TRYB JASNY/CIEMNY
ZNAJDŹ PRZEPIS:

Szukaj wg składnika

Szukaj wg rodzaju kuchni

Szukaj wg dania

Jak długo gotować ryż

Jak długo gotować ryż

Jak ugotować ryż basmati, jaśminowy, brązowy i inne rodzaje ryżu.

Jak długo gotować ryż bez torebki, żeby był sypki i puszysty ? Jak ugotować ryż basmatli i jaśminowy? Ile czasu gotować czarny ryż? Odpowiem Ci dzisiaj na te pytania. Czas gotowania ryżu może się różnić w zależności od tego jakiego rodzaju ryż chcesz ugotować. Inne będą także proporcje ryżu i wody. Każdy ryż można ugotować na wiele sposobów, od tradycyjnego gotowania w garnku na kuchence, poprzez gotowanie ryżu na parze lub w ryżowarze - specjalnym garnku to gotowania ryżu. Na blogu znajdziesz m.in. artykuł co to jest garnek do gotowania ryżu czyli rice cooker, ale dziś chciałabym podać Ci mój najlepszy sposób na gotowanie ryżu w zależności od jego rodzaju. Oczywiście, o ile to możliwe, sugeruję, aby przede wszystkim zapoznać się ze wskazówkami na opakowaniu.

jak-dlugo-gotowac-ryz

Jak ugotować ryż do risotto

Ryż arborio, carnaroli i maratelli to trzy odmiany, które są używane do przyrządzania risotto. Przygotowanie tych rodzajów ryżu różni się od gotowania zwykłego ryżu białego lub brązowego, ponieważ zawierają one znacznie więcej skrobi. 

 Risotto przepis  

 moja szklanka ma 250 ml pojemności

  • 1 szklanka białego lub brązowego ryżu do risotto,
  • 350 ml  wywaru warzywnego lub mięsnego,
  • 120 ml  białego wytrawnego wina,
  • 1 -2 łyżki masła lub oliwy z oliwek,
  • 1 mała cebula drobno posiekana,
  • 60-70 g startego na drobnych oczkach parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie 250 g pieczarek pokrojonych w plasterki i podsmażonych na złoty kolor.

Aby przygotować perfekcyjne risotto podsmaż na maśle posiekaną cebulę, aż stanie się przezroczysta. Dodaj ryż i mieszaj, aż ziarna staną się szkliste i nabiorą orzechowego zapachu. Dodaj wino i poczekaj, aż ryż je wchłonie. Dodaj pół szklanki gorącego bulionu i delikatnie mieszając poczekaj, aż ryż całkowicie wchłonie płyn. Kontynuuj dodawanie bulionu, do chwili gdy ryż będzie kremowy i miękki. Zajmuje to około około 25 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i dużą ilością parmezanu.

Jak ugotować ryż bez torebki

Żeby ugotować 1 szklankę białego ryżu doprowadź do wrzenia półtorej szklanki wody, a następnie wsyp ryż. Zmniejsz ogień do małego i gotuj przez około 16-18 minut. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek wody i wydłuż czas gotowania o około 5 minut. Wyłącz płomień i  pozostaw  pod przykryciem, jeszcze przez 10 minut.

Jak długo gotować ryż brązowy

Wsyp 1 szklankę ryżu do średniej miski i dodaj tyle wody, aby przykryć go na około 5 cm. Przemieszaj ziarna, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Ostrożnie wylej wodę, pozostawiając ryż w misce. Powtórz tę czynność dwa - trzy razy lub do czasu, aż woda będzie prawie czysta. Odsącz ryż na sitku.

Przełóż ryż do garnka i wlej 1,5 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejsz ogień na mały, przykryj garnek pokrywką i gotuj około 35-45 minut. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek wody i wydłuż czas gotowania o około 5 minut.

