Domowa przyprawa do wieprzowiny
Domowa przyprawa do wieprzowiny
Czym najlepiej przyprawić mięso wieprzowe.
Domowa przyprawa do wieprzowiny przyda się nie tylko przed świętami. Ta idealna mieszanka przypraw do mięsa wieprzowego pasuje do karkówki, łopatki, szynki wieprzowej, schabu i pieczonego boczku. Na blogu znajdziesz też przepis na pieprz ziołowy z PRL, a poniżej przepis na przyprawę do gulaszu wieprzowego oraz przyprawę do pasztetu. Przygotujesz je z ogólnie dostępnych składników. Jedynym wyjątkiem jest wchodzący w skład przyprawy do wieprzowiny suszony i zmielony chrzan, ale możesz go kupić za przysłowiowe grosze w Internecie.
Przepis na domową przyprawę do wieprzowiny oraz na przyprawy do gulaszu wieprzowego i pasztetu pochodzi z najlepszej, moim zdaniem, wydanej po angielsku książki kucharskiej "Polish Heritage Cookery" autorstwa Roberta i Marii Strybel.
Jakie zioła do wieprzowiny, czym doprawić mięso na pieczeń, gulasz i pasztet wieprzowy.Przyprawa do
wieprzowiny
- 1 łyżka stołowa majeranku
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej,
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka szałwii, ale możesz dodać trochę mniej,
- 2 łyżeczki suszonej cebuli w proszku
- 1 łyżeczka suszonego mielonego czosnku
Wymieszaj i zmiksuj razem wszystkie składniki. Przechowuj w szklanym słoiczku.
Przyprawa do gulaszu wieprzowego
- 1 łyżka stołowa czarnego pieprzu
- 1 łyżka stołowa mielonej papryki ostrej lub łagodnej
- 1 łyżka stołowa suszonej natki pietruszki
- 1 łyżka stołowa suszonej cebuli w proszku
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka majeranku
- opcjonalnie: 1-2 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
Wymieszaj i zmiksuj razem wszystkie składniki. Przechowuj w szklanym słoiczku.
Przyprawa do pasztetu
- 1 łyżka stołowa czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej cebuli w proszku
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- opcjonalnie: 1/2
łyżeczki mielonego kardamonu lub goździków lub kolendry albo po 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu, mielonych goździków i mielonej kolendry.
Wymieszaj i zmiksuj razem wszystkie składniki. Przechowuj w szklanym słoiczku.
Przyprawa do wieprzowiny pieczonej w niskiej temperaturze.
Uwaga: Tej przyprawy nie stosujemy do mięs pieczonych w wysokiej temperaturze ani do smażonej wieprzowiny. W temperaturze 150 stopni cukier się skarmelizuje, ale powyżej 200-210 stopni będzie już spalony.
- 1/3 szklanki drobnego brązowego cukru,
- 1/4 szklanki soli,
- 2 łyżki papryki ostrej lub słodkiej lub wędzonej
- 1 łyżka stołowa mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki suszonej mielonej cebuli
- 1 łyżeczka kminku
- 1 czubata łyżeczka czosnku w proszku
Wymieszaj i zmiel razem wszystkie składniki. Przechowuj w szczelnie zamkniętym szklanym słoiku w chłodnym i ciemnym miejscu.
Udostępnij przepis
Spodobał Ci się przepis na domowa przyprawa do wieprzowiny ? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Jakie przyprawy do wieprzowiny
Przygotowanie mięsa zaczyna się od przyprawiania, ale dodawanie do wieprzowiny przez cały czas tego samego zestawu przypraw może być dość nudne. Sprawdź jakie przyprawy i zioła dobrze komponują się z wieprzowiną. Do wieprzowiny najbardziej pasują majeranek, cząber, mielona słodka lub ostra papryka, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, tymianek i kminek. Ten ostatni jest wprost niezbędnym dodatkiem do tłustych pieczonych mięs i gulaszy. Pamiętaj też, aby z umiarem dodawać rozmaryn, jego aromat jest dość silny.
Czasami warto sięgnąć także po inne przyprawy. Szczypta mielonego ziela angielskiego lub odrobina mielonych goździków podkreślą smak potraw z mielonej wieprzowiny, kotletów z karkówki i pieczeni wieprzowej. Te przyprawy stosujemy w bardzo małych ilościach, aby nie zdominowały smaku potrawy.
Do wieprzowi odpowiedni będzie także świeży lub mielony imbir, zwłaszcza jeśli zamierzasz nadać potrawie odrobinę pikanterii i pieprz cytrynowy, który doda nutę świeżości pieczeniom i grillowanej wieprzowinie.
Domowa przyprawa do wieprzowiny.
Bardzo lubię takie swoje mieszanki przypraw, po które szybko sięgam jak przygotowuję mięso. Chętnie skorzystam z przepisów:-)
OdpowiedzUsuńDomowe przyprawy są najlepsze. Zawsze chętnie je komponuję.
OdpowiedzUsuńA w jakiej proporcji do kg mięsa używać tych mieszanek.
OdpowiedzUsuńokoło 1 łyżki stołowej na kilogram mięsa
Usuń