Syrop z marzanki wonnej
Syrop z marzanki wonnej
Domowy syrop do herbaty, napojów i ponczu majowego.
Syrop z marzanki wonnej przepis na domowy syrop do herbaty, napojów i ponczu majowego. Syrop z marzanki wonnej jest podstawą przepisu na poncz majowy, niemiecki orzeźwiający napój podawany tradycyjnie w maju i podczas letnich upałów. Jednak syrop z marzanki wonnej ma o wiele więcej zastosowań kulinarnych. Podobnie jak syrop z kwiatów czarnego bzu, możesz go wykorzystać do aromatyzowania galaretek, sałatek owocowych i herbatek ziołowych. Od średniowiecza marzanka wonna była używana do przyprawiania win, brandy i innych napojów alkoholowych, m.in. piwa. Jeśli nie masz czasu na szukanie albo nie jesteś pewna czy rozpoznasz tą roślinę jej w lesie, to syrop z marzanki wonnej możesz przygotować z dostępnej w sklepach zielarskich suszonej marzanki.
Należy zawsze pamiętać, że wszelkiego typu zioła mogą wchodzić w interakcje z innymi lekami, nasilając lub osłabiając ich
działanie. Dlatego wszelkie suplementy powinny być stosowane po konsultacji z lekarzem.
Syrop z marzanki wonnej
- 1 litr wody
- 500-550 g cukru
- 100 g marzanki wonnej świeżej lub suszonej
- 3 cytryny,
Syrop z marzanki wonnej jak zrobić
1. Jeśli udało Ci w trakcie spaceru zebrać świeżą marzankę wonną, to przed przygotowaniem syropu trzeba będzie ją ususzyć lub zamrozić. Dzięki temu uzyska charakterystyczny zapach podobny do tego, jaki wydziela siano. Umyte i osuszone liście marzanki rozłóż na papierze kuchennym i pozostaw na cały dzień na słońcu. Alternatywnie możesz je wysuszyć w suszarce lub włożyć na noc do zamrażalnika.
2. Zagotuj wodę z cukrem, gotuj na niewielkim ogniu do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści.
3. Cytryny umyj i pokrój na plastry. Dodaj wysuszoną i pokrojoną na mniejsze części marzankę, zalej gorącym syropem i pozostaw do ostygnięcia, a następnie wstaw na 48 godzin do lodówki.
4. Przecedź syrop przez sitko, zagotuj i rozlej do czystych, wyparzonych wrzątkiem butelek. Syrop możesz dodatkowo zapasteryzować.
Herbatka z marzanki wonnej
porcja na 1 dzień dla 1 dorosłej osoby
- 1 mała łyżeczka (nie więcej niż 1 gram) suszonego ziela marzanki wonnej
- 250 ml wrzącej wody
- opcjonalnie cukier lub ulubiony słodzik do smaku
Zalej zioła wrzącą wodą i odstaw na 15 minut pod przykryciem do zaparzenia. Przecedź napar. Wypij w ciągu dnia w pięciu porcjach po 50 ml. Po 14 dniach codziennego stosowania należy zrobić 2-tygodniową przerwę. Przepis na herbatkę z marzanki wonnej pochodzi z opakowania tych ziół (producent: Zakład Konfekcjonowania Ziół Flos, Elżbieta i Jan Głąb spółka jawna)
Udostępnij przepis
Spodobał Ci się przepis na syrop z marzanki wonnej? Będzie nam miło jeśli zostawisz komentarz. Udostępnij ten artykuł na Facebooku lub Instagramie i oznacz nas tagiem #Czteryfajery.
Marzanka wonna właściwości
Marzanka wonna, inaczej przytulia wonna to roślina występująca w lasach liściastych niemal całej Europy. Ze względu na piękny zapach, wysuszonego w letnim słońcu siana, chętnie uprawiana jest w przydomowych ogródkach. Jako roślina lecznicza i przyprawowa była stosowana już w IX wieku w klasztorach Benedyktynów, ale ze względu na zawartość kumaryny nie należy zażywać zbyt dużych dawek.
Marzanka ma działanie przeciwbólowe, uspakajające, przeciwbakteryjne i rozkurczowe. Często stosowana była w celu poprawy krążenia obwodowego krwi oraz obniżenia zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego. Kumaryna, która jest źródłem zapachu marzanki wonnej i występuje również w nostrzyku, jest dobrze znana jako środek przeciwzakrzepowy.
Działanie uspokajające tej rośliny wykorzystywane jest w leczeniu
nerwicy wegetatywnej i problemów z zasypianiem, jednak nie należy
przesadzać z ilością suszu dodanego do herbaty, ponieważ duże ilości
mogą powodować zawroty głowy. Marzanka wonna poprawia przemianę materii
i procesy trawienne, z tego względu polecana jest w przypadku
dolegliwości ze strony układu pokarmowego. W takim przypadku warto dowiedzieć się czym powinna wyróżniać się dieta, aby uniknąć kłopotów gastrycznych. Dłuższe stosowanie marzanki
wonnej powinno być skonsultowane z lekarzem, nie powinny jej używać
kobiety w ciąży.
Inne zastosowanie marzanki wonnej
Suszone liście marzanki pachną świeżo skoszonym sianem. Zapach jest bardzo intensywny, nasila się podczas więdnięcia, a następnie utrzymuje się podczas suszenia. To zasługa zawartej w tej roślinie kumaryny.Właśnie ze względu na zapach marzanka wonna często jest składnikiem potpourri, działa również odstraszająco na mole. W średniowieczu wieszano ziele marzanki w kościołach jako symbol pokory i umieszczano w szafach, aby odstraszyć mole i inne owady. Jeszcze w XX wieku suszone ziele marzanki dodawano do wypełniania materacy do spania, aby poprawić jakość snu.
Syrop z marzanki wonnej.
Bardzo mnie zainteresowałaś i chętnie spróbuję tego syropu. Będę szukać marzanki :-)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że istnieje taka roślina.
OdpowiedzUsuńMam tą roślinkę na ogródku. Nie wiedziałam że jest taka wspaniała.❤️❤️
OdpowiedzUsuń