Jak ugotować czarny ryż

Ryż czarny to ryż pełnoziarnisty pochodzący z Chin. Czasami nazywany jest ryżem fioletowym lub ryżem zakazanym, ponieważ jego unikalny kolor sprawiał, że był przeznaczony tylko na stoły najwyższych dostojników. Istnieje kilka odmian pełnoziarnistego czarnego ryżu, w tym czarny ryż japoński i czarny ryż perłowy. Wszystkie mają orzechowy smak, są bardzo bogate w składniki odżywcze i znacznie twardsze niż inne odmiany ryżu. Wymagają więc dłuższego czasu gotowania.

Czarny ryż jest bardzo pożywny, nawet niewielka porcja pozwoli pozbyć się uczucia głodu. Doskonale komponuje się z wszelkiego typu sałatkami warzywnymi i owocowymi. Może też stanowić zamiennik dla białego i brązowego ryżu. Pasuje również do sushi, krewetek, szparagów i dań z drobiem. Zmielony na mąkę można dodać do wypieków. W Polsce czarny ryż, ryż do sushi i risotto można kupić m.in. w sklepie Kuchnie Świata

1 szklankę czarnego ryżu wypłucz  z nadmiaru skrobi, tak w przypadku innych gatunków ryżu. Odcedź i przełóż ryż do garnka. Dodaj 2 szklanki wody.  Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień do małego i gotuj pod przykryciem około 45-55 minut, aż ryż wchłonie wodę. Zdejmij z ognia i odstaw na 5-10 minut pod przykryciem. Roztrzep widelcem i podawaj.

jak-dlugo-gotowac-ryz

Jak długo gotować ryż basmati

Basmati to ryż długoziarnisty o lekko orzechowym smaku uprawiany w Himalajach i Pakistanie. W języku hindi słowo "bas" oznacza „aromat”, a „mati” można tłumaczyć jako „pełen”. Innymi słowy ryż basmati to ryż pełen aromatu.  

Basmati to jeden z najszybciej gotujących się rodzajów ryżu. Kluczem do uzyskania lekkiego, delikatnego i puszystego ryżu basmati jest wstępne opłukanie ryżu, w przeciwnym razie ziarna będą gumowate i skleją się. Umieść ryż w średniej misce i dodaj tyle wody, aby przykryć go na około 5 cm. Przemieszaj ziarna, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Ostrożnie wylej wodę, pozostawiając ryż w misce. Powtórz tę czynność cztery razy lub aż woda będzie prawie czysta. Za pomocą sitka o drobnych oczkach odsącz ryż.

W garnku z grubym dnem rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę oleju. Dodaj 1 szklankę ryżu i wymieszaj, żeby ziarna pokryły się olejem. Wlej 1,5 szklanki wody i dodaj dużą szczyptę soli. Zagotuj zawartość garnka, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 15 minut. Wyłącz kuchenkę i pozostaw ryż pod przykryciem  przez 5 minut. Przed podaniem wymieszaj ryż widelcem. .

Jak ugotować ryż jaśminowy

Ryż jaśminowy znany jest ze swojego delikatnego, lekko słodkiego smaku i wspaniałego aromatu. Wsyp do miski 1 szklankę ryżu, zalej wodą  i zamieszaj. Po zmętnieniu odcedź. Powtórz tę czynność 2-3 razy, aż woda będzie prawie czysta. Odsącz ryż na sitku i przełóż do garnka. Dodaj około 1,25 szklanki wody i zagotuj. Zmniejsz płomień na mały, przykryj garnek pokrywką. Nie podnoś pokrywki podczas gotowania. Gotuj 12-18 minut lub do momentu wchłonięcia wody przez ryż. Wyłącz płomień i pozostaw ryż pod przykryciem na około10 minut.

Jak długo gotować ryż do sushi

Twardy, lepki, krótkoziarnisty biały ryż jest podstawą każdego sushi. Słowo sushi dosłownie oznacza „kwaśny smak”. W Japonii ludzie konserwowali ryby, zawijając je w sfermentowany ryż, który wyrzucano, gdy ryba była gotowa do spożycia. Później, zamiast fermentować ryż, zaczęto dodawać do niego ocet. "Doprawiony" octem ryż dobrze smakował z rybami i dał początek sushi.Ryż do sushi to krótkoziarnisty japoński biały ryż, który jest ceniony za swoją kleistą konsystencję i doskonale nadaje się do zawijania w arkusze nori z cienko pokrojonymi warzywami i rybami. 

Proporcje

  • 2 szklanki ryżu do sushi
  • 2 szklanki wody 
    • ten ryż gotujemy bez soli

Ryż do sushi opłucz dokładnie wodą, delikatnie mieszając go palcami. Zmieniaj wodę kilka razy, do czasu aż będzie niemal przejrzysta. Zalej ryż zimną wodą i odstaw na około 15 minut. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień do małego, przykryj pokrywką i gotuj około 10 minut. Wyłącz płomień i pozostaw ryż na 15-20 minut.

Co to jest ryżowar 

Jeśli często gotujesz ryż i kasze warto zastanowić się nad zakupem elektrycznego garnka do gotowania ryżu. Ryżowar czyli rice cooker wykonuje za Ciebie całą pracę i możesz być pewna, że przestrzegając zaleceń zawartych w instrukcji obsługi urządzenia, ryż zawsze będzie idealnie ugotowany.

Na rynku jest dostępnych jest  wiele modeli garnków do gotowania ryżu. Na co dzień korzystamy z ryżowaru WMF Kitchenminis, który pełni jednocześnie funkcję lunch-boxa i parowaru. Ten model doskonale nadaje się także do gotowania kasz i roślin strączkowych. Wbudowany timer po ustawionym czasie gotowania przełącza ryżowar w tryb podtrzymywania ciepła. Dzięki znajdującemu się w zestawie koszykowi, mogę w nim również gotować na parze warzywa, drób lub ryby. To moim zdaniem jeden z najlepszych dostępnych w Polsce modeli dla dwu-trzyosobowej rodziny.  Jeśli mamy gości korzystam z modelu o większej pojemności, w roli ryżowaru sprawdzi się również parowar, wyposażony w odpowiednią misę, taką opcję ma np. parowar WMF Kitchenminis.

jak-dlugo-gotowac-ryz

Proporcje wody i ryżu lub kaszy - tradycyjna metoda gotowania

Ile wody do gotowania ryżu

  • dla ryżu jaśminowego i długoziarnistego - 1 szklanka ryżu na 1,25 do 1,5 szklanki wody
  • dla ryżu basmati - 1 szklanka ryżu na  1,4 szklanki wody (ryż jędrny) lub 1,5 szklanki wody (ryż miękki)  
  • ryż brązowy krótkoziarnisty- 1 szklanka ryżu  na 1,5 szklanki wody
  • dla ryżu brązowego długoziarnistego -  1 szklanka ryżu  na 1,4 szklanki wody
  • dla ryżu do sushi - 1 szklanka ryżu na 1 szklankę wody
  • ryż w otrębach (ryż czarny, ryż czerwony) -  1 szklanka ryżu na 1,8 do 2 szklanek wody

Ile wody do gotowania kaszy 

  • 1 szklanka kaszy pęczak- 2,7 - 3 szklanki wody 
  • 1 szklanka kaszy gryczanej palonej - 1,8 - 2 szklanki wody 
  • 1 szklanka kaszy jaglanej lub drobnej kaszy perłowej - 1,8 do 2 szklanek wody wymieszanej z 2 łyżkami oleju 
  • 1 szklanka quinoa - 2 szklanki wody 
  • 1 szklanka kuskus - 2 szklanki wody 
  • 1 szklanka kaszy bulgur - 1,5 szklanki wody

Udostępnij przepis

Spodobał Ci się artykuł Jak ugotować ryż? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten tekst na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.

jak-dlugo-gotowac-ryz
Jak długo gotować ryż.

Komentarze

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych