennej i drobnych makaronów, płatków błyskawicznych, gotowych słodzonych mieszanek musli, gotowych ciast i ciasteczek.

Mięso, wędliny i ryby po zawale - co jeść po zawale

Tłuste ryby zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które mają właściwości przeciwzapalne i są dobre dla serca. Wskazany jest też w umiarkowanych ilościach olej rzepakowy, olej lniany tłoczony na zimno i oliwa z oliwek.

  • Zalecane: drób bez skóry (kurczak, indyk), wołowina, cielęcina, królik. Chude i domowe wędliny np. grillowana na grillu elektrycznym, gotowana na parze lub pieczona w rękawie pierś z kurczaka lub indyka. Ryby przygotowane bez panierki np. dorsz, łosoś, halibut, śledź, makrela, tuńczyk.
  • W umiarkowanych ilościach: chuda wieprzowina np. schab, polędwica, szynka bez tłuszczu,
  • Unikaj: tłustego mięsa takiego jak żeberka wieprzowe, boczek, karkówka, baranina, kaczka, gęś pieczona oraz podrobów. Zrezygnuj też z parówek, pasztetowej i gotowych pasztetów, tłustych wędlin i konserw mięsnych.

Nabiał - co jeść po zawale serca, a z czego zrezygnować

  • Zalecane: jogurty naturalne, chude mleko do 2% tłuszczu, chudy twaróg, maślanka, kefir, zsiadłe mleko, ser jogurtowy -  tutaj znajdziesz przepis na domowy ser z jogurtu
  • W umiarkowanych ilościach: półtłuste sery twarogowe, serki homogenizowane, sery żółte o obniżonej zawartości tłuszczu
  • Unikaj: tłustego nabiału, takiego jak pełnotłuste mleko, śmietana, ser żółty, ser topiony, ser camembert, jogurty owocowe, słodzone desery mleczne i śmietankowe, lody, kremy, mleko skondensowane. Śmietanę możesz zastąpić jogurtem.

co-jesc-po-zawale

Orzechy, nasiona i rośliny strączkowe

  • Zalecane są niesolone: orzechy włoskie, migdały, orzechy brazylijskie, orzechy laskowe, orzechy pekan i orzechy nerkowca. Polecane są również nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, nasiona konopi i nasiona chia. Wprowadź do swojej diety bogate w białko rośliny strączkowe: groch, ciecierzycę, soczewicę, fasolę m.in. adzuka i fava. Z ciecierzycy możesz przygotować najlepszy arabski hummus a z fasoli bardzo dobry smalec z białej fasoli

Co jeść po zawale - owoce i warzywa

Zawarte w owocach i warzywach przeciwutleniacze mogą pomóc chronić serce. Owoce i warzywa są również dobrym źródłem błonnika, który jest niezbędny dla zdrowia. Eksperci sugerują spożywanie 4-5 porcji .

  • Zalecane są wszystkie świeże, mrożone i kiszone warzywa oraz świeże surowe owoce.
  • Ogranicz: suszone owoce w tym rodzynki.
  • Unikaj: frytek, puree ziemniaczanego, rozgotowanych warzyw, owoców w słodkich syropach, warzyw i owoców z puszki oraz warzyw w occie.
  • Uwaga: w diecie po zawale należy ograniczyć warzywa o wysokiej zawartości skrobi - w tym  ziemniaki i kabaczki, które nie są wskazane także w insulinooporności.

Napoje

  • Zalecane: woda mineralna, herbaty owocowe i ziołowe, słaba herbata, soki warzywne. Herbata, zwłaszcza zielona, wg licznych badań zapobiega rozwojowi chorób sercowo - naczyniowych.
  • W umiarkowanych ilościach: kawa, soki owocowe świeżo wyciskane bez dodatku cukru.
  • Unikaj: słodzonych soków owocowych, napojów energetyzujących i słodzonych napojów gazowanych, dużych ilości alkoholu.

Kilka słów o zielonej herbacie.

Liście zielonej herbaty nie są poddawane fermentacji, a co za tym idzie przygotowany z nich napar zachowuje niemal wszystkie witaminy i minerały. Prowadzone od wielu lat badania medyczne wykazały, że zielona herbata nie tylko przyśpiesza i zwiększa poziom spalania tłuszczu, ale może mieć pozytywny wpływ na  funkcjonowanie układu krążenia i obniżenie poziomu cholesterolu. Jest szczególnie istotne w przypadku osób po zawale serca, a także zmagających się z miażdżycą. 

Zielona herbata określana jest mianem herbaty niefermentowanej, ponieważ nie przechodzi ona procesu utleniania. Otrzymuje się ją poprzez podgrzanie/prażenie liści, aby przyspieszyć proces więdnięcia i niedopuszczenia do ich fermentacji. Po tym etapie następuje formowanie listków poprzez ich zwijanie. Produkcja kończy się suszeniem i sortowaniem. Zielona herbata jest źródłem polifenoli i przeciwutleniaczy niezbędnych dla dobrego zdrowia i długowieczności - informuje na swojej stronie polski dystrybutor herbat marki Basilur.

co-jesc-po-zawale

Tłuszcze i przyprawy - co jeść po zawale

  • Zalecane: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, margaryny bogate w sterole roślinne, najlepiej bez dodatku oleju palmowego.
  • Unikaj: smalcu, słoniny, oleju palmowego i kokosowego, masła roślinnego, margaryn z olejem palmowym, utwardzonych olejów roślinnych, majonezu i tłustych sosów. Zrezygnuj z kostek rosołowych, gotowych sosów i zup m.in. w proszku. Ogranicz ilość soli i cukru.

Jakie zupy po zawale

  • Zalecane: zupy na bazie warzyw, w przypadku insulinooporności bez blendowania i nadmiernego rozgotowania warzyw. Te zupy można zabielić jogurtem lub mlekiem.
  • W umiarkowanych ilościach: zupy na wywarach mięsnych
  • Unikaj: tłustych zup oraz zup z zasmażką lub zabielanych śmietaną. 

Jak monitorować stan zdrowia po zawale

Oprócz wizyt kontrolnych u specjalisty kardiologa i ewentualnie lekarzy innych specjalności, warto zainteresować się urządzeniami, które pozwalają na monitorowanie stanu zdrowia, w tym wykonanie EKG w domowych warunkach. Można do tego wykorzystać m.in. smartwatche. Na rynku dostępne są  modele z funkcją EKG, monitorowania ciśnienia krwi, tętna i temperatury ciała oraz pomiarem saturacji krwi. Na smartwatchu odbierzesz również połączenia telefoniczne i powiadomienia z sieci społecznościowych. Urządzenie przypomni Ci o konieczności napicia się wody lub poruszania się, jeśli zbyt długo siedzisz przed ekranem komputera.

co-jesc-po-zawale
Smartwatch FW46 Xenon firmy Maxcom posiada m.in. funkcję EKG, ciśnieniomierz, pulsoksymetr, tempo oddychania i wiele innych przydatnych opcji.
 

Dieta kardiologiczna

Dieta kardiologiczna ma na celu zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia. Podstawowe zasady tej diety:

  • Jedz pełnowartościową żywność i unikaj przetworzonej żywności. 
  • Uwzględnij szeroką gamę warzyw i owoców, zarówno świeżych, jak i mrożonych
  • Ogranicz czerwone i przetworzone mięso oraz  pełnotłuste produkty mleczne.
  • Uwzględnij zdrowe tłuszcze, takie jak olej rzepakowy i olej lniany, oliwa z oliwek i awokado,  orzechy, nasiona i rośliny strączkowe. 
  • Ogranicz spożycie alkoholu i cukru, zrezygnuj z soli.

Książki dotyczące żywienia po zawale i w insulinooporności.

Literatura dotycząca żywienia po zawale i w insuliooporności jest dla nas kopalnią wiedzy. Nie wstydzę się przyznać, że w pierwszych dniach po zmianie diety miałam ogromny problem, z przygotowaniem posiłków. Pomocne okazały się książki Nigela Slatera - Zielona uczta. Wiosna, lato oraz Zielona uczta. Jesień, zima. Oba tytuły ukazały się nakładem wydawnictwa Filo. Te książki pomogły mi wprowadzić różnorodność do posiłków opartych na sezonowych warzywach i odpowiedzieć sobie na tytułowe pytanie co jeść po zawale serca. Nieocenione są też książki Yotama Ottolenghi zawierające dopracowane do perfekcji przepisy na dania z warzyw. Dzięki nim wydobędziesz z warzyw wszystko to co najlepsze.  Dieta roślinna zmniejsza także ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych, m.in. miażdżycy, cukrzycy czy otyłości - warto o tym pamiętać.

co-jesc-po-zawale

Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska to autorki książek poświęconych żywieniu osób z insulinoopornością. Jednak są to publikacje które przydadzą się także osobom szukającym odpowiedzi na pytania co jeść po zawale. W naszej biblioteczce mamy obecnie pięć tytułów autorstwa Magdy Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej, są to:

  • Insulinooporność w polskiej kuchni, 
  • Dieta w insulinooporności, 
  • Świętowanie z insulinoopornością, 
  • Słodkości w insulinooporności, 
  • Jedz pysznie i nie bój się cholesterolu (tej ostatniej zabrakło na zdjęciach).

Mimo, iż większość w wspomnianych publikacji dotyczy insulinooporności, to są bardzo przydatne także dla osób na diecie kardiologicznej. Zarówno dieta po zawale, jak i ta zapobiegająca cukrzycy bazują na świeżych warzywach, chudym mięsie i chudym nabiale oraz ograniczeniu cukru.

co-jesc-po-zawale

Udostępnij artykuł

Spodobał Ci się artykuł co jeść po zawale ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten tekst na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

 Źródła:

Dominika Wnęk, Dieta po zawale, www.mp.pl
Aleksandra Cichocka, Dieta dla osób po zawale serca, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, 
Krakowski Szpital Specjalistyczny im. Jana Pawłą II, Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych, https://www.szpitaljp2.krakow.pl/wp-content/uploads/2021/03/11.-Dieta-o-kontrolowanej-zawartosci-kwasow-tluszczowych.pdf

Nie jestem lekarzem ani farmaceutą. Zawarte w tym poście informacje opracowałam na podstawie podanych w przypisach źródeł oraz konsultacji z lekarzami i dietetykami. W żadnym wypadku nie zastąpią one wizyty u lekarza ani konsultacji dietetyka.

 

co-jesc-po-zawale
Co jeść po zawale

Komentarze

  1. Dieta po zawale w prawdzie mnie nie dotyczy, ale nie wiadomo kiedy może się przydać. Bardzo ciekawy artykuł. Polecę znajomemu, który choruje na serce.
    Natomiast mam problem z insulinoopornością i te książki na pewno przydadzą mi się.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie i lekko. Tak jadamy od lat. Zapraszam po inspiracje.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